Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Bocian
zbanowany
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2014 10:49

PavveL napisał(a):
areq napisał(a):... mam na tydzień do jeżdzenia nowego Nissana Quashqaia dci i ma to ten durny system. Jest tak totalnie bzdurne rozwiązanie podczas jazdy po mieście, że normalnie brak mi słów. Na szczęście można to wyłączyć...
Nie wyobrażam sobie właśnie rozrusznika i innych części tego samochodu za kilka lat...

Samochody ze start-stop mają wzmocnione rozruszniki i alternatory i dodatkowe czujniki pozwalające na rozruch po dosłownie półobrocie wału korbowego. Trwałość nie powinna być mniejsza niż klasycznych rozwiązań.
Wielu Niemców, Austriaków itp. od lat ręcznie gasiło silniki czekając na czerwonych światłach na skrzyżowaniach, systemy start-stop to ziszczenie ich marzeń. Samochody wyposaża się w to co oczekuje większość klientów nowych samochodów.

Jeździłem wieloma samochodami gasnącymi na postoju i nie zauważyłem żadnych niedogodności. Dotykam sprzęgła i silnik już pracuje. Żadnych opóźnień, zakłóceń, problemów.

Chodzi o to, że to spisek który ma spowodować większe wydatki bo takie elementy auta są droższe i zapewne szybciej się zużyją.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.06.2014 12:08

Bocian napisał(a):
PavveL napisał(a):
areq napisał(a):... mam na tydzień do jeżdzenia nowego Nissana Quashqaia dci i ma to ten durny system. Jest tak totalnie bzdurne rozwiązanie podczas jazdy po mieście, że normalnie brak mi słów. Na szczęście można to wyłączyć...
Nie wyobrażam sobie właśnie rozrusznika i innych części tego samochodu za kilka lat...

Samochody ze start-stop mają wzmocnione rozruszniki i alternatory i dodatkowe czujniki pozwalające na rozruch po dosłownie półobrocie wału korbowego. Trwałość nie powinna być mniejsza niż klasycznych rozwiązań.
Wielu Niemców, Austriaków itp. od lat ręcznie gasiło silniki czekając na czerwonych światłach na skrzyżowaniach, systemy start-stop to ziszczenie ich marzeń. Samochody wyposaża się w to co oczekuje większość klientów nowych samochodów.

Jeździłem wieloma samochodami gasnącymi na postoju i nie zauważyłem żadnych niedogodności. Dotykam sprzęgła i silnik już pracuje. Żadnych opóźnień, zakłóceń, problemów.

Chodzi o to, że to spisek który ma spowodować większe wydatki bo takie elementy auta są droższe i zapewne szybciej się zużyją.

Ja ten pie...ny start/stop muszę wyłączać po każdym uruchomieniu samochodu, nie ma możliwości ustawić pozycję domyslną jako wyłączony.
Jak dla mnie to porażka, nie sądzę aby przynosiła wymierne korzyści, a potrafi być uciążliwy.
Jaki ma sens wyłączania auta na 15 sekund, ile więcej paliwa pali przy rozruchu, plus zużycie podzespołów. ....

Co do kamerek, torejestrator używam dla własnego komfortu (po pewnych doświadczeniach) , a tylna jest naprawdę przydatna, widzę czy nie mam niespodzianek za samochodem.

PS Wczoraj widziałem jak kobitka najechała tyłem na dość duży kamień, zmieścił się pod podwozie, ale z ledwoscią. ...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2014 12:24

Samochód prywatny czy służbowy? Jeśli prywatny to po co go kupiłeś?
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 05.06.2014 12:29

Bocian napisał(a):Samochód prywatny czy służbowy? Jeśli prywatny to po co go kupiłeś?

Może taki miał kaprys .Ludzie często coś kupują bez przemyślenia a potem tego żałują .
Ale sorrki za OT.

P 307 SW da radę :)
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 05.06.2014 13:34

baunty napisał(a):Ja ten pie...ny start/stop muszę wyłączać po każdym uruchomieniu samochodu, nie ma możliwości ustawić pozycję domyslną jako wyłączony.
Jak dla mnie to porażka, nie sądzę aby przynosiła wymierne korzyści, a potrafi być uciążliwy ...

Nissan homologował ten samochód z konkretną emisją CO2/km, osiągalną tylko przy gaszeniu silnika na postoju. Dlatego nie można wyłączyć start/stop na stałe.
My się z tego śmiejemy, ale w niektórych krajach mają bzika na punkcie dwutlenku węgla.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.06.2014 17:59

Bocian napisał(a): Jeśli prywatny to po co go kupiłeś?

Bo system start/stop nie był zbyt istotnym kryterium przy wyborze samochodu.
Wyłączam go i tyle, jest od tego przycisk na kokpicie (nie wiem jak w Nissanie) .

Kamerka z tyłu bardzo pomaga przy podczepianiu przyczepki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2014 18:52

baunty napisał(a):
Bocian napisał(a): Jeśli prywatny to po co go kupiłeś?

Bo system start/stop nie był zbyt istotnym kryterium przy wyborze samochodu.
Wyłączam go i tyle, jest od tego przycisk na kokpicie (nie wiem jak w Nissanie) .

Kamerka z tyłu bardzo pomaga przy podczepianiu przyczepki.

No to wyłączasz i masz z bani. :)
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 05.06.2014 21:31

PavveL napisał(a):

Pavvel jak piszesz są to tylko przypuszczenia i piszesz "nie powinna być mniejsza" ale jak znam życie teoria z praktyką będzie się raczej znacznie mijała...
Na szczęście mam ten samochód tylko na chwilę i szczerze mówiąc mam go dość. Jakbym jeździł po Warszawie czy Krakowie albo po prostu stał codziennie długie minuty w korkach to miałoby to sens ale w przypadku jazdy w mniejszym mieście i w trasie tylko można dostać nerwicy. Dojeżdzam do skrzyżowania i nie daj boże nie mam wciśniętego sprzęgła zatrzymuje się na sekundę bo chcę się włączyć do ruchu i silnik gaśnie. Włączam szybko sprzęgło silnik z powrotem odpala z porządnym szarpnięciem, normalnie porażka przez duże P.
Można pisać że są wzmocnione ale przy tego typu przypadkach prędzej czy później coś pierdyknie.
Normy emisji emisjami ale po gwarancji nie chciałbym być właścicielem takiego auta i tyle.
Mój prywatny "osiołek" ma 1,5 roku i na szczęście nie ma tego paskudztwa.
bykman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bykman » 05.06.2014 22:12

Andzia* napisał(a):
bykman napisał(a):2005 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2007 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2011 - Opel Zafira A 1.8 16V LPG 125KM
2014 - Opel Zafira C Turer 2.0 CDTI 165KM

Opel Zafira jest ok - nasza "Zosia" dobrze się sprawowała i w tym roku też ją zabieramy :wink:

Czy koleżanka także z forum Opla Zafiry?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2014 22:15

Ja mam system start/stop w VW Lupo. Na szczęście można to bez problemu wyłączyć. Od czasu do czasu załączam i próbuje czy jeszcze działa :oczko_usmiech:
brown
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brown » 05.06.2014 22:24

Andzia* napisał(a):
bykman napisał(a):2005 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2007 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2011 - Opel Zafira A 1.8 16V LPG 125KM
2014 - Opel Zafira C Turer 2.0 CDTI 165KM

Opel Zafira jest ok - nasza "Zosia" dobrze się sprawowała i w tym roku też ją zabieramy :wink:

Byłem Zafirą B cztery razy. Na trasę wygodny i pojemny samochód. Nigdy nie spłatał nam figla po drodze na urlop. Raz, dwa dni po powrocie padła cewka/listwa zapłonowa. Całe szczęście nie stało się to dwa dni prędzej :)
W tym roku były piąty raz gdyby nie kolizja ,przez którą Zosia miała orzeczoną szkodę całkowitą.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.06.2014 22:44

dids76 napisał(a):Ja mam system start/stop w VW Lupo. Na szczęście można to bez problemu wyłączyć. Od czasu do czasu załączam i próbuje czy jeszcze działa :oczko_usmiech:

Więc po co Ci to...?
Wiem, można wyłączyć... ale nie o to chodzi. Auto z takim systemem ma inny akumulator, rozrusznik, alternator... wszystko o wiele droższe niż w "normalnym" aucie. To, że system wyłączysz wcale nie znaczy, że zaoszczędzisz. Za 5-6 lat i tak będziesz musiał wymienić akumulator, tyle że nie zapłacisz za niego 200 zł a np. 500 :evil:
Jeśli ktoś tak chce, jego sprawa. Ale ja chcę mieć wybór. Dlaczego mam płacić za coś czego nie chcę i nie potrzebuję. A tak właśnie ma wkrótce być.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2014 22:54

greenrs napisał(a):
dids76 napisał(a):Ja mam system start/stop w VW Lupo. Na szczęście można to bez problemu wyłączyć. Od czasu do czasu załączam i próbuje czy jeszcze działa :oczko_usmiech:

Więc po co Ci to...?
Wiem, można wyłączyć... ale nie o to chodzi. Auto z takim systemem ma inny akumulator, rozrusznik, alternator... wszystko o wiele droższe niż w "normalnym" aucie. To, że system wyłączysz wcale nie znaczy, że zaoszczędzisz. Za 5-6 lat i tak będziesz musiał wymienić akumulator, tyle że nie zapłacisz za niego 200 zł a np. 500 :evil:
Jeśli ktoś tak chce, jego sprawa. Ale ja chcę mieć wybór. Dlaczego mam płacić za coś czego nie chcę i nie potrzebuję. A tak właśnie ma wkrótce być.

Do niczego mi to nie potrzebne i nigdy bym nie kupił auta z takim wynalazkiem (dostałem to mam :wink: ).
Już gdzieś tu kiedyś pisałem, mam dwa auta tej samej marki wyprodukowane w tym samym okresie. Jedno nieekologiczne, stary 8 zaworowy benzynowy silnik itp. Drugie superoszczędne i ekologiczne ( w czasie kiedy weszło na rynek było najoszczędniejszym seryjnym samochodem).
Jak myślicie, które według mnie jest tańsze w utrzymaniu :?: :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.06.2014 23:02

dids76 napisał(a):Już gdzieś tu kiedyś pisałem, mam dwa auta tej samej marki wyprodukowane w tym samym okresie. Jedno nieekologiczne, stary 8 zaworowy benzynowy silnik itp. Drugie superoszczędne i ekologiczne ( w czasie kiedy weszło na rynek było najoszczędniejszym seryjnym samochodem).
Jak myślicie, które według mnie jest tańsze w utrzymaniu :?: :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

Ja wiem :D Ale Bocian powie, że jesteś zwolennikiem teorii spiskowych :oczko_usmiech:
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 06.06.2014 04:51

Hehehe :-D

Ja nie wiem :-P Ale pewnie sie dowiem :-D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 296
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone