Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Niedzwiad
zbanowany
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 12.07.2013 07:18

tomeq77 napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):Moj 1.6 w benzynce przy 130km/h spala 12.7 :) komputer tak pokazuje. bez obciązenia :D

a mój ok. 6,3 z włączoną klimą :papa: (1.8. TDCI 100km)

...mój 1.9 cdti przy 160km/h na tempomacie podobno ma palić 6,5 L/100km. Ciekawe ile wyjdzie faktycznie :mrgreen:
Łukasz789
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz789 » 12.07.2013 10:04

Niedzwiad napisał(a):
tomeq77 napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):Moj 1.6 w benzynce przy 130km/h spala 12.7 :) komputer tak pokazuje. bez obciązenia :D

a mój ok. 6,3 z włączoną klimą :papa: (1.8. TDCI 100km)

...mój 1.9 cdti przy 160km/h na tempomacie podobno ma palić 6,5 L/100km. Ciekawe ile wyjdzie faktycznie :mrgreen:

Posiadałem identyczny samochód (150KM) i poprzedni właściciel zaskoczył mnie jedną sprawą podobno więcej pali na tempomacie niż bez niego (ostrożne obchodzenie się z gazem) i miał racje różnice wynosiły od 0,5-1 L na korzyśc bez tempomatu.
Ogólnie auto mocno kontrowersyjne pod względem spalania bo takiej rozbieżności pomiędzy miastem a autostradą to nigdy dotychczas nie miałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 10:34

Łukasz789 napisał(a):...poprzedni właściciel zaskoczył mnie jedną sprawą podobno więcej pali na tempomacie niż bez niego (ostrożne obchodzenie się z gazem) i miał racje różnice wynosiły od 0,5-1 L na korzyść bez tempomatu.

...ale to chyba standard, przynajmniej w tych autach którymi jeździłem z tempomatem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2013 10:50

lubelski napisał(a):
Łukasz789 napisał(a):...poprzedni właściciel zaskoczył mnie jedną sprawą podobno więcej pali na tempomacie niż bez niego (ostrożne obchodzenie się z gazem) i miał racje różnice wynosiły od 0,5-1 L na korzyść bez tempomatu.

...ale to chyba standard, przynajmniej w tych autach którymi jeździłem z tempomatem.

No to ja mam inne doświadczenia. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 10:58

..dawaj..bom ciekaw :smo: .. a tak przy okazji..wiadomo ze sunąc węgierska autostradą, prostą jak stół spalanie na tempomacie utrzymasz na normalnym poziomie, gorzej będzie w terenie górzystym.... no i zapomniałem dopisać..z automatyczną skrzynią biegów..sorry :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2013 11:12

lubelski napisał(a):..dawaj..bom ciekaw :smo: .. a tak przy okazji..wiadomo ze sunąc węgierska autostradą, prostą jak stół spalanie na tempomacie utrzymasz na normalnym poziomie, gorzej będzie w terenie górzystym.... no i zapomniałem dopisać..z automatyczną skrzynią biegów..sorry :papa:

Czyli pokonując wzniesienie nie dodajesz gazu?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 11:14

..jara..nie osłabiaj mnie :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2013 11:15

lubelski napisał(a):..jara..nie osłabiaj mnie :mrgreen:

pytam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2013 11:16

lubelski napisał(a):..dawaj..bom ciekaw :smo: .. a tak przy okazji..wiadomo ze sunąc węgierska autostradą, prostą jak stół spalanie na tempomacie utrzymasz na normalnym poziomie, gorzej będzie w terenie górzystym.... no i zapomniałem dopisać..z automatyczną skrzynią biegów..sorry :papa:

Ja mam w manualu i używam tempomatu gdzie mogę. Dzięki temu mam spalanie na niskim jak na moje auto poziomie. Nie widzę różnicy gdy z górki tempomat mi zdejmuje gaz czy ja sam odpuszczam. Pod górkę tez musisz przydusić żeby wjechać, tempomat robi to samo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 11:17

..najprościej jak się da... :mrgreen: ..dwie nogi za oknem..jak automat i tempomat.. :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2013 11:21

Bocian napisał(a):Nie widzę różnicy gdy z górki tempomat mi zdejmuje gaz czy ja sam odpuszczam. Pod górkę tez musisz przydusić żeby wjechać, tempomat robi to samo.

No i to chciałem przeczytać. Nie mogę tylko jakoś się przekonać do teorii o wyższym zużyciu paliwa podczas jazdy na tempomacie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 11:27

..ło matko..no prosta sprawa...w manualu będzie przyspieszał (pod górę choćby), w automacie w pewnym momencie zbije bieg na niższy żeby utrzymać prędkość..a wiadomo każde rozpędzanie powoduje no co :?: .... :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2013 11:29

lubelski napisał(a):..ło matko..no prosta sprawa...w manualu będzie przyspieszał (pod górę choćby), w automacie w pewnym momencie zbije bieg na niższy żeby utrzymać prędkość..a wiadomo każde rozpędzanie powoduje no co :?: .... :oczko_usmiech:

Większe zużycie opon? :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.07.2013 11:31

Nie Bocian. Przepraszam Ciebie ale się pomyliłeś. Zużycia paliwa :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2013 11:33

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie widzę różnicy gdy z górki tempomat mi zdejmuje gaz czy ja sam odpuszczam. Pod górkę tez musisz przydusić żeby wjechać, tempomat robi to samo.

No i to chciałem przeczytać. Nie mogę tylko jakoś się przekonać do teorii o wyższym zużyciu paliwa podczas jazdy na tempomacie.

Ja także. Kupując auto z tempomatem, byłem święcie przekonany, że używanie tej opcji ma wpływ na oszczędność paliwa. Później dowiedziałem się, ta "prawda" odnosi się do terenów płaskich. :? Podobno testy to potwierdzają, jakoś tego nie zauważyłem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 265
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone