Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Użytkownik usunięty
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.02.2013 23:15

PavveL napisał(a):..........Jako paliwo nie jest gorsze od benzyny.

Gdyby tak, to było było by stosowane fabrycznie w większości samochodów, a tak łapią się za niego tylko desperaci, którym sprzedaż spada dramatycznie.
JarekC3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JarekC3 » 14.02.2013 00:16

PavveL napisał(a):Skąd przyszły Ci do głowy takie bajki o kole dwumasowym? Sprzęgło jest za dwumasą, więc nic nie zmienia w jej pracy.

By nie dyskutować bo testów nie ma, jedynie opinie użytkowników a myślę że się zemną zgodzisz gaszenie z wciśniętym sprzęgłem na pewno mu nie zaszkodzi. :wink:
Ostatnio edytowano 14.02.2013 00:33 przez JarekC3, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2013 00:27

Boszesztymój kto to napisał? Dramat Jakiś. I najgorsze, że ludzie w to wierzą! Przestań rozpowszechniać jakieś debilizmy małolatów.
JarekC3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JarekC3 » 14.02.2013 00:34

Serce w pasy mówisz i masz :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.02.2013 19:22

diesel jak nowy...czemu nie...ale to do pewnego momentu...
fakt, coraz więcej benzyn ma dwumasy i turbo, ale diesla nowego bez dwumasy i turbo to już nie kupimy...
a benzynę jeszcze można...
sam jeżdżę dieslem (mam już 4-go diesla) i pewnie następnym razem to już wybiorę benzynę, bo odpada mi:
1) "kłopoty" z turbo (a to przeładowuje, a to zapieczone kierownice, a to leje, a to luzy);
2) wymiana kosztownej dwumasy (w tym częstsza wymiana sprzęgła);
3) kosztowne wtryski (akurat ma nieregenerowalne);
4) zapychanie się EGR;
W benzynie też wiele rzeczy może się zepsuć, ale w/w już odpadają...wymienię wtryski+nowe świece i kable i jeżdżę...
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 14.02.2013 19:48

Sol-Wagon, z opisu problemów jakie wyliczasz wnioskuję że jeździsz autem z rodziny VW.
Otóż dwumasa nie jest obowiązkowa w dieslach. Nie mają jej auta z silnikiem 1.5dCi od Renault, nie mają jej silniki 1.6 CRDi Hyundai/Kia i kilka innych. Zawór EGR psuje się gdy jest kiepsko zaprojektowany, w wielu silnikach nie ma żadnych problemów z tą częścią. Wtryski i turbo w wielu silnikach normalnie działają przez 300 tyś km.
Trzeba się rozeznać, poszukać, poczytać.
Benzynowy silnik nie jest gwarancją niezawodności. Np. wczesne silniki FSI od VW zapewniają moc wrażeń w serwisach.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.02.2013 19:55

no tu cię zaskoczę:) to nie VW bo tam wtryski/pompowtryski są regenerowalne:)
to Toyota Avensis common rail...EGR działa, ale się zapycha...w benzynie się nie zapcha...:p
FSI i TFSI akurat bym nie kupił:)
ale dlaczego nie Skodę Octavię 1.6 MPI...:)
albo Chevrolet Cruze 1.6-1.8 :)
właśnie piszę, że benzyna nie jest gwarancją niezawodności, ale wiele elementów "kłopotliwych" nie ma:)
1.5 dCi trochę "słaby", a te CRDi nie wiem czy nie mają panewek...jak to będzie się sprawować po dużym przebiegu...
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 14.02.2013 20:27

Poczytaj sobie o EGR w benzynie czy się nie psuje :!:

Sol-Wagon napisał(a):Skodę Octavię 1.6 MPI...:)

Nie no proszę cie,co ty porównujesz swojego awensiona to tego (nie pisze o markach ) ale o pojemnościach,
1,6 :?: -to do fabii a nie octavii,a w tamtym daewoo 1.8 to pali ok 11 benzyny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2013 21:15

Sol-Wagon napisał(a):no tu cię zaskoczę:) to nie VW bo tam wtryski/pompowtryski są regenerowalne:)
to Toyota Avensis common rail...EGR działa, ale się zapycha...w benzynie się nie zapcha...:p
FSI i TFSI akurat bym nie kupił:)
ale dlaczego nie Skodę Octavię 1.6 MPI...:)
właśnie piszę, że benzyna nie jest gwarancją niezawodności, ale wiele elementów "kłopotliwych" nie ma:)
1.5 dCi trochę "słaby", a te CRDi nie wiem czy nie mają panewek...jak to będzie się sprawować po dużym przebiegu...

Raz na miesiąc przegoń ją zdrowo i żaden EGR nie będzie Ci się zapychał.
Z tego co się orientuję to w każdym silniku spalinowym występują panewki.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.02.2013 22:47

aaa zapomniałem jeszcze o innych usterkach TD: nieszczelności w dolocie, intercooler, przepływomierz, czujnik ciśnienia doładowania, zawór sterujący zmienną geometrią...a szkoda dalej wymieniać:)
porównuję z Octavią, bo tak mi jakoś się uroiło że taki 1.6 benzyna nie ma takowych problemów:)
bo co tam jest: przepustnica, lambda i świece...:)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.02.2013 23:03

Sol-Wagon napisał(a):aaa zapomniałem jeszcze o innych usterkach TD: nieszczelności w dolocie, intercooler, przepływomierz, czujnik ciśnienia doładowania, zawór sterujący zmienną geometrią...a szkoda dalej wymieniać:)
porównuję z Octavią, bo tak mi jakoś się uroiło że taki 1.6 benzyna nie ma takowych problemów:)
bo co tam jest: przepustnica, lambda i świece...:)

W paściarskiej Astrze 2.2 Dti z 2002r. z przebiegiem 210 tyś. żadna z tych usterek nie wystąpiła, więc chyba zostanie u mnie dożywotnio.

Na marginesie, to silnik 1.6 w benzynie bez turbo to jest bardzo fajny, pod warunkiem że jest zamontowany w kosiarce
:wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.02.2013 23:06

czyli żadnych problemów z wtryskami, turbo, EGR, itp, itd?:)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.02.2013 23:11

Najmniejszych. Nawet nie wiem gdzie co jest. Miałem 2 awarie. Padł czujnik ciśnienia oleju za 80 zł. zł z wymianą i gumowy wężyk sterujący turbiną, który zastąpiłem zbrojonym paliwowym z linii paliwowej silnika z gumjaka, więc teraz jest niezniszczalny :D
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.02.2013 23:14

no to pozazdrościć...masz rację, nie sprzedawaj, bo dobrych aut się nie sprzedaje...
ale powiem ci, że znam trochę nieładnych opinii o układzie wtryskowym w 2.2 DTi...
p.s. najważniejsze mieć udany egzemplarz...

czasami ktoś ma pecha do aut, mimo iż dba to i tak kupi "dziwny" egzemplarz...:)
oczywiście pisałem o tym co może w TD się zepsuć, ale nie ulega wątpliwości iż Avensis tanich części nie ma, mało zamienników, a w oryginale jest MASAKRA...:/
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.02.2013 23:29

Swego czasu większość serwisowała auta typu 2.2 Dti u Czesia w szopie i z tego wynikała większość problemów. Np w tym aucie układ paliwa nie odpowietrza się samoczynnie. Wystarczy jedna wymiana filtra paliwa wykonana w niewłaściwy sposób która pociąga za sobą lawinę konsekwencji. Pompa, wtryski, uszczelniacze, kąt wyprzedzenia zapłonu, przegrzanie turbiny i masz przekroczoną wartość auta. Styknie 1 debil który twierdzi że zna się na wszystkim a tych u nas nie brakuje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 235
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone