Re: Dojadę Fiatem Uno 1.0 LPG ?!
napisał(a) Kiepura » 14.04.2011 06:26
songereux napisał(a):Wiem, że zapewne dla niektórych pytanie będzie banalne i śmieszne, ale mam pytanie, czy da się w ogóle zacząć rozważać jazdę do Chorwacji (Tucepi)
Fiatem Uno 1.0 Fire LPG ??
Osobiście nie wyobrażam sobie tego, ponieważ 4 osoby i bagaże to już będzie dla niego zabójstwo
Czy jechać pożyczonym Fordem Focusem 1.6 ?
Stary bez silnika minimum 2 litry i napędu na cztery koła w ogóle się nie wybieraj nawet do sklepu na zakupy, a co dopiero do Chorwacji. Lepiej zostań w domu posiedż sobie na balkonie. Kwiatki popodlewaj.
Dobra to był ironiczny żart, ale nie z Ciebie tylko z tego forum.
W Chorwacji byłem Matizem. Pełna rodzina 2+2, drugie dwa nie niemowlęta tylko nastoletnie. Wersja apartamentowa. Zapakowałem wszystko dokładnie co potrzebowałem, łącznie z pontonem dmuchanym (bez box-u). Nie odczuwaliśmy żadnego dyskomfortu z powodu małego samochodu.
Oczywiście lepiej jechać większym.
Moi znajomi także byli Fiatem UNO (dokładnie taki jak Twój, tylko bez gazu). Bez najmniejszych kłopotów.
Jak z każdym samochodem wszystko zależy od jego stanu technicznego i przygotowania. Poczytaj na forach internetowych co się psuje, wymień pasek rozrządu etc... Każdy samochód może się zepsuć.
Co do mocy. Chorwacja nie Grecja, czy Czarnogóra. Zarówno Matiz jak i UNO dawały radę. Nie przypominam sobie, abym
w trasie redukował bieg niżej niż do czwórki. Co najwyżej pod górkę przełączysz na benzynę.
Oczywiście trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczeń. Nie poszalejesz na autostradach. Trzeba wcześniej dokładnie przemyśleć jak się zapakować itd.
Jezeli w Austrii na autostradach są takie podjazdy (nigdy nie jechałem) jedż przez Węgry.