Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Rysio
Weteran
Re: maluch

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.03.2012 10:22

PavveL napisał(a):Ja na początku lat 90tych pojechałem na wakacje maluchem, pod granicę niemiecko-francuską. Przejechałem prawie 4000 km, bezawaryjnie, tylko w głowie huczało. Głośny był przy 100km/h.

Tak daleko maluchem nie byłem ale trochę kilometrów natrzaskałem. Skończyło się na czołowym z dostawczym Ducato - zechciało im się zakręt ściąć. Chłopaki z Ducato odjechali karetką, mnie laweciarz zawiózł do domu :D
dargry
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dargry » 13.03.2012 11:36

Miałem kiedyś sąsiadów - taksówkarzy, ojciec i syn. W 197.. którymś ojciec kupił Merola 115 220D i jeździli na zmianę. Mniej więcej co 5 lat (co jakieś 700tysi km) robili kapitalny remont silnika, zawieszenie co jakieś 500tysi km. W 2005 roku sprzedali to auto drugiemu naszemu znajomemu, miało zrobione coś ok 3,5 mln km. Było raz lakierowane i raz miało robioną tapicerkę. Auto widziałem jeszcze rok temu, niestety znajomek wyjechał do Francji na stałe... tym autkiem. Oni kupili "Okulara", mają (a raczej syn ma, ojciec już prawie nie jeździ ze względu na wiek) już chyba 4-tgo z rzędu, bo jak mówią "sypią się czorty". Ciekaw jestem jakie współczesne auto tyle wytrzyma... :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.03.2012 11:54

Telepol, max regulaminowy rozmiar zdjęcia na szerokość to 800pix. Zmień bo będę zmuszony zlinkować. Nie cytuj ani nie odpowiadaj na mojego posta bo ona sam zniknie.

Dziękuję :wink:
kit
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 13.03.2012 12:02

ja tam mam sentyment do fiatów, :)
najpierw UNO później PUNTO, kupuję nowe i jeżdżę dopóki nie przekroczą 10 lat i jak dotąd nie spotkałem się z jakimś poważnymi problemami, no chyba że mam farta :wink: , oczywiście co roku standardowy przegląd techniczny w ASO
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 13.03.2012 12:11

dargry napisał(a):Ciekaw jestem jakie współczesne auto tyle wytrzyma... :roll:

Zaden współczesny samochod tego nie wytrzyma, bo producenci aut by zbankrutowali i setki tysięcy ludzi nie miałoby pracy i środków do zycia :)

Same silniki w nowoczesnych autach sa trwałe - psuje sie cały skomplikowany osprzęt. Zreszta producenci sami to przyznają - np. Fiat w swoim najlepiej sprzedawanym dieslu 1,3 JTD (montowanym w Fiat, Ford, Opel, Suzuki, Tata i innych) wskazuje bezawaryjna prace na ok. 150 tys km - tak silnik i osprzęt jest obliczony. A to daje nam ok. 8-10 lat normalnej miejskiej ekploatacji - potem złomowanie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.03.2012 12:28

Kichol napisał(a): A to daje nam ok. 8-10 lat normalnej miejskiej ekploatacji - potem złomowanie.

Padłem...
150kkm w 2 lata to żaden wyczyn, więc złomowanie szybciej, lub auto kupuje handlarz, licznik o 100-120 w dół i ta okazyjną furę kupuje ktoś za miód, gdyż za grosze dwulatka trafił... :lol:
A później lament, że ta lub inna marka to padaka.
Sami handlarzy karmicie, a później się dziwicie, że fura co chwilę serwis... :wink:

OKAZJI NIE MA! 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.03.2012 12:37

FUX, ja robię obecnie 8-10 tyś rocznie wliczając urlop w Chorwacji. Nie każdy ma ciśnienie i potrzebę jeżdżenia na okrągło :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.03.2012 12:47

Rysio napisał(a):FUX, ja robię obecnie 8-10 tyś rocznie wliczając urlop w Chorwacji. Nie każdy ma ciśnienie i potrzebę jeżdżenia na okrągło :wink:

Ja zrobiłem aż 12 kilo :) W tym Slavonija i Dalmacja :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.03.2012 12:52

Rysio napisał(a):Nie każdy ma ciśnienie i potrzebę jeżdżenia na okrągło :wink:

I kasę na paliwo :?

Abstrahując jednak od kasy, ciekawe ile procent osobówek niezarobkowych przejeżdża wspomniane 75 tys rocznie :roll:
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 13.03.2012 12:56

FUX napisał(a):
Kichol napisał(a): A to daje nam ok. 8-10 lat normalnej miejskiej ekploatacji - potem złomowanie.

Padłem...
150kkm w 2 lata to żaden wyczyn, więc złomowanie szybciej, lub auto kupuje handlarz, licznik o 100-120 w dół i ta okazyjną furę kupuje ktoś za miód, gdyż za grosze dwulatka trafił... :lol:

Ja służbowo robię ok. 45 tys km, zdarzało sie i 60 tys km rocznie.
Ale prywatne, miejskie auto to ok. 15 tys rocznie - taki jest standard.

A że handlarze skupują i cofają liczniki to nic nowego.
Potem serwisy pełne ludzi z wtryskami, dwumasą, DPFem, turbiną, EGR i kilkoma innymi drogimi w naprawie podzespołami, które się zużywaja jak normalne eksploatacyjne rzeczy typu klocki hamulcowe.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.03.2012 12:57

Ja obecnie również jeżdżę mało.
Podane wyżej przebiegi robiłem jeszcze 5-8 lat temu... :wink:
dargry
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dargry » 13.03.2012 13:36

W latach 1987 - 2004 natłukłem ponad 2 mln (2.000.000) km po drogach Polski i Europy. I to nie tir-em, a osobówkami i dostawczakami. Od kilku lat auta używam jak muszę.

Marudę kupiłem 18 czerwca ub. roku ze stanem licznika 49820, na wakacjach zrobiłem nim dokładnie (od tankowania 5 km od domu do powrotu i tankowania) 2790km, obecnie mam stan licznika 54228, czyli przejechałem dokładnie 1618 km od końca lipca do teraz. W ub roku przez cały rok zrobiłem prawie (bo zepsuł mi się licznik) 6 000 km rowerem, w tym roku jeszcze nie jeżdżę, niestety.

Znajomy kupił niedawno z francuskiego KFC (auto jakiegoś menedżera wyższego szczebla) trzyletnie Audi A6 z przebiegiem prawie 400 tysi km. Gdyby kupował u nas w komisie, przebieg byłby pewnie 27 tysięcy - bo przecież jeździła nim starsza pani na zakupy... :wink: Jest w pięknym stanie, zapłacił połowę tego co musiałby dać normalnie. I co z tego, jak coś walnie, to kredyt pod zastaw chałupy, inaczej nie wydoli na naprawę.
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 13.03.2012 18:08

Po co kupuje się Audi z przebiegiem 400 tyś km ??? Żeby sąsiedzi zazdrościli?

Minimum jakie powinien spełniać samochód na wyjazdy do Cro to według mnie:
- klimatyzacja
- cichy i pewny w prowadzeniu przy prędkościach rzędu 140km/h
- 4/5 gwiazdek NCAP (licho nie śpi)

Co do niezawodności - dziś nie ma już całych marek niezawodnych. Są konkretne modele z konkretnymi silnikami i przekładniami. Szczęście nie trwa wiecznie, nawet udany samochód po kilku latach przechodzi modernizację (bo np. zaostrzono normy ochrony środowiska) i nowsza wersja psuje się okrutnie. Albo odwrotnie.
Szukając niekłopotliwego auta trzeba się trochę orientować, mieć znajomości w serwisach. Na forach siedzą gawędziarze i narzekacze, to nie jest w pełni miarodajne źródło informacji.
makr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 13.03.2012 20:07

Na Pagu
komfort, przestrzeń i wygoda ;)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 13.03.2012 20:20 przez makr, łącznie edytowano 1 raz
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 13.03.2012 20:13

też stwierdziłem, że kolejne autko jakie kupię będzie kombi, teraz mam minivana i troche jest mało miejsca na bagaże, jest krótki a wysoki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 190
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone