Re: Jakim autkiem do CRO
napisał(a) JarekC3 » 03.02.2013 18:17
dyha napisał(a): A ja od 5 lat jeżdżę focusem kombi - benzynką, przebiegi mam bardzo podobne ok 13 tys/rocznie (przez 5 lat zrobiłem trochę ponad 60 tys km), obecnie jestem na etapie próby zmiany samochodu i rozważam głównie wersje ON. Dlaczego? z kilku powodów: 1) Podoba mi się rozkład mocy rozwijanej przez diesla od niskich obrotów (benzynę trzeba kręcić jednak bardziej), 2) nigdy nie miałem diesla, a chciałbym spróbować, 3) no tutaj chyba zostanę zlinczowany
ale: podoba mi się klekot diesla
Diesel to samochody zaprojektowane na długie trasy i spore przebiegi.
Myślę, że przy tak małym przebiegu rocznym możesz sobie zrobić krzywdę kupując diesla.
Bo większe opłaty, bo silniki diesla posiadają filtr cząstek stałych tzw. DPF lub FAP, które sprawiają problemy kierowcom jeżdżącym tylko w cyklu miejskim. Nie będę się rozpisywał na ten temat poczytaj opinie kierowców.
http://www.forumsamochodowe.pl/diesel-c ... t43953.htmCi, którzy użytkują takie samochody muszą pamiętać o pewnych żelaznych zasadach, np.:
Wyłączaniu silnika na wciśniętym sprzęgle, bo szkodzi kołu dwumasowemu.
Silnik zimny nie przekraczam 2 tys. obrotów, bo szkodzi to turbinie.
Po dynamicznej jeździe trzeba chwile odczekać by turbina wystygła.
Autko z silnikiem benzynowym takich problemów nie ma.
Wiem, co piszę mam diesla 2008r. z przebiegiem 225 tys. i porównanie z benzyniakami które takich problemów nie mają.
Przepraszam za Off Topic