Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 22.05.2009 11:05

W zeszłym roku Astra G 3d 1,6 99r. benzyna+LPG. Zadnych poważnych problemów (tylko trochę wariował przy zapalaniu przy wysokich temperaturach). Autko mocno załadowane (4 osoby) z boxem na dachu.
W tym roku Grande Punto 1,9jtd. Zobaczymy jak się kropek-grzechotnik będzie spisywał - też będzie obładowany.

Jak się spokojnie, równomiernie jedzie na trasie to prawdopodobieństwo awarii na mój gust jest niższe niż przy jeździe w naszych zakorkowanych miastach po wspaniałych drogach. Nie ma się co na zapas przejmować tym, że autko ma juz swoje lata i swoje km nawinięte na kolka. Średni wyjazd do Cro to 2-3tys km czyli dystans zbliżony do tego, który robi się w ciągu miesiąca.

Jeżeli autko w trakcie normalnej eksploatacji nie psuje się dwa razy na miesiąc to nic tylko jechać. Przed wyjazdem warto jednak udać się do mechanika aby dokladnie sprawdził kluczowe elementy (głównie hamulce i układ chłodzenia).

Przy takiej trasie stan samochodu na pewno jest ważny - bez względu na wiek i przebieg auto musi być w 100% sprawne. Dylematy mają najczęściej kierowcy, którzy jadą pierwszy raz. Jeżeli debiutujecie na takiej trasie pamiętajcie, o tym, że załadowany samochód prowadzi się inaczej niż pusty. Box na dachu tez wyraźnie daje o sobie znać. Warto na równi co o stan samochodu zadbać o stan kierowcy.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 22.05.2009 11:07

W 124 nie ma się co popsuć. Prostota i niezawodność. Teraz takich samochodów juz nie produkują ,bo jak każde autko mogło by posłużyć 20 lat to interes w branży moto dopiero by kulał.
A klima w samochodzie nie jest najważniejsza ,bez niej śmiało można jechać nawet w dzień do samego Dubrovnika.
Nie jechać do Chorwacji z powodu braku klimatyzacji w samochodzie :D 8O :D nieee nooo ale straszą :D
mokusinska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mokusinska » 22.05.2009 11:17

tygrys500 napisał(a):W 124 nie ma się co popsuć. Prostota i niezawodność. Teraz takich samochodów juz nie produkują ,bo jak każde autko mogło by posłużyć 20 lat to interes w branży moto dopiero by kulał.
A klima w samochodzie nie jest najważniejsza ,bez niej śmiało można jechać nawet w dzień do samego Dubrovnika.
Nie jechać do Chorwacji z powodu braku klimatyzacji w samochodzie :D 8O :D nieee nooo ale straszą :D
Też uważam bez klimy można jechać my tak jechaliśmy w tamtym roku ponieważ nie chcieliśmy obciążać i tak zagżanego autka , tylko tyly co moge powiedzieć to dowiózł nam tam i spowrotem bez szwanku chociaż zagżaliśmy olej w skrzyni i nie trzymała nam temperarura ale MERCEDES się spisał i uważam że są to prawdziwe samochody do tej pory a nie plastikowe
kusha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kusha » 22.05.2009 11:29

A my w sieprniu z rodzinką zakupionym miesiąc temu Audi A4 Avant 2000 r. 1.9TDI 115 KM ruszamy do Baski. Ciekawe jak to będzie... Wcześniej jeździliśmy nissanem zupełnie bez problemów. Miała być Toyota Avensis z roku 2002, ale japończycy mają inne poczucie estetyki moim zdaniem :-)
AndyN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyN » 22.05.2009 11:37

A wracając do tematu :wink:

A4 B6 avant klekot z vp44 :lol: Koniec czerwca w okolice Splitu :)
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 22.05.2009 14:21

Monte Christo napisał(a):[...] mam stare auto boje sie. a auto ma 7 lat albo 8.

Moja toyka ma 16 latek :P i w tym roku też nią pojadę. Co prawda klima jest, ale doświadczenia lat poprzednich uczą, że to wygodny, ale nie niezbędny dodatek.
SivyDaro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SivyDaro » 22.05.2009 15:26

Jedziemy jak zwykle sporą ekipką : Toyota Corolla Verso,Golf IV,Vectra B 2.6,Touran,Toyota Avensis x2 , Mercedes e-classe :!:
surfing
Croentuzjasta
Re: Maluch 126p

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 23.05.2009 08:43

Serce w pasy napisał(a):
Guzior napisał(a):
surfing napisał(a):To dla młodego pokolenia: 126p w Chorwacji 1996r.
Obrazek

Maluch na pustej plaży 1996r
Obrazek

Chorwacja 2008r
Obrazek

W 1996 przejechałem maluchem Chorwację aż do Dubrownika i z powrotem przez Włochy i przełęcz Grossglockner w sumie 3500km

W 1981 roku byłem maluszkiem w Salonikach przez Węgry, Jugosławię, Bułgarię. A żeby było ciekawiej to jechałem w cztery osoby i ciągnąłem za sobą przyczepkę namiotową produkcji Niewiadowa. Dzisiaj jak opowiadam o tym swojemu 20 letniemu synowi to mi mówi że on by nie jechał :D

Eh młodzież co oni wiedzą :roll:

To dla tych co myślą ze bez klimatyzacji nie da się podróżować po Chorwacji. Wprawdzie przykład ekstremalny ale dający do myślenia. Pozdrawiam
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 23.05.2009 11:41

My w tym roku pierwszy raz do Chorwacji -w sierpniu.Fiat Stilo Multi wagon 1,9 (z klimą).
Ale wiele kilometrów przejechaliśmy naszym poprzednim samochodem Fiat UNO bez klimy ,w upale i ciężko było mi się z nim rostać :(
Mam nadzieję ,że wszystko wypali (kwatere już zarezerwowaliśmy) :D
AndrzejPK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 24.05.2009 10:59

Dotychczasowe wyprawy:
2007 - Citroen Picasso (benzynka) - Trogir - bez problemu
2008 - Opel Vectra C kombi (diezelek) - Podaca - bez problemu
2009 - jw. - Makarska - bardzo bym chciał aby podróż przebiegła bez
złych atrakcji[/img]
Tom_Bo
Podróżnik
Wady i zalety wyjazdu CAMPEREM

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 24.05.2009 20:08

Witam,

Bardzo poważnie rozważam wyjazd do Chorwacji wypożyczonym camperem.
Czy są uczestnicy forum, którzy mają jakiekolwiek doświadczenia w tej materii?
Czy bilans korzyści równoważy poniesione koszty?
Zastanówmy się wspólnie, podzielcie się proszę swoimi uwagami.

Oczywiście potrzebne są dane wyjściowe.
W mojej sytuacji jest to plan wyjazd dla dwóch rodzin w układzie 2+1, gdzie każde dziecko ma ok. 12 lat.
W "tradycyjnej" sytuacji mamy więc 2 samochody osobowe.
Planowana trasa: Piła-Istria, stamtąd być może dalej wzdłuż wybrzeża, ale co najwyżej do środkowej Dalmacji.
Trasa przez Niemcy, Austrię, Słowenię.
W założeniu po kilka dni na różnych campingach, a więc 3 lub 4 "skoki".
Zamierzamy być 9-10 dni na miejscu, do tego 2 dni podróży.

Oto, co ja myślę i zakładam.
============================

1. Koszty paliwa
Duży może więcej, ale i... pali więcej. Ale jak się pruje 150Km/h osobówką po autostradach, to lubiany dotąd samochód też pokazuje drugie oblicze i zżera paliwo w mgnieniu oka. Camper pali więcej, ale jedzie się wolniej, ale w efekcie jego zużycie będzie chyba i tak nieco mniejsze, niż sumaryczne zużycie 2 aut.
Plus dla campera.

2. Koszty przejazdu (autostrady, tunele)
Jeden duży pojazd kosztuje i tak mniej, niż dwa osobowe.
Do tego ważny parametr, że mamy 2 kierowców na zmianę w jednym aucie.
Akurat w sytuacji naszej drugiej wyjeżdżającej rodziny ważne jest, że pozbawiamy się ryzyka awarii ich dość starego i zawodnego auta.
Warto też zauważyć, że "zużywamy" nie swój samochód. :-)
Więc chyba w tym punkcie na plus dla campera.

3. Nocleg i czas podróży
Dwóch kierowców w camperze pozwala na zaplanowanie przejazdu nawet jednym skokiem. A jeśli nawet nie, to nie ma problemu żeby stanąć na parkingu i przespać się kilka godzin bezkosztowo.
Zauważmy też komfort wszystkich uczestników, którzy nie są stłoczeni w dwóch osobowych autach, ale mają dużo większą przestrzeń, wygodę i inne udogodnienia (WC, prysznic dla kierowców, TV+DVD dla dzieci).
Mimo, że trasa może trawac kilka godzin dłużej (licząc sam przejazd) to oceniam że można tu wprost wykazać oszczędność noclegu dla dwóch rodzin w hotelu.
Jadąc z Piły dwoma osobnymi autami byłoby wariactwem brać taką trasę na raz.
Liczę więc, że camper daje około 100 euro oszczędności na każdą rodzinę (po 50 euro każdy nocleg).

4. Koszt wynajmu campera i apartamentów w CRO
Wynajem 6-cio osobowego campera na 12 dni to ok. (13 x 410 zł netto) = 6.000 zł brutto.
Nie mam dokładnej orientacji, ile kosztują apartamenty dla 3 osób?
Załóżmy, że 60 euro. Za 10 noclegów da to kwotę 600 euro, za dwie rodziny to 1.200 euro. A więc około 5,5 tys.
A więc na razie camper wychodzi nieco drożej.
Trzeba też doliczyć koszty ustawienia campera na jakiś polu biwakowym. I tutaj też liczę na podpowiedzi forumowiczów - jakie są koszty kepmingów i ustawienia auta z przyczepą czy takiego campera?
Można więc powiedzieć, że licząc koszty samego mieszkania, to camper jest zapewne nieco mniej komfortowy od apartamentów i nieco droższy.

5. Mobilność
To kolejna zaleta campera. Można przemieszczać się w dowolnej chwili.
W takiej sytuacji wynajdywanie apartamentów na kilka dni jest raczej trudne, bo wynajmujący wolą klientów mieszkających tydzień czy 10 dni, a nie 3 czy 4.
A więc droższy koszt mieszkania w camperze wynagradza jego większa mobilność.

------------
Reasumując:
chciałbym wierzyć, że to może być dobry pomysł.
Czy mam rację? :-)

pozdrawiam
tomek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.05.2009 20:59

mokusinska napisał(a): Może tak mają ale z tego co wiem co 124 to 124 i narazie MERCEDES lepszego auta nie wypuscił na rynek oczywiście nie mówie tu o S- KLASIE

Jak wygląda ten 124 ? Co to za gatunek ?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 24.05.2009 21:01

woka napisał(a):
mokusinska napisał(a): Może tak mają ale z tego co wiem co 124 to 124 i narazie MERCEDES lepszego auta nie wypuscił na rynek oczywiście nie mówie tu o S- KLASIE

W124
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 24.05.2009 21:01

woka napisał(a):

Wygląda tak http://moto.allegro.pl/12731_w124.html? ... view=gtext
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 24.05.2009 21:12

Powiem tak, rozwazalem taki rodzaj podrozy, ale !
Koszty wypozyczenia w miare godziwego kampera to ok 500 pln za dzien !
wiec jaka tu oszczednosc ? 10 dni = 5000 pln. tylko i wylacznie za to ze jedziesz camprem. BEZ SENS. do tego kazdy camping za campera ma niezla stawke. sam sobie odpowiedz czy sie oplaca.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 101
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone