Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2012 17:26

Pozdrawiam również :D
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 23.06.2012 19:15

sanchopan napisał(a):Zaogniasz wątek - piszę o tym co mam, czym jeżdżę lub jeździłem. I tyle. :lol:
Piszesz, jakbyś naprawiał sobie samodzielnie auto "1500 km od domu" diesla czy benzynę na drodze. :lol:
Akurat hybrydy jakimi jeździłem były najmniej awaryjne, nie tylko w porównaniu z dieslami albo i benzyną.
Oczywiście miej sobie własne zdanie - ja tylko uprzejmie wypominam ci niewiedzę, brak doświadczenia i malkontenctwo, dla ew. przyszłych czytelników. :D

Kolego zaogniasz to chyba tylko TY, bo kolega Inman wypowiadał się całkiem normalnie, natomiast widzę że TY wpadając tutaj i filozofując szukałeś nie jako zaczepki. Od razu obrażająć wszystkich i traktując z ignorancją, a już stwierdzenie że benzynowe motory wolnossące są mniej paliwożerne na trasie niż te z turbo mnie troszkę rozbawiło. Jest wiele czynników uwaronkywujących tę zależność, choć z wieloletniej praktyki uśredniając wyniki przy różnych średnich prędkościach, ja tego nie zauważyłem. Tak samo jak niesamowita awaryjnośc tychże jednostek benzynowych vag'a, psują to się prawie wszystkie auta i silniki, jedne mniej inne więcej oprócz konstrukcji duże znaczenie ma tu też czynnik ludzki. Można się tylko zgodzić że X lat temu silniki były mniej awaryjne, a te rzekomo super mało awaryjne i perfekcyjne motory wolnossące też padają i to nie rzadziej niż te podturbione, przykładem może być wiele jednostek niemieckich producentów i nie tylko... Co do diesela to się zgodzę bo często padają dwumasy, dpfy szczególnie na krótkich dystansach, poza tym pompy oleju i paliwa ale jednostka wolnossąca ma też wiele bolączek takich jak spadki mocy, duże spalania, remonty kapitalne szczególnie V6,V8.Zresztą szkoda ciągnąć ten temat bo przekomarzjąc się wiedzą z zakresu budowy maszyn i silników stworzymy topic na następne pięć stron. Każdy chwali swoje, ja podturbioną benzynę TY wolnossącą, ktoś inny z kolei turbo diesela i każdy
znajdzie argumenty przemawiające za nim. Moim zdaniem najważniejszą kwestią jest dopasowanie rodzaju motoru do spospobu użytkowania i jego zrozumienie oraz posiadanie elementarnej wiedzy z zakresu mechaniki,która moim zdaniem jest obowiązkiem każdego prowadzącego pojazd. Na koniec muszę jeszcze raz powiedzieć że Twoje wypowiedzi są niesmaczne, ubliżają inny użytkownikom, bo jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia zawsze możesz przedstawić to inaczej niż to zrobiłeś..
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 23.06.2012 19:22

A ja już gdzieś pisałem ze mam 75 KM w LPG,chciałbym jeździć jakimś 6-litrowym potworem i nie ważne czy na wode czy na odchody,aby był szybszy od ścigacza.Każdy pcha to co ma i na co go stać.Jeśli ktoś uważa że cos jest lepsze to niech tym jeździ w najlepsze,Ja kupywałem Pb bo wiedziałe że włoże LPG i taniej wyjdzie niz ON KROPKA
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.06.2012 19:45

ja jeżdżę dieslem od zawsze i ciężko mi "kupić" benzynę...

kolega z pracy od zawsze jeździ benzyną i nie wyobraża sobie "jakiegoś" diesla...

dużo też zależy co i jak ukształtowało/ły nasze "postawy" w tym zakresie...

każdy chwali to co ma...
ja na pewnym etapie szukałem benzyny bez gazu i po prostu nie znalazłem (ile można szukać); trafił się kolejny diesel od pierwszego właściciela to "wziąłem"...
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 23.06.2012 19:52

Tak, tak sławek73 :lol: :lol: :lol:
Za to ty przeczytałeś co chciałeś, wyrwane jak chciałeś, w kontekście jaki chciałeś.
Napisałem, że zalety, wady mają wszystkie motory - z tym że niektóre większe, niektóre mniejsze. A jak ktoś nieobyty i niewykształcony, to czyta tylko to, co go albo boli albo na co jest przeczulony-wyczulony. Inne rzeczy "nie widzi". Siedzi w bajorku - to niech siedzi. :P
Pozdrowienia. :lol: :lol: :lol:
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 23.06.2012 20:47

sanchopan napisał(a):Tak, tak sławek73 :lol: :lol: :lol:
Za to ty przeczytałeś co chciałeś, wyrwane jak chciałeś, w kontekście jaki chciałeś.
Napisałem, że zalety, wady mają wszystkie motory - z tym że niektóre większe, niektóre mniejsze. A jak ktoś nieobyty i niewykształcony, to czyta tylko to, co go albo boli albo na co jest przeczulony-wyczulony. Inne rzeczy "nie widzi". Siedzi w bajorku - to niech siedzi. :P
Pozdrowienia. :lol: :lol: :lol:

Hmm, za to Twoje obycie i wykształcenie można było zauważyć po sposobie wypowiedzi, szkoda słów i zbędnego komentarza, bo zauważam iż słynne "internetowe" powiedzenie o zejściu do "czyjegoś" poziomu ma w tym wypadku rację bytu....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2012 07:49

Kolego slawek73 dziękuję za poparcie. Jak pewnie zauważyłeś darowałem sobie dalszą polemikę z sanchopan'em. Doprawdy po cóż sobie ciśnienie podnosić. Czasem faktycznie trudno jest zejść do czyjegoś poziomu i lepiej sobie odpuścić. Pozdrawiam :)
piti-ski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piti-ski » 24.06.2012 08:35

Myślę, że mogę coś dorzucić do tematu. Jeżdżę Toyotą Prius z 2006 roku i jak do tej pory wymieniam tylko olej w silniku i filtry. Wcześniej miałem hybrydową Hondę Civic z 2005r oraz hybrydową Toyotę Highlander . Moja siostra od 4 lat jeździ hybrydową Hondą Civic 2006. Do tej pory z żadnym z w/w samochodów nie mieliśmy najmniejszych problemów. A jeśli chodzi o spalanie to naprawdę chyba mało który diesel równa się z hybrydą. Pisałem to już wcześniej, ale powtórzę jeszcze raz. W zeszłym roku jeździliśmy Priusem do Czarnogóry- 4 dorosłe osoby+ cały bagażnik. Po przyjeździe do domu i dokładnych wyliczeniach, a nie wskazaniach komputera okazało się, że średnie spalanie na całej trasie wyniosło 4,3l/100km. Priusem codziennie dojeżdżam do pracy, w obie strony ok. 5 km. Myślę, że 70% mojego przebiegu to miasto, a reszta trasa. Średnie spalanie zawsze oscyluje w granicach 5-5,5 l/100km. Dorzucę tylko, że Toyota Highlander z silnikiem 3,3 o mocy 218KM i stałym napędem na 4 koła średnio paliła 8-9l/100km :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2012 17:31

a może czymś takim :P
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 24.06.2012 19:48

skończmy już z tym i piszmy czym jedziemy, a nie ile pali i jaki tego koszt:)

bo zaraz zaczniemy się przechwalać w jakich tanich kwaterach śpimy:p
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 25.06.2012 07:14

Peugeot 307 1.6 HDI 90 Km - powinien dać radę :wink: - wyjazd 20 lipca - kierunek BASKA - KRK
pilach
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilach » 25.06.2012 07:46

Mercedes Vito 2,2 cdi 150 km .I żaden inny do wojaży wakacyjnych.
olki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olki » 25.06.2012 07:58

Ja np lece 20 lipca OCTAVIA 1,9 automat. W sumie ostatecznie 5 osób + bagaż :D Jak do tej pory narazie nie mialem mozliwosci DOBRZE SPRAWDZENIA ile pali w trasie (wg komputera 4,8-5,6).
100% miasto i zima (czesto przejazd 2km i gaszenie auta) spalanie max 8 doszlo.
nozi9891
Plażowicz
micra

Nieprzeczytany postnapisał(a) nozi9891 » 01.07.2012 13:43

Witam :)
2 lata temu pojechałem ze swoją kobietą Nissanem Micrą 1.0 z 96r. bez klimatyzacji i szedł jak burza po krętych drogach na Słowacji a co dopiero w Chorwacji. Po pierwszych zakrętach w Cro człowiek wie jak to się je. Jadąc za Chorwatami zauważyłem, że na zakrętach tam gdzie jest 50km/h jedzie się 70km/h. Każdym autem da rade tylko trzeba o swoją puszkę zadbać.
Pozdrawiam:)
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 04.07.2012 10:31

W tym roku po raz kolejny wybieram się Audi S6 Avant 4.2 V8 + LPG rocznik 1996. Mam nadzieję że również bezproblemowo :wink: Alternatywą jest wyjazd Renault Clio 1.5 dCi 65KM rocznik 2004, ale obawiam że nabawię się klaustrofobii podczas podróży, no i aż tyle cierpliwości na autostradzie chyba nie mam (patrząc na różnice w mocy obydwu silników). Na plus dla Clio jest spalanie rzędu 3.9l - 4.4l ON/100KM w porównaniu do 15-18l LPG/100km w Audi :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 210
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone