Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 25.06.2009 10:45

scrapp napisał(a):
slimakterium napisał(a):nissan terrano 3.0 td + przyczepa burstner - i tu jest problem:

mając prawo jazdy kat. B można jechać zespołem pojazdów do 3,5 t: samochód waży 1780 kg, ale dopuszczalna masa całk. samochodu jest 2580, przyczepa 1360 kg więc licząc po DMC zestaw przekracza 3,5 T a więc teoretycznie nie mogę prowadzić takiego zestawu na prawku kat. B

pytanie jest: jak to liczyć - czy brać pod uwagę masę własną pojazdów (netto :) czy dopuszczalną masę całkowitą pojazdów ?

pozdrawiam cromaniaków

Mało tego bo podlegasz pod ustawę o wykonywaniu transportu drogowego rzeczy. O ile wPL moze Ci nikt się nie spyta o licencję na przewóz własny o tyle w D BAG albo policja może Ci zrobic problem.
Niestety dotyczy to równierz prywatnych właścicieli busów powyżej 9 osób.

Dobra czas skorygowac te glupoty:)

Jadac zestawem (auto+przyczepa=DMC>3,5t) nie podlegamy pod ustawe o transporcie drogowym, gdyż wykonujemy niezarobkowy przewóz drogowy, którego ustawa nie reguluje- koniec, kropka.

Aby prowadzic taki zestaw musimy posiadac prawo jazdy kat. B+E, a to jaką przyczepę pociągniemy maksymalnie określa rozporzadzenie w sprawie warunkow technicznych pojazdow i tak:

Samochod osobowy + w tym przypadku przyczepa z hamulcem bo DMC>750kg (nie moze byc bez hamulca na mocy tego rozporzadzenia) to DMC przyczepy nie moze przekroczyc:

-wartosci znamionowej urzadzenia sprzegajacego
-DMC tego pojazdu
-maksymalnej masy ciagnietej okreslonej dla tego pojazdu przez producenta
-3.500kg

Wobec czego na B+E kazdy moze prowadzic zestaw o odmiennym DMC, gdyz wynika to z tego czym jedziemy i co ciagniemy, a nie tylko jakie prawo jazdy mamy;)

Proponuje przykleic ten watek dla Kamperow;)
Ostatnio edytowano 25.06.2009 10:57 przez luckyboy, łącznie edytowano 2 razy
Paw_ulon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paw_ulon » 25.06.2009 10:48

Chrysler Grand Voyager T&C automat tylko 3,8 litra .
2 +2 + pies + kufer .140 na tempomacie tylko lać
paliwko .Pozdrawiam paliwożerców .
olki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olki » 25.06.2009 13:41

Miałem jechać swoim (Nubira 1 2,0 LPG 304,000km 99r.), ale plany sie zmieniely i jedziemy na 2 samochody, a nie na 3. Wiec jedziemy SKODA SUPERB i MAZDA 6.
scrapp
Croentuzjasta
Olki niestety piszesz głupoty.

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 25.06.2009 14:47

luckyboy napisał(a):
scrapp napisał(a):
slimakterium napisał(a):nissan terrano 3.0 td + przyczepa burstner - i tu jest problem:

mając prawo jazdy kat. B można jechać zespołem pojazdów do 3,5 t: samochód waży 1780 kg, ale dopuszczalna masa całk. samochodu jest 2580, przyczepa 1360 kg więc licząc po DMC zestaw przekracza 3,5 T a więc teoretycznie nie mogę prowadzić takiego zestawu na prawku kat. B

pytanie jest: jak to liczyć - czy brać pod uwagę masę własną pojazdów (netto :) czy dopuszczalną masę całkowitą pojazdów ?

pozdrawiam cromaniaków

Mało tego bo podlegasz pod ustawę o wykonywaniu transportu drogowego rzeczy. O ile wPL moze Ci nikt się nie spyta o licencję na przewóz własny o tyle w D BAG albo policja może Ci zrobic problem.
Niestety dotyczy to równierz prywatnych właścicieli busów powyżej 9 osób.

Dobra czas skorygowac te glupoty:)

Jadac zestawem (auto+przyczepa=DMC>3,5t) nie podlegamy pod ustawe o transporcie drogowym, gdyż wykonujemy niezarobkowy przewóz drogowy, którego ustawa nie reguluje- koniec, kropka.

Konie i kropka to powiedz BAG i spróbuj wyjaśnić ze nie jedzie z przyczepka po towar...... albo że ten ponton to tylko na wakacje i wcale nieusługowo komuś.
plbartek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plbartek » 25.06.2009 18:38

05.07 z Nowego Targu 2 + 2 Mercedes CLS 2008 320CDI do Rogoznicy
bafi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafi » 27.06.2009 00:19

10 lipiec do Omiś Toyota Avensis 2,0D-4D "combi" mam nadzieję,żę nie zawiedzie.
mirass
Croentuzjasta
Witam!

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 27.06.2009 06:08

Monte Christo napisał(a):widzialem wczoraj przy wielkiej pipie w Rzeszowie ok godziny 15:30, Reno Scenic jasno-szare z naklejka CRO.PL Kto to moze byc ?

Myślę że ja tam byłem .ponieważ codziennie jadę o tej godzinie ale bardzo mile to usłyszeć że jest sie zauważalnym.4.07 pomykam na Brać,pozdrowionka dla cromoniaków.
Andrzej M
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej M » 27.06.2009 07:06

Reno Kangoo - Mój ulubiony Kangurek . Na LPG spala 10 .
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 27.06.2009 10:03

Czarna VW Jetta na KrK Baska 25-07 do 08-08 może ktoś też w tym terminie. Jeszcze tylko 30 dni :lol:
eXekutor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXekutor » 28.06.2009 18:19

Audi A4 1,9TDI -01r - mysle ze srednie spalanie nie powinno przekroczyc 5,5l-to auto uwielbia dlugie trasy.

Wyjazd 29.06 - Biograd na moru

pozdrawiam

Bartek
dzubaberez
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzubaberez » 29.06.2009 00:57

20.07 kierunek Ciovo 2+1 Lancia Lybra 2.4jtd klima , pierwsza wspólna trasa i piersze wakacje w Chorwacji i już się zakochałem w tym kraju :)
andrzejp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejp » 29.06.2009 01:33

Już za tydzień jadę Astrą kombi '92 1.7D, co prawda tylko 70 kucyków, więc muł straszny, ale za to na trasie pali poniżej 4 litrów ON 8)
Goocio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goocio » 29.06.2009 03:51

13.07 do Makarskiej opel omega V6 3.0 ale zagazowana pierwsza taka podróz i pierwszy raz do CRO :D
rafiKRK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafiKRK » 29.06.2009 04:49

23.07.09 Kraków - Murter

Opel Combo C 1.7 dti van :D (blaszak 2 miejscowy) CB

Ale za to ile bagażu mogę zabrać :roll:
mako30
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mako30 » 29.06.2009 17:06

Mazda 6 2,0 CD kombi + kufer 11.07 do Trogiru :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 112
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies