Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 22.07.2011 07:46

Obrazek
VW Multivan 2.5 TD :)
Kajzer
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kajzer » 22.07.2011 08:59

Witam
My jedziemy na dniach nowym nabytkiem Nissan Qashqai 1.6 benzyna.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 22.07.2011 09:12

Wyjazd zaplanowany dopiero tydzień temu :)
Śmigamy Renault Megane II Grandtour dCi

Obrazek
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 22.07.2011 09:21

GrzesiekBstok
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiekBstok » 22.07.2011 09:35

Garo&Justa napisał(a): już w tym roku poszło na usprawnienia 3 tys. zł więc ten wyjazd już kosztuje. Chyba musze wyluzować bo im bliżej wyjazdu (29.07) tym baczniej wsłuchuję się w odgłosy silnika.

mam to samo, tyle że w astrze II 2002, kwicień- wymiana chłodnicy klimy, w czerwcu- chłodnica wody, klocki hamulcowe, filtry, regulacje lpg, poduszka silnika, odgrzybianie klimy, opony, w poniedziałek czeka mnie jeszcze zmiana oleju w silniku i skrzyni biegów

w ub. roku w HR padła mi cewka, wysłali mi z PL nową, do domu wróciłem, a po tygodniu jazdy znów to samo
okazało się że to chyba jednak nie cewka

od tamtej pory problem ani razu nie powrócił, ale im blizej do wyjazdu (2.08) to spędza mi to sen z powiek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2011 09:51

GrzesiekBstok napisał(a):mam to samo, tyle że w astrze II 2002, kwicień- wymiana chłodnicy klimy, w czerwcu- chłodnica wody, klocki hamulcowe, filtry, regulacje lpg, poduszka silnika, odgrzybianie klimy, opony, w poniedziałek czeka mnie jeszcze zmiana oleju w silniku i skrzyni biegów

Chyba wolałbym już sprzedać takie auto :)
już w tym roku poszło na usprawnienia 3 tys. zł

Co to za usprawnienia w tej trójce?
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 22.07.2011 09:55

Kajzer napisał(a):Witam
My jedziemy na dniach nowym nabytkiem Nissan Qashqai 1.6 benzyna.

tez mam qashqaia tylko 2.0 diesel 4x4, równiez fajnie by sie jechało ale lecimy w 6 osób więc Multivan
GrzesiekBstok
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiekBstok » 22.07.2011 09:58

Bocian napisał(a):Chyba wolałbym już sprzedać takie auto :)

eee tam, chłodnica klimy-standard we wszystkich astrach, gniją na potęgę, chłodnica wody- swoje przeszła, aczkolwiek mogła by jeszcze pochodzić ze 2 lata

klocki, filtry, olej, opony- w każdym, samochodzie kiedyś trzeba zmienić
poduszka silnika- 50 zł + 10 minut wymiana we własnym zakresie- też tragedii nie ma :)
odgrzybianie klimy- raz do roku zalecane
rinho
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rinho » 22.07.2011 10:02

Ja jadę mazdą 3, 1,6 benzyna+ LPG. W zeszłym tygodniu zrobiłem nią ponad 3tys km bez burzliwych przeżyć więc i do cro powinna dać radę.
Jedynie oliwę wymienię, bo już termin się zbliża.
kaczuszka136
Plażowicz
samochodem do Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczuszka136 » 23.07.2011 22:12

Witam 2 lata temu piekna Alfa 147 2.0 155 KM srednie spalanie 7,4 l/100 Km czyli rezultat ok.... W tym roku planuje kolejne wakacje jeśli budzet na to pozwoli ( troszke nadszarpniety wizytą w Tunezji..)
:)
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 23.07.2011 22:30

Mariusz_M napisał(a):N W myśl zasady: tygodniowo robię 800-1100 km i przed każdym rozpoczynającym sie tygodniem nie robię przeglądów :twisted: :P

To prawie tak ja ja.
Przykłąd z 2 tygodni temu:dostałem telefon, że mam jechać do Rotterdamu. Zabrałem kluczyki i dokumenty + rzeczy które miałem zabrać. Podjazd na stacje benzynową tankowanie do pełna, sprawdzenie ciśnienia w oponach i but w stronę granicy.
Bez wykupywania assistans, martwienia czy aby wszystko sprawdzone.
Jak na codzien dużo jeździsz i wiesz, że auto jest OK to bez strachu, ale są osoby co auto z garażu wyciągnie w niedziele na wyjazd do kościoła to lepiej niech go sprawdzi.

Wracając do tematu. Ja w tym roku A3 Sportback 1.9 TDI
tango780
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tango780 » 24.07.2011 19:55

Witam
Właśnie wróciliśmy z Chorwacji:
UWAGA !
1) Jeżeli ktoś chce wjechać do Czarnogóry to musi się przygotować na niespodziankę w postaci nowego podatku dla "kochanych" obcokrajowców / turystów... Nazywa się to : EKO-tax.
Za przejściem Chorwackim, a przed oddalonym przejściem Czarnogóry (Monte Negro) będzie chodził chłopaczek, który wręcz wciska wam na siłę nalepkę na szybę za jedyne: 10 EURO... Jak się nie dacie potrafi podejść do celnika i "nakablować". W tedy celnik z uśmiechem na twarzy powie wam że jeżeli go nie kupicie to w ciągu 3 godzin od wjazdu musicie opuścić ich "przyjacielski" kraj. Przeważnie większość Polaków, Czechów, Słowaków daje się przycisnąć / zastraszyć i kupuje...

2) Jeżeli ktoś z Państwa jedzie (planuje jechać) przez Węgry to ważna informacja o której niewiele osób informuje / wie. Winiety na osobowe auta są !!! Na najbliższej stacji benzynowej kupuje się winietę (minimum: 8,5 Euro na 4 dni) W trakcie zakupu winiety sprzedawca poprosi o napisanie nr. rejestracyjnego Waszego auta. Nie dostaniecie żadnej nalepki na szybę tylko kwit fiskalny do kieszeni. Musicie go zachować do kontroli.
Po drugie ceny paliw na stacjach Węgierskich są oszałamiające.
Zatankujcie się jeszcze w Chorwacji na FULL lub w Polsce albo na Słowacji.

Pozdrawiam
Tango780

P.S.
A propos Czarnogóry:
Rzeczywistość w Czarnogórze trochę dołuje... Dla ludzi przyzwyczajonych do czystości, poziomu z Chorwackiego wybrzeża Czarnogóra ich trochę załamie. Ludzie rozmemłani ale okrutnie cwani. Uważajcie na wszystko! Z uczciwością u Czarnogórców niestety nie bywa dobrze. Hotele i ośrodki 3 gwiazdkowe to w rzeczywistości tak jak u nas zdezelowane ośrodki z lat 80-tych w trakcie remontów... Nic nie działa albo byle jak... Jak się prosi o poprawienie to i za trzecim razem nie naprawią dobrze, porządnie.
Prawie żadnych zasad i przepisów na drogach. (prawie jak w Kairze...) także uwaga na auto! Pojawiają się tam i lepsze auta ale one także potrafią "szaleć" / to są przeważnie auta lokalnych kacyków.
Sami Czarnogórcy uważają się za kraj, który ich zdaniem już jest / należy do Unii. Waluta narodowa to : Euro... Na tablicach rejestracyjnych nadruki jak w Unii: Monte Negro EU... ;) Tablice informujące o Euro euforii i pełną integracją z EU, a w głowie bałagan, na ulicach i plażach (nie prywatnych) śmieci, syfek na każdym kroku. Do morza spływające gdzieniegdzie ścieki...
Myślę ze to wszystko to wina wciąż panoszących się Rosjan... !
Niestety Rosjanie czują się tam jak u siebie a jest ich cała masa.... Chamscy, prości Rosjanie cofają nadal ten zakątek w "ciemną stronę"... ;(
Moskwa zrobiła z tej części byłej Jugosławii moralną pustkę, śmietnik i wyniszczenie. Piszę żebyście (niektórzy) jadąc w "nadziei" na fajny urlop nie doznali szoku...
Ostatnio edytowano 25.07.2011 11:40 przez tango780, łącznie edytowano 2 razy
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 24.07.2011 20:17

tango780 napisał(a):Po drugie ceny paliw na stacjach Węgierskich są oszałamiające. Przykładowo. Cena zwykłego paliwa E-95 (super) to w przeliczeniu z Forintów na Złotówki ok: 10zł (TAK- dziesięciu zł PLN... za 1 litr), cena gazu ok. 5,70zł za litr !!!
Zatankujcie się jeszcze w Chorwacji na FULL lub w Polsce albo na Słowacji.

Albo kiepska matemtykę w szkole miałeś albo jakieś chore prowizje w kartorze itp.
cena paliwa w europie
tango780
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tango780 » 24.07.2011 20:29

Kolego: mateq111
Także myślałem że będzie tak jak napisane w internecie..... !
Niestety rzeczywistość mnie zaskoczyła.
Jak widzisz internet nie jest taki wiarygodny a ja właśnie wróciłem (!)
Więcej... Jechaliśmy tradycyjnie koło Balatonu na Budapeszt. Zatrzymaliśmy się w McDonaldzie (dzieci głośno piszczały że są głodne...) w Budapeszcie.
Za 2 Mc-zestawy w Węgierskim Mc.Donaldzie zapłaciliśmy 2 razy TYLE ! co w Warszawie !!! Jak usiedliśmy do stołu zjeść zaczęliśmy przeliczać... Okazało się że wszytko (nawet głupi hamburger) jest o 100% droższe niż w Polsce !!!!
To nie mrzonki czy sprawy "wyssane z palca" to AKTUALNA RZECZYWISTOŚĆ ekonomiczna Węgier... Nie chciało się nam się wierzyć w to co widzimy... ! Też patrzyliśmy ze zdziwieniem !
Pozdrawiam
"Tango "

P.S.
Może moja Żona ma gdzieś jeszcze kwity z McDonalda i ze stacji Agip (musieliśmy zatankować troszkę gazu LPG) to w tygodniu pracy zeskanuję i niedowiarkom umieszczę na Forum... Dojechaliśmy na małej ilości gazu do Słowacji gdzie zatankowałem już w miarę normalnie do pełna. Nawet sam Pan na stacji Węgierskiej zapytał 3 razy: "...czy wiemy ile kosztuje litr paliwa w Euro..."? Zatankowałem więc tylko za 20 Euro. Na szczęście miałem jeszcze z (Zadaru) Chorwacji trochę benzyny w baku ale jak zapiszczał gaz liczyłem na dalszy tańszy niż na benzynie przelot.
Coś nie tak ekonomicznie dzieje się na Węgrzech... ;( Coś nie tak...
Ostatnio edytowano 24.07.2011 20:40 przez tango780, łącznie edytowano 1 raz
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 24.07.2011 20:35

Jak dasz rady to wklej. Dzisiaj obgadywałem ze znajomymi plan wyjazdu i wybraliśmy właśnie trasę przez Węgry via 81. Za tydzień wyjeżdżam także jakieś zmiany będziemy mogli wprowadzić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 172
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone