Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
MirekZ
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekZ » 10.04.2011 19:48

Po raz pierwszy Almera N16 1,5 - LPG, z boxem
songereux
Plażowicz
Dojadę Fiatem Uno 1.0 LPG ?!

Nieprzeczytany postnapisał(a) songereux » 11.04.2011 13:42

Wiem, że zapewne dla niektórych pytanie będzie banalne i śmieszne, ale mam pytanie, czy da się w ogóle zacząć rozważać jazdę do Chorwacji (Tucepi) Fiatem Uno 1.0 Fire LPG ?? :D :D :D
Osobiście nie wyobrażam sobie tego, ponieważ 4 osoby i bagaże to już będzie dla niego zabójstwo :)
Czy jechać pożyczonym Fordem Focusem 1.6 ?
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 11.04.2011 13:52

Po raz pierwszy sierpień - Renault Megane Grandtour, 1,6 16V benzyna. 4 osoby i w planach wynajem boxu bo raczej w 4. się do bagażnika nie zapakujemy.
Trasa: Poznań - Tribunj.
telepol
Cromaniak
Re: Dojadę Fiatem Uno 1.0 LPG ?!

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 12.04.2011 07:44

songereux napisał(a):Wiem, że zapewne dla niektórych pytanie będzie banalne i śmieszne, ale mam pytanie, czy da się w ogóle zacząć rozważać jazdę do Chorwacji (Tucepi) Fiatem Uno 1.0 Fire LPG ?? :D :D :D
Osobiście nie wyobrażam sobie tego, ponieważ 4 osoby i bagaże to już będzie dla niego zabójstwo :)

biorąc po uwagę silniczek 1,0 +gaz "olbrzymi" bagażnik jaki posiada uno to wyprawa będzie męcząca dla was jak i fiacika, a po co ryzykować kwaśnymi minami i fochami dla tego że fiacik się zgrzał pod górkę. Proponuję drugą opcję Focusa
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 12.04.2011 08:48

telepol napisał(a):
songereux napisał(a):Wiem, że zapewne dla niektórych pytanie będzie banalne i śmieszne, ale mam pytanie, czy da się w ogóle zacząć rozważać jazdę do Chorwacji (Tucepi) Fiatem Uno 1.0 Fire LPG ?? :D :D :D

biorąc po uwagę silniczek 1,0 +gaz "olbrzymi" bagażnik jaki posiada uno to wyprawa będzie męcząca dla was jak i fiacika, a po co ryzykować kwaśnymi minami i fochami dla tego że fiacik się zgrzał pod górkę. Proponuję drugą opcję Focusa

Lata temu byłem w Rumuni maluchem, a później w cztery wysokie dorosłe osoby + namiot i bagaże na dachu tym samym maluchem w Budapeszcie i nad Balatonem. Było super
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.04.2011 08:58

songereux napisał(a):Wiem, że zapewne dla niektórych pytanie będzie banalne i śmieszne, ale mam pytanie, czy da się w ogóle zacząć rozważać jazdę do Chorwacji (Tucepi) Fiatem Uno 1.0 Fire LPG ??

Dla mnie nie jest śmieszne, a dojechać z pewnością się da :D

Skodą Felicją 1,3 bez gazu i klimy byłem w Chorwacji łącznie 7 razy, oprócz tego w Estonii, w Słowenii, 2x w Bułgarii, 2x w Rumunii, 2x w Czarnogórze, w Albanii, Macedonii i Grecji. Co prawda w 2 osoby ale bagażu zabieranego starczyło za te 2 kolejne :wink: a ostatnio na dach doszedł box. Lekko czasem nie jest :wink: , silnik się grzeje, ale rozważać taki wyjazd na pewno można :D

Pzdr
biurs
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) biurs » 12.04.2011 10:07

9 czerwca 2011 r. wyjazd Nissan Primera P 12 1,9 dCI 5D r.prod. 2004 r. (zwany przez niektórych kostką mydła lub kosmitą).
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 12.04.2011 10:37

Nie takimi demonami mocy jak Uno 1.0 Fire (czy to nie jest 1.1 Fire) rodacy pokonywali Europę wzdłuż i wszerz :wink:

Sprawdzić autko wcześniej warto jednak, bo drobne problemy na krótkich odcinkach, mogą się zmienić w koszmarne kłopoty na długiej i wymagającej trasie. Przykładem jest układ chłodniczy, sprzęgło ślizgające, hamulce na wykończeniu.

Polecam trasę jak najbardziej autostradową mało przyspieszeń, hamowań, zmian biegów a to najbardziej męczy autko. Stała prędkość około 100 km/h i nie widzę przeciwwskazań do wyprawy - w razie zdecydowania się, życzę szerokiej drogi :D
songereux
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) songereux » 12.04.2011 11:36

Laks napisał(a):Nie takimi demonami mocy jak Uno 1.0 Fire (czy to nie jest 1.1 Fire) rodacy pokonywali Europę wzdłuż i wszerz :wink:

Sprawdzić autko wcześniej warto jednak, bo drobne problemy na krótkich odcinkach, mogą się zmienić w koszmarne kłopoty na długiej i wymagającej trasie. Przykładem jest układ chłodniczy, sprzęgło ślizgające, hamulce na wykończeniu.

Polecam trasę jak najbardziej autostradową mało przyspieszeń, hamowań, zmian biegów a to najbardziej męczy autko. Stała prędkość około 100 km/h i nie widzę przeciwwskazań do wyprawy - w razie zdecydowania się, życzę szerokiej drogi :D

Co do przygotowania mojego Fiata Uno 1.0 LPG (podkreślam żeby było wiadomo o co chodzi :wink: ) To mam wymienione w zeszłym roku sprzęgło, termostat w zeszłe wakacje również wymieniałem, a całkiem niedawno wymieniłem amortyzatory z wahaczami. Wymieniam wszystkie filtry na czas, więc wszystko jest robione na bieżąco.
Przed takim wyjazdem na pewno wymienił bym hamulce, płyn chłodniczy, zapasówkę doprowadził do porządku i wyruszę w drogę z nadzieją że jakoś się doturlam :)

Największe obawy związane są z tym, że słyszałem o jakiś wielkich wzniesieniach na trasie... bodajże w Słowenii... a mój wóz dysponujący aż 45 końmi nie za bardzo lubi wzniesienia, a tym bardziej z 4 osobami.

Także, czy prawdą jest że na trasie są zabójcze podjazdy? gdzieś na autostradach ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.04.2011 11:42

Jechałem onegdaj do Cro Fiatem Uno 1.1 na gaźniku. Zapakowany mocno. Jechaliśmy przez Klagenfurt i tam był 13to kilometrowy podjazd i Uniaczek wyżej niż na drugim biegu nie szedł.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.04.2011 12:18

Mnie w tych stronach Favoritki wyprzedzały, zgrzytanie zębami ze złości nie pomagało.
Jechałem Omegą 1.8 na gaźniku i na gazie, tzn auta na gazie, ja nie :wink: 4 osoby dorosłe i dziecko kilka lat
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.04.2011 12:28

songereux napisał(a):Wiem, że zapewne dla niektórych pytanie będzie banalne i śmieszne, ale mam pytanie, czy da się w ogóle zacząć rozważać jazdę do Chorwacji (Tucepi) Fiatem Uno 1.0 Fire LPG

A wyobrażasz sobie jazdę smartem?
Więcej wiary.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2011 12:33

Proponuję drugą opcję Focusa

proponuję drugą opcję - Focusa ... po co się męczyć, skoro jest druga opcja? :roll:
Nicram
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nicram » 12.04.2011 19:30

Niewielkim samochodem też się da i jest co wspominać :)

W zeszłe wakacje byliśmy z żoną Fiatem Panda 1.1 benzyna koło Trogiru
W tym roku też jedziemy Pandą za Dubrownik. Niewielki samochód ale na 2 osoby w sam raz, wszędzie się zmieści i mało pali :)

Pozdrawiam
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 13.04.2011 13:39

Ja sobie nie przypominam żadnych podjazdów stromych (Czechy-Austria-Słowenia bez autostrad-Cro-Orebic), nic co by mi kazało z 5 biegu schodzić.

Za to nad samym morzem w CRO jest już sporo miejsc gdzie górki są, ale to już i odległości mniejsze jak np. na całym płw. Peljesac.
Podjazdy na górki, czy plaże też są solidne czasem, ale to już bez bagaży się jedzie :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 160
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone