Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
BigDaniel
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 20.05.2014 18:02

Widze ze ten watek Ci nie pasuje, i tez nikt nie zmusza Cie zebys sie udzielal tutaj lub przegladal ten watek :-D

Jak dla mnie temat jak najbardziej trafny i sadzac po ilosci wpisow to i nie tylko dla mnie :-D
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 20.05.2014 22:01

PavveL napisał(a):Zastanawiam się jaki jest sens dodawania kolejnych wpisów w tym wątku informujących nas jakim to samochodem forumowicz będzie jechać pierwszy raz.
Wartościowe są wpisy po podróży opisujące wrażenia z jazdy, zawierające ilość osób i bagażu, moc silnika. Nowi obawiający się pierwszej podróży do Cro mogą na tej podstawie wyciągnąć wnioski dla siebie.

ot tak po prostu - taki luźny temat. A sądząc po ilości stron.... poczytny :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.05.2014 22:18

ruwado napisał(a):ot tak po prostu - taki luźny temat. A sądząc po ilości stron.... poczytny :papa:

No i przydaje się przy wymianie informacji jak ktoś jedzie podobnym samochodem z podobnym silnikiem
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 22.05.2014 10:48

Ja na 100% w tym roku Honda Jazz 1.2 2003r.Olej,płyn hamulcowy i filtry wymienione,zaworki ustawione,klima nabita.Powinno być OK.
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 23.05.2014 12:11

poe napisał(a):
krzyspvfr napisał(a): "szatański" Ford S-Max 2.0 TDCI :) Mam nadzieję, że się będzie dobrze sprawował.

Podoba mi się to określenie :) Mój 1.8 TDCI może nie jest "szatański" ale to prawdziwy "połykacz kilometrów" na autostradach.

Mój jest wyjątkowo szatański, zwróć uwagę na numer rejestracyjny :)

poe napisał(a):Byliśmy nim w Cro w zeszłym roku. Czysta przyjemność z jazdy... Jedyny minus to bardzo ostre podjazdy: turbodziura i sam ciężar auta robią swoje. Na Sv Jure się nim nie wybiorę chyba :(

Polecam chiptuning, np. sprawdzony GCS Tuning.
Ja na swoje fabryczne 163 KM nie narzekam, chociaż chip bardzo kusi - miałem już auto "podkręcane" i wiem jaka to jest radocha.
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 25.05.2014 21:19

Co do chiptuningu zdań będzie zapewne mnóstwo ale ja osobiście jestem zdecydowanym zwolennikiem mądrze zrobionego i nie przesadzonego tzw. chiptuningu. Wiadomo, że nie w każdym aucie da się go przeprowadzić z takich bądź innych względów.
Ja osobiście mam w swoim "osiołku" box V-techa i przejechane w 1,5 roku 108 tys.km i absolutnie żadnych skutków ubocznych czy awarii. Zresztą żadne to dla mnie zaskoczenie bo robię to ja i wielu znajomych i w niektórych autach przebiegi sięgają ponad 300 tys.km i naprawdę wszystko śmiga jak należy.
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 25.05.2014 21:28

Dobry tuning nie jest zly.
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 25.05.2014 21:37

BigDaniel napisał(a):Dobry tuning nie jest zly.

Jakże mądre słowa, tylko przyklasnąć...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.05.2014 21:37

Olo napisał(a):miałem C8 z silnikiem 2.0 benzyna to w mojej opinii pomyłka nie auto, ze względu na silnik wytrzymałem z nim 1,5 roku, z przyjemnością kupiłbym to auto ale z dieslem.
rodzinnie wspaniałe, ilość miejsca - pojechaliśmy do Cro w 6 osób - 4 dorosłych i dwójka dzieci - z przodu ja z żoną, w środku dzieciaki na skrajnych fotelach, środkowy położony do stolika i z tyłu dwie osoby dorosłe - i spokojnie wygodnie i miejsce na bagaże nadal było, na co dzień wygoda wielka, ilość schowków genialna ...
ale spalanie w trasie ok 11l/100 km benzyny i w sumie słaba dynamika, po mieście rzadko udawało mi się zejść poniżej 13l/100 km - wiem że to nie wyścigówka ale nie chciałem jechać prawym pasem między tirami bez możliwości wyprzedzenia nawet jak było lekko pod górkę. Nominalnie to auto ma 143 KM ale momentu chyba 200 Nm a waży prawie 2 tony ... to nie jeździ, a reszta - jak to we francuskim aucie - boli elektronika - reszta OK.

Chcesz kupić? :mrgreen:
Żartuję oczywiście............

Mam 2.0 HDI, 109 KM.
8l/ 100............w trasie 7/100l.
Jeżeli chodzi o elektronikę to nic go nie boli....póki co. :wink:
Dynamiki od diesla bym nie oczekiwał, tym bardziej, że jak mówisz waga robi swoje....
Co do wygody, to myślę, że rodzaj silnika nie ma znaczenia. :wink:
Jestem, podobnie jak Ty zachwycony. :D
ART74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ART74 » 26.05.2014 07:17

Ja w tym roku Audi A5 3.0tdi spalanie 6-8 L zależy od fantazji 8O
A gdzie to to jeszcze nie wiem pewnie jakaś wyspa
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 28.05.2014 17:14

AUDI i jest Moc :-D Super autko.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 28.05.2014 21:04

BigDaniel napisał(a):
dids76 napisał(a):
BigDaniel napisał(a):
TDI :D :D :D :D :D

Może cieknąć olej, ropa, walnieta uszczelka pod głowica a on dalej bedzie jechał :D :D :D :D :D :D

Byle nie 1,2/1,4 TDI, o 2,0TDI nie wspomnę :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

1.9TDI :-D Najlepiej AFN :-D

Ja raczej obstawiam 1Z
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 28.05.2014 21:12

areq napisał(a):

Tuning to nie tylko moc :!: nie sztuką jest wyśrubować silnik na maksa mapami czy turbinami :!:
A potem się narzeka że dwu-masy padają tarcze hamulcowe się wichrują.
Ale niestety jak się coś już rozpędzi to potem powinno się zatrzymać, a 90% zawirusowanych diesli ma podniesiona moc i moment na maxa z seryjnych 140KM robią 180 albo 200 a sprzęgła i hamulce w lesie :!: ( bo tak można nazwać serie).
Moim skromnym zdaniem jak wyszło z fabryki niech tak zostanie , a jeżeli mamy zamiar dłubać to dłubmy tak jak należy.
grzesiek_lbn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek_lbn » 28.05.2014 21:23

anakin napisał(a):
Olo napisał(a):miałem C8 z silnikiem 2.0 benzyna to w mojej opinii pomyłka nie auto, ze względu na silnik wytrzymałem z nim 1,5 roku, z przyjemnością kupiłbym to auto ale z dieslem.
rodzinnie wspaniałe, ilość miejsca - pojechaliśmy do Cro w 6 osób - 4 dorosłych i dwójka dzieci - z przodu ja z żoną, w środku dzieciaki na skrajnych fotelach, środkowy położony do stolika i z tyłu dwie osoby dorosłe - i spokojnie wygodnie i miejsce na bagaże nadal było, na co dzień wygoda wielka, ilość schowków genialna ...
ale spalanie w trasie ok 11l/100 km benzyny i w sumie słaba dynamika, po mieście rzadko udawało mi się zejść poniżej 13l/100 km - wiem że to nie wyścigówka ale nie chciałem jechać prawym pasem między tirami bez możliwości wyprzedzenia nawet jak było lekko pod górkę. Nominalnie to auto ma 143 KM ale momentu chyba 200 Nm a waży prawie 2 tony ... to nie jeździ, a reszta - jak to we francuskim aucie - boli elektronika - reszta OK.

Chcesz kupić? :mrgreen:
Żartuję oczywiście............

Mam 2.0 HDI, 109 KM.
8l/ 100............w trasie 7/100l.
Jeżeli chodzi o elektronikę to nic go nie boli....póki co. :wink:
Dynamiki od diesla bym nie oczekiwał, tym bardziej, że jak mówisz waga robi swoje....
Co do wygody, to myślę, że rodzaj silnika nie ma znaczenia. :wink:
Jestem, podobnie jak Ty zachwycony. :D

Ja zamiast C8 wybrałem GrandVoyagera. Wcześniej jeździłem cytryną i peugoutem.
Wg mnie komfort jazdy na korzyść chryslera no i bagażnik przy 6 osobach większy - wyznacznikiem był mieszczący się wózek.
Cytryny wygodne, ale nie tak jak chrysler. :D
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 28.05.2014 21:38

hrupek666 napisał(a):
areq napisał(a):

Tuning to nie tylko moc :!: nie sztuką jest wyśrubować silnik na maksa mapami czy turbinami :!:
A potem się narzeka że dwu-masy padają tarcze hamulcowe się wichrują.
Ale niestety jak się coś już rozpędzi to potem powinno się zatrzymać, a 90% zawirusowanych diesli ma podniesiona moc i moment na maxa z seryjnych 140KM robią 180 albo 200 a sprzęgła i hamulce w lesie :!: ( bo tak można nazwać serie).
Moim skromnym zdaniem jak wyszło z fabryki niech tak zostanie , a jeżeli mamy zamiar dłubać to dłubmy tak jak należy.

Cóż jak ktoś dłubie w "garażu" u Pana Kazia a najprościej podnieść moc przy pomocy jednego parametru i robi to bez głowy to już jego sprawa, a że zapewne się rozkraczy to więcej niż pewne .
Podobnie jak w życiu tak i w tej kwestii wszystko należy robić z głową...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 293
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone