Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Bocian
zbanowany
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2014 20:23

greenrs napisał(a):Sławuś, uwziąłeś się na mnie czy cuś :D Jestem po prostu racjonalistą i w pewnym sensie konserwatystą. Wolę polegać na własnych umiejętnościach i rozumie niż jeździć dwa razy w miesiącu do serwisu bo moje auto próbuje mi udowodnić, że jest mądrzejsze ode mnie :twisted:

A gdzież tam uwziąłem :) tylko, że masz jako okopowiec bardzo często diametralnie różne poglądy na które trafiam na forum :) Moim zdaniem jesteś zwolennikiem teorii spiskowej dziejów :) Wiesz... wszystko wina iluminatów :oczko_usmiech:
Co do auta to widzisz, ja jakoś nie jeżdżę dwa razy w miesiącu do mechanika :) Może nie mam najnowocześniejszego auta ze wszystkimi bajerami ale nie jest to Wartburg z silnikiem VW :mrgreen: Jak czytam czasem Twoje teksty to przypomina mi sie mój ojciec :) Jak pojechaliśmy do salonu kupować dla niego auto to w progu zakrzyknął tylko bez tych wszystkich bajerów proszę!!! Juz widziałem, jak zacierali ręce , ze jeleń sie trafił. Chcieli mu wcisnąć jakąś wersję gdzie chyba nawet bębny z przodu jeszcze były :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2014 20:24

hrupek666 napisał(a):
Bocian napisał(a):A ja lubię mieć te wszystkie bajery. Ułatwiają życie.

I wyłączają myślenie, oczywiście obowiązkowa jest kamera ta do cofania i rejestracji jazdy.

U ciebie wyłączają? Współczuję.
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 04.06.2014 20:34

Moimi jedynymi bajerami sa ABS el.szyby i klimatyzacja :-D A byl bym zapomnial jeszcze centralny zamek z pilotem i alarmem ;-D

Autko daje rade :-D W zeszlym roku dojechalo na Krete przez Chorwacje oczywiscie Czarnogore Albanie cala Grecje :-D

Nie obylo sie bez malych usterek ale ani razu nie stanelo na trasie :-D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 04.06.2014 20:42

Bocian napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

I wyłączają myślenie, oczywiście obowiązkowa jest kamera ta do cofania i rejestracji jazdy.

I vice versa :smo:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.06.2014 20:47

Bocian napisał(a):Moim zdaniem jesteś zwolennikiem teorii spiskowej dziejów :) Wiesz... wszystko wina iluminatów :oczko_usmiech:

Źle mnie oceniasz. Zwolennikiem teorii spiskowych to jest Antek M. Ja tylko wiem, co jest dla mnie dobre :wink: I zdziwisz się, ale jestem gadżeciarzem... z tym, że nic za wszelką cenę. Kupiłem se kiedyś wypasionego, wszystkomającego smartfona z androidem, bo lubię takie zabawki. Co z tego skoro po nocnym ładowaniu o czwartej po południu brakowało mu już prądu a gdy był naładowany, to cierpiał na "uścisk śmierci" albo wieszał się w najmniej oczekiwanym momencie :twisted: Pozbyłem się go z ulgą.
Podobnie mam z samochodem. Jadąc np. do Chorwacji wolę nie myśleć czy mi siądzie komputer i będę musiał dzwonić po lawetę niż przejmować się tym, że nie mam czujnika deszczu i nie zauważę kiedy właczyć wycieraczki :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 04.06.2014 20:49 przez greenrs, łącznie edytowano 1 raz
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 04.06.2014 20:48

greenrs napisał(a):
BigDaniel napisał(a):Stare auto ale proste...

Takie auta były najpiękniejsze. Bez wszelkich bzdetów, ABS-ów, kontroli trakcji, asystentów parkowania itp.
Właśnie dziś gdzieś przeczytałem, że od przyszłego roku wszystkie nowe samochody mają być wyposażone w system start-stop, który wymaga innych, wzmocnionych akumulatorów, rozruszników i alternatorów - bardziej awaryjnych i oczywiście trzy razy droższych :evil:

Właśnie jeśli chodzi o ten system start stop to mam mozliwość sprawdzenia osobiście bowiem mam na tydzień do jeżdzenia nowego Nissana Quashqaia dci i ma to ten durny system. Jest tak totalnie bzdurne rozwiązanie podczas jazdy po mieście, że normalnie brak mi słów. Na szczęście można to wyłączyć...
Nie wyobrażam sobie właśnie rozrusznika i innych części tego samochodu za kilka lat...
Co do samego samochodu nie będę się wypowiadał ale nie rozumiem tak dużej popularności tego modelu.
Chociaż do miasta lub maks kierowca i pasażer na trasie jakoś ujdzie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2014 21:07

hrupek666 napisał(a):
Bocian napisał(a):
hrupek666 napisał(a):

I vice versa :smo:

U mnie nie. Korzystam z nich świadomie. Ty raczej masz problem skoro o tym piszesz.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2014 21:10

greenrs napisał(a):Źle mnie oceniasz. Zwolennikiem teorii spiskowych to jest Antek M. Ja tylko wiem, co jest dla mnie dobre :wink: I zdziwisz się, ale jestem gadżeciarzem... z tym, że nic za wszelką cenę. Kupiłem se kiedyś wypasionego, wszystkomającego smartfona z androidem, bo lubię takie zabawki. Co z tego skoro po nocnym ładowaniu o czwartej po południu brakowało mu już prądu a gdy był naładowany, to cierpiał na "uścisk śmierci" albo wieszał się w najmniej oczekiwanym momencie :twisted: Pozbyłem się go z ulgą.
Podobnie mam z samochodem. Jadąc np. do Chorwacji wolę nie myśleć czy mi siądzie komputer i będę musiał dzwonić po lawetę niż przejmować się tym, że nie mam czujnika deszczu i nie zauważę kiedy właczyć wycieraczki :oczko_usmiech:

Zawsze można przeczytać , dowiedzieć się, że na przykład taki smartfon żre prąd jak głupi :)
Ale jadąc do Cro jakoś nie myślisz, że złapiesz gumę, wydmucha Ci uszczelkę, urwie sie wydech...
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 04.06.2014 21:18

Bocian napisał(a):Ty raczej masz problem skoro o tym piszesz.

Ale to mój problem :!:
bykman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bykman » 04.06.2014 22:31

2005 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2007 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2011 - Opel Zafira A 1.8 16V LPG 125KM
2014 - Opel Zafira C Turer 2.0 CDTI 165KM
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 05.06.2014 10:14

areq napisał(a):... mam na tydzień do jeżdzenia nowego Nissana Quashqaia dci i ma to ten durny system. Jest tak totalnie bzdurne rozwiązanie podczas jazdy po mieście, że normalnie brak mi słów. Na szczęście można to wyłączyć...
Nie wyobrażam sobie właśnie rozrusznika i innych części tego samochodu za kilka lat...

Samochody ze start-stop mają wzmocnione rozruszniki i alternatory i dodatkowe czujniki pozwalające na rozruch po dosłownie półobrocie wału korbowego. Trwałość nie powinna być mniejsza niż klasycznych rozwiązań.
Wielu Niemców, Austriaków itp. od lat ręcznie gasiło silniki czekając na czerwonych światłach na skrzyżowaniach, systemy start-stop to ziszczenie ich marzeń. Samochody wyposaża się w to co oczekuje większość klientów nowych samochodów.

Jeździłem wieloma samochodami gasnącymi na postoju i nie zauważyłem żadnych niedogodności. Dotykam sprzęgła i silnik już pracuje. Żadnych opóźnień, zakłóceń, problemów.
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 05.06.2014 10:21

bykman napisał(a):2005 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2007 - Golf IV 1.9TDI 155KM
2011 - Opel Zafira A 1.8 16V LPG 125KM
2014 - Opel Zafira C Turer 2.0 CDTI 165KM

Opel Zafira jest ok - nasza "Zosia" dobrze się sprawowała i w tym roku też ją zabieramy :wink:
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 05.06.2014 10:32

witam
3 razy pod rząd byłem poczciwym Fordem Focusem 1.6 benzyna rok. 2000 i spokojnie dawał rade, w tym roku będę testował Lancie Delte III i mam nadzieje, że też sie nie zawiodę. Generalnie samochód ma być sprawny, a każdy jeździ tym na co go stać.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 05.06.2014 10:39

Po raz 3 Ford Focus 1,8 tdci 143KM(chip) kombi 2003 r.
Małe spalanie co roku około 5,5 l/100km :D
pietja10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 05.06.2014 10:46

2009,2011,2012,2013 BMW E39 z 97r. 2,8l w LPG - Nigdy nie zawiodło w żadnym detalu. Spalanie 13l LPG na 100 km z klimą przy średniej 140-150 kmh na autostradach.
W tym roku pierwszy raz 307 SW 2.0 16v z 2004r. Tylko dlatego, że nie potrafimy się już w czwórkę spakować do E39. Oby francuz dał radę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 295
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone