Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 08.08.2010 20:14

Toyota RAV 4 , 2.0 niestety beznyna - taką se żona kupiła :evil:
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 08.08.2010 20:25

W tym roku Toyota Corrola D4D
AdrianFire
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdrianFire » 08.08.2010 20:35

a ja w tym roku Toyota Avensis 2.0 D4D... zobaczymy ja się sprawdzi
marantzN
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marantzN » 08.08.2010 21:39

A my w tym roku Audi A4 2,5 TDI. Autko spisało się bez zarzutu. Wróciliśmy szczęśliwie. Ciągnęliśmy przyczepę o masie 1300 kg i spalanie łącznie ze zwiedzaniem w samej Chorwacji wyszło 8,2 litra więc jak na targanie takiego klocka to chyba nieźle.
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 09.08.2010 18:33

Ja dzisiaj wróciłem z Drvenika.

Jechaliśmy Peugeot 406 kombi vel "zielona strzała" rocznik '98 na gazie.

4 osoby na pokładzie, bagażu tyle ile weszło i duża trumna na dachu. Jazda z włączoną klimą, lodówką, 2 radia CB, 2 nawigacje i transmiter (po małej przeróbce u elektryka opór odbiorników w takiej ilości nie powoduje zwarć instalacji) i takim żwawym tempem 140 - 150 km/h -> spalanie wyszło w granicach 9,0 - 9,5 LPG / 100 km.

Chciałbym zaznaczyć, że "zielonej strzale" w czasie powrotu pyknęło 700 000 km i nie ma dość, a jak trzeba wyprzedzać, to odchodzi bez "pierdnięcia" :lol:

Jednak w tym roku w drodze do Cro przydarzyła się nam pierwszy raz awaria w czasie wyjazdów wakacyjnych. 15 km przed Częstochową złapaliśmy kapcia :D ale zmiana kółka, krótkie szukania dobrego gumiarza (rozwalił się wentyl -> 15 zł naprawa) i z 30 min opóźnieniem darliśmy buta dalej :D
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 10.08.2010 10:15

Trasa: Poznań-Primosten-Poznań (przez Niemcy ze zwiedzaniem na miejscu) ok 3500km
Auto: Firmowe Volvo V50, 1.8 benzyna, przebieg 40 tys. km
Prędkości na autostradach: ok 140-150 km/h
Spalanie: ok 8l/100km
Zalety: Jeździłem wcześniej tym autkiem po mieście i jakoś mi nie bardzo odpowiadało ale za to na trasie rewelacja, bardzo wygodne (zawsze w trasach bolały mnie plecy a tu nic a nic) i żwawe na wyższych obrotach.
Wady: Mały zbiornik paliwa (55l)=częste tankowanie i przez to postoje.
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 10.08.2010 11:19

13 w piątek :P SAAB 9-3 SportSedan 2.2 TiD 125 KM.

Po przeglądzie, ale dla pewności Assistance z holowaniem na Europę mam :wink:
mason
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mason » 11.08.2010 17:01

Trasa:Gostynin-Orebicz (przez Węgry),2x1600km +400km na miejscu
Auto:Renault Master L2 H2,6 osobowy,2003r,2,2 DCI,90KM,przebieg 280000 km (według wskazań licznika)
Spalanko:10 l
Prędkość:rozsądna
-po przeglądzie
-po wymianie klocków hamulcowych i oleju
-ubezpieczenie assistance
-zbiornik 100 l :)
-radio CB
-navi
-0 mandatów
-transmiter FM + masa MP3
-przetwornica 12/220 +laptop
-mapy
-dobre towarzystwo
Zalety:komfort jazdy (żadnego drętwienia nóg czy bóli kręgosłupa),bagaż bez ograniczeń (2 rowery,2 parasole,2 leżaki,wędki,krzesło wędkarskie,stolik,mnóstwo zabawek plażowych,nasze bagaże + bagaże znajomych,...)
Wady:brak klimy,problem z miejscem parkingowym,problem z zakrętami 180 stopniowymi (te na drodze wiodącej do plaży Bacva na Korczuli musiałem brać na dwa razy),ze względu na gabaryty auta niektóre miejsca niedostępne.

Pamiętajcie,nawet nowe auta się psują.Bądźcie przygotowani na każdą ewentualność.Przegląd przed wyjazdem to podstawa.Sprawdźcie czy
zapas,klucze,lewarek,żarówki,bezpieczniki,apteczka,etc. są na swoim miejscu.Dobre ubezpieczenie + trochę euro waluty ponad plan pozwolą zminimalizować obawy co do przebiegu podróży.
Znajomy to nawet pasek od alternatora wozi ze sobą :idea:.To ten z tych co to na nikogo nie czeka tylko sam się pod auto kładzie.A kiedyś ów znajomy opowiadał jak to mu pończocha żony przy jakiejś awarii auta pomogła :lol:.Nie pamiętam dokładnie w czym,tak nas Travarica przyjemnie ululała.Zapytam.
Szerokiej drogi.
Pozdrawiam.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 11.08.2010 22:00

BRAWO! bez klimy
Irekcity
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irekcity » 11.08.2010 22:13

Laks napisał(a):13 w piątek :P SAAB 9-3 SportSedan 2.2 TiD 125 KM.

Po przeglądzie, ale dla pewności Assistance z holowaniem na Europę mam :wink:

Podobnie jak i kolega. Wyjazd Kraków 13-tego VW Tiguan 2.0 TD i coś tam :lol:
Asisistans oczywiscie wykupiny z pełnym pakietem Genarali. Koszt 2 tygodni to około 60 zeta, polecam.
seba31
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) seba31 » 11.08.2010 23:09

Audi A4 98rok spalanie 5,1l w 4 osoby z pełnym bagażnikiem prędkość raczej spokojna, trasę 1200km pokonaliśmy w 14 godz łącznie z postojami :)
d@rkoś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) d@rkoś » 11.08.2010 23:14

Witajcie
Jadę jutro na przegląd moim vw zefirkiem czy jakimś innym wiaterkiem nie pamiętam.Mam nadzieje że po ewentualnych naprawach i wymianach oryginalnych CHIŃSKICH części zostanie mi parę groszy na pobyt w cro .
POZDRO... :?:
sławeka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławeka » 12.08.2010 08:40

mason napisał(a):
A kiedyś ów znajomy opowiadał jak to mu pończocha żony przy jakiejś awarii auta pomogła :lol:.Nie pamiętam dokładnie w czym,tak nas Travarica przyjemnie ululała.Zapytam.
Szerokiej drogi.
Pozdrawiam.

przy prostszych konstrukcjach pończochą można zastąpić pasek klinowy... :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2010 08:55

sławeka napisał(a):przy prostszych konstrukcjach pończochą można zastąpić pasek klinowy... :wink:

Pończochy w Chorwacji? 8O

Masochizm.

Pewnie stąd ten pasek klinowy.
Żona się zbuntowała. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2010 22:23

Pończochy się nie sprawdziły...
ani z lycrą ani bez, ani rajstopy zamiast paska.

Może to nie te klimaty, ale kilkanaście lat temu strzelił nam pasek - nie byłoby w tym nic dramatycznego, gdyby nie wydarzyło się to 26 grudnia, w nocy, na autostradzie, przy ponad 20 stopniowym mrozie, w dużym fiacie.

Na stacji nie mieli pasków, więc mąż wydarł mi wszystkie rajstopy, łącznie z tymi, które miałam na pupie.

Do następnej stacji nie dotarliśmy, bo coś się stało z silnikiem- to znaczy przestał działać.

Na lawetę czekaliśmy dwie godziny (święta!!!).

Brak ogrzewania, światła, dziecko na pokładzie...koszmar.

Zadzwoniliśmy do domu (300km) po pomoc, a tym czasem laweta dowiozła nas do Katowic, do najbliższego ogrzewanego miejsca.

Przeczekaliśmy parę godzin, przyjechał tatuś zaopatrzony przez mamusię w : UWAGA! 1/2 litra spirytusu, 0,75 rumu, termos gorącej herbaty i bułki dla dziecka.

Zapakowałam się z córką do ciepłej toyotki, napiłam się łapczywie herbatki z rumem i tak się "nabzdryngoliłam", że nie mogli mnie dobudzić na miejscu.

Mąż, bidulek siedział za kierownicą holowanego fiacika.....

Do dziś dnia nie nazywa mechanika, który robił przegląd przed podróżą, jak tylko ten ch... j.... i to przy dzieciach!!!!!

:oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 146
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone