Re: Jakim autkiem do CRO
napisał(a) marcgrzy » 12.07.2013 18:44
LFB napisał(a):W moim samochodzie to szczególnie widać przy jeździe na 6-biegu. Szóstka jest opłacalna tylko na płaskim i kiedy zaczynają się górki lepiej zejść do piątki. Jazda na tempomacie powoduje że tego nie robię i spalanie rośnie. Swoją drogą w moim samochodzie szóstka nadaje się od 130km/h bo przy niższych prędkościach mniejsze spalanie uzyskuje się na piątym biegu. Podejrzewam że przyczyną jest tu bardzo wysokie przełożenie i bardzo mało momentu na kołach, wtedy każda nawet mała górka oznacza dodawanie dużych ilości gazu. Czy ktoś posiadający sześciobiegowca też coś takiego zaobserwował ?
Tez mam 6 biegów 1,4 TSI 125 KM i nie widze takiego zjawiska. Faktycznie, sprawdzałem, że na tempomacie srednie spalanie jest nieco wyższe o okolo 0,5l niż jazda bez, ale z drugiej strony bez tempomatu na wzniesieniach nie żyłuje sie auta zeby utrzymac te stałą prędkość, a tempomat to robi. TO samo jest z przyspieszaniem. Jadac autostrada lewym pasem nagle cos przed tobą jedzie wolniej. Wyłączam tempomat przez wyhamowanie, i jak juz mine to auto to właczam tempomat znowu przez przycisk +. I zauważyłem , że nawet na 6 biegu wciska w fotel. W zyciu auto tak nie przyspieszy jak na tempomacie. I stad pewnie to większe spalanie.
NIe sprawdzałęm spalania przy 130km/h. Za to wiem, ze spalanie przy 120 km/h wychodzi 6,0 a przy 150 wychodzi już 8,5.