Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 20.04.2004 08:47

jacek gryczewski napisał(a):z tym srednim spalaniem jest roznie .raz mi sie udalo zrobic na jednym zbiorniku (55l)-paliwa 1004km :) i jeszcze maja alfunia miala sile podjechac pod INA na KRK ale to bylo zuzycie w trasie we 2 osoby i troche bagazu jazda praktycznie non-stop ( z 3 postojami na jakos kawe i oproznienie siatek po puszkach po redbullach :) i oczywiscie na pokazanie paszportow na granicach ale juz na miejscu jak byla doladowana w 5 osob i dosc ostra jazda po tych serpentynkach to komputerek odrazu wskoczyl na srednie spalanie w wysokosci ok 9 literkow no coz ale jak frajda z jazdy ;)
pozdr.

Ale zeby Corsa dojechala na zbiorniku do Sibenika to musiala by spalac ze 3l/100... to chyba przesada?

Piotr
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 20.04.2004 09:38

moze szczypas
znalazl jakis fajny skrócik do cro. ;) hej szczypas podziel sie tarsa :):):):) pozdr.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.04.2004 09:44

jacek gryczewski napisał(a):moze szczypas
znalazl jakis fajny skrócik do cro. ;) hej szczypas podziel sie tarsa :):):):) pozdr.

Ja znam ten tunel ale wam go nie ujawnię :lol:
Powiem tylko że wjeżdża się w Krakowie a wyjeżdża w Karlovacu a po drodze są bezpłatne autostrady :lol:
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 20.04.2004 10:50

wredny !!!!! to ja sie musze tluc 22 godziny z Olsztyna na Krk a Wy smigacie w kilka godzin ................poczekajcie bede czekal na Was w Karlovacu :):):):):)
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 20.04.2004 11:01

jacek gryczewski napisał(a):wredny !!!!! to ja sie musze tluc 22 godziny z Olsztyna na Krk a Wy smigacie w kilka godzin ................poczekajcie bede czekal na Was w Karlovacu :):):):):)

Moze na miotle??? :D

Piotr
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 20.04.2004 12:24

www.
Ostatnio edytowano 05.06.2004 08:14 przez Danuta, łącznie edytowano 1 raz
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 20.04.2004 12:52

Danuta napisał(a):Jeśli w dwie osoby( a nawet i więcej, zależy czy bierzesz zbędny bagaż) -TYLKO TOYOTA YARIS). Zrywna, super do parkowania , zwłaszcza w zatłoczonym Dubrowniku, pokonywała wszelkie górki większe i mniejsze, zostawiała innych daleko w tyle.Toyoto, kochamy Cię za to ile dałaś nam satysakcji z jazdy!

Peugeot Partner- pakowny, zaletą takich samochodów jest to ,że nie czujesz gorąca z nagrzanej blachy dachu, bo masz te ciut przestrzeni nad głową, dzięki której jest w miarę dobra wentylacja powietrza.Nie musisz wtedy pisać do domu: kochani! pogoda się pogorszyła, wczoraj było 34st.C , dziś jest 37st.C! Z klimą raczej ostrożnie, widziałam opłakane skutki w postaci totalnych ropnych angin.

Dorzuciłbym inny samochód dobrze dopasowany do warunkow środziemnomorskich:
Bravo/a - by nie gotowala sie chlodnica przy podjezdzie na Biokovo :D

Piotr
Ostatnio edytowano 20.04.2004 12:55 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 20.04.2004 12:53

Czy kolor karoserii może mieć wpływ na wysokość temperatury w nie klimatyzowanym wnętrzu? :wink:
Bo nasi znajomi twierdzą, że tak:
W bordowym poldku bywało jak w piekarniku na święta :D . A w białej albei - już ponoć nie tak gorąco... :D
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 20.04.2004 13:04

Danuta napisał(a):... Z klimą raczej ostrożnie, widziałam opłakane skutki w postaci totalnych ropnych angin.

Dlatego trzeba jej używać po "adriatycku"...czyli przy otwartych oknach.
Brak anginy, bezpośredni kontakt z "naturą", no i chłodniej :P
8)
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 20.04.2004 14:21

a to ja napisał(a):Czy kolor karoserii może mieć wpływ na wysokość temperatury w nie klimatyzowanym wnętrzu? :wink:
Bo nasi znajomi twierdzą, że tak:
W bordowym poldku bywało jak w piekarniku na święta :D . A w białej albei - już ponoć nie tak gorąco... :D

oczywiscie ze kolor karoserii ma wplyw na nagrzewanie sie wnetrza nie jest to chyba tajemnica ze im jasniejeszy kolor tym mniej nagrzewa sie wnetrze pojazdu. w zeszlym roku widzielismy ladnego mercedesa SLK na finskich blachach i jak zapytalismy sie wlasciciela jaka jest temp po kilkugodzinnym postoju na sloncu to powiedzial ze wewnatrz termometr pkazywal nawet 65 st. koszmar
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 20.04.2004 14:27

jesli chodzi o klime to tez zalecibym jak najdalej idaca ostroznosc ja wlaczalem tylko w trakcie dalszych tras natomiast na krotkich odcinkach to klima reczna (czyli okna w dól plus szyber do tylu ;)) a obedzie sie bez zdrowotnych niespodzianek
ps. ALFA ROMEO JEST NAJLEPSZA :):):):):):)
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 20.04.2004 14:47

No i Ci wspaniali mężczyźni w swych bezkatalizatorowych machinach, jadąc za nimi w "sznureczku samochodów" nie masz szansy ,żeby odbyć tę podróż bez zwymiotowania. Wyprzedzić ich nie można , nie dasz rady. Potem wspominasz podróż jako "Chorwacja o zapachu spalin"!
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 20.04.2004 14:52

Danuta napisał(a):No i Ci wspaniali mężczyźni w swych bezkatalizatorowych machinach, jadąc za nimi w "sznureczku samochodów" nie masz szansy ,żeby odbyć tę podróż bez zwymiotowania. Wyprzedzić ich nie można , nie dasz rady. Potem wspominasz podróż jako "Chorwacja o zapachu spalin"!

powiem ze i tak kierowcy ciezarowek w chorwacji wykazuja sie ogromna kultura w porownaniu do naszych rodakow w swoich jelczach czy starach bo od czasu do czasu ogladaj sie w lusterko i zjezdzaja w olne zatoki i puszczaja samochody jadace za nimi a i takie manewry dalo sie zobaczyc w wykonaniu policjantow chorwackich ktorzy to zatrzymywali specjalnie takie zawalidrogi by zrobic troszke miejsca dla naszych "maluchow" -polscy policjanci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!apeluje uczcie sie ,uczcie sie bo suszarka i krzaki to nie wszystko ;)
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 20.04.2004 14:55

No i Ci wspaniali mężczyźni na swych szybkich motorach, którzy wyrastają ci przed maską niewiadomo kiedya a Ty sobie myślisz- cholera ! oddałabym wszystko za takiego Harleya!!!!!!!!! 8)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.04.2004 15:00

Pocieszę teraz wszystkich, którzy klimy nie mają. Ja mam ale w Chorwacji prawie nie używam (mogę się spokojnie bez niej obejść).
Po pierwsze - główny problem powstaje gdy auto postoi sobie na słoneczku chorwackim - na to nie ma lekarstwa, tu żadna klima nie pomoże (chyba że już ktoś coś wymyślił)
Po drugie klima jest niezdrowa i to z kilku różnych powodów (nie chce mi się wchodzić w szczegóły)
I po trzecie najważniejsze. Nie po to człowiek jedzie do HR żeby się izolować na maxa od otoczenia a zasadą klimy są przecież szczelnie zamknięte okna. Myślę że kiedy się jedzie przez HR z właściwym nastawieniem tj. na podziwianie piękna kraju to otwarte szyby są dobrym rozwiązaniem. W końcu na plaży jakoś się "smażymy" to możemy się i trochę "pogotować" w autku (gotowane podobno zdrowsze od smażonego :lol: ). Wiele bym dał żeby poczuć teraz ten ciepły podmuch we włosach...
W moim przypadku klima ma zastosowanie tylko gdy jadę szybko autostradą i wtedy otwarte szyby trochę przeszkadzają
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone