Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
mokusinska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mokusinska » 21.05.2009 12:46

Nasz MERCEDES E-KLASA 250 turbo kombi w automacie zagotował się po drodze ale my jechalismy z kampingiem teraz mamy 300 bez turbo ale też w automacie i mamy nadzieje że się sprawdzi a, że spalaniem nie było aż tak żle
hrehor
Cromaniak
Re: Maluch 126p

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 21.05.2009 19:57

[quote="surfing"]To dla młodego pokolenia: 126p w Chorwacji 1996r.
Obrazek

Maluch na pustej plaży 1996r
Obrazek

Chorwacja 2008r
Obrazek

W 1996 przejechałem maluchem Chorwację aż do Dubrownika i z powrotem przez Włochy i przełęcz Grossglockner w sumie 3500km[/quote

Wielki szacunek maluszek jednak nie do zdarcia. Jeszcze nie tak dawno miałem takiego, ale z 1982r. stał, bo stał, ale znalazł się kupiec i poszedł za 300 zł. Na jego miejsce na rocznicę naszego ślubu kupiłem żonie wymarzonego Garbuska z 1973r. Czasami nim jeżdżę jak żona zabiera mi drugie auto. Powiem wam rewelacja totalny odjazd auto nie do zdarcia.

Obrazek
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 21.05.2009 20:21

mokusinska napisał(a):Nasz MERCEDES E-KLASA 250 turbo kombi w automacie zagotował się po drodze ale my jechalismy z kampingiem teraz mamy 300 bez turbo ale też w automacie i mamy nadzieje że się sprawdzi a, że spalaniem nie było aż tak żle

czy z turbo czy bez turbo, zagotować się może. Mercedesy tak mają :wink: :wink:
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 21.05.2009 20:25

surfing napisał(a):W 1996 przejechałem maluchem Chorwację aż do Dubrownika i z powrotem przez Włochy i przełęcz Grossglockner w sumie 3500km

wydaje się niewiarygodne , to że samochód dał radę ok. ale czy Wy nie byliście zmęczeni :D Znajomi mówią że bez klimy to lepiej żebym sobie darował wyjazd w lipcu.
Ale wspomnień surfing to Ci pozazdroszczę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2009 20:31

stary_jac napisał(a):... Znajomi mówią że bez klimy to lepiej żebym sobie darował wyjazd w lipcu.....

Nie słuchaj znajomych bo nigdzie nie pojedziesz :lol:
Tak na serio to klima w aucie jest czymś normalnym dopiero od kilku lat.
Wcześniej to był "bajer" dla nielicznych.
I się jeździło bez niej - tylko z głową to trzeba zrobić i wtedy można i bez klimy :wink:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 21.05.2009 21:18

stary_jac napisał(a): Znajomi mówią że bez klimy to lepiej żebym sobie darował wyjazd w lipcu.

Bez klimy to tylko jazda w nocy daje maksimum zadowolenia przy minimum wysiłku.
Nie pękaj :D
Kiedyś cieniasem bez klimy objechałem kawał Europy i to jadąc w dzień.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 21.05.2009 21:43

nie, nie ja klime mam , chodziło mi właśnie o to porównanie że nie tak dawno nikt o tym nie myślał a teraz ... "musi być" klima, nawigacja etc.
A maluchów to trochę zdarłem i chyba byłem bardziej podekscytowany zakupem pierwszego 126p niż obecnym japońcem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2009 21:58

hrehor napisał(a):
surfing napisał(a):W 1996 przejechałem maluchem Chorwację aż do Dubrownika i z powrotem przez Włochy i przełęcz Grossglockner w sumie 3500km

Wielki szacunek maluszek jednak nie do zdarcia.
Dawniej samochody nie miały elektroniki i każdy złota rączka potrafił naprawić na poboczu swojego rumaka. A dziś bez koputera i autoryzowanego serwisu ciężko.
Pzdr
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 21.05.2009 23:37

surfing napisał(a):To dla młodego pokolenia: 126p w Chorwacji 1996r.
Obrazek

Obrazek

Chorwacja 2008r
Obrazek

W 1996 przejechałem maluchem Chorwację aż do Dubrownika i z powrotem przez Włochy i przełęcz Grossglockner w sumie 3500km

W 1981 roku byłem maluszkiem w Salonikach przez Węgry, Jugosławię, Bułgarię. A żeby było ciekawiej to jechałem w cztery osoby i ciągnąłem za sobą przyczepkę namiotową produkcji Niewiadowa. Dzisiaj jak opowiadam o tym swojemu 20 letniemu synowi to mi mówi że on by nie jechał :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2009 00:43

Guzior napisał(a):
surfing napisał(a):To dla młodego pokolenia: 126p w Chorwacji 1996r.
Obrazek

Obrazek

Chorwacja 2008r
Obrazek

W 1996 przejechałem maluchem Chorwację aż do Dubrownika i z powrotem przez Włochy i przełęcz Grossglockner w sumie 3500km

W 1981 roku byłem maluszkiem w Salonikach przez Węgry, Jugosławię, Bułgarię. A żeby było ciekawiej to jechałem w cztery osoby i ciągnąłem za sobą przyczepkę namiotową produkcji Niewiadowa. Dzisiaj jak opowiadam o tym swojemu 20 letniemu synowi to mi mówi że on by nie jechał :D

Eh młodzież co oni wiedzą :roll:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 22.05.2009 07:06

heh... KLima, heh...GPS...a po co to komu ?
Ja mam w aucie klime z ktora wlanczam raz na tydzien tylko po to zeby pochodzila. Dopiero minie rok, odkad mam auto z klimatyzacja.
Wczesniej maluch,nexia,merc beczka,espero,corrolla,defenrer zadne z nich nie mialo klimy i jakos jezdzilem do cro do hispanii do grecji, na autostradzie to nie otworzysz wszystkich okien bo wieje pasazerom z tylu, ale SZYBERDACH to jest to. Otwierasz a i tak pedzisz predkosciami autostradowymi, fajny przewiew wiatru, przy wiekszej predkosci chlodniej.
Uwazam ze trzeba jezdzic, podroze ksztalca, a strasznie nie podoba mi sie to ze ktos mowi klimy nie masz to nie jedz. albo mam stare auto boje sie. a auto ma 7 lat albo 8. Jakos dawniej nikt sie tym nie przejmowal.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2009 07:17

Monte Christo napisał(a):.....Uwazam ze trzeba jezdzic, podroze ksztalca, a strasznie nie podoba mi sie to ze ktos mowi klimy nie masz to nie jedz. albo mam stare auto boje sie. a auto ma 7 lat albo 8. Jakos dawniej nikt sie tym nie przejmowal.

Wreszcie jakieś sensowne podsumowanie tematu ;-)
Podzielam w 100 % a stwierdzenia typu: "nie mogę pojechać bo nie mam klimy" też mnie śmieszą ;-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.05.2009 07:25

Monte Christo napisał(a):... Jakos dawniej nikt sie tym nie przejmowal.

Też prawda

Obrazek Obrazek
mokusinska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mokusinska » 22.05.2009 09:33

Bert napisał(a):
mokusinska napisał(a):Nasz MERCEDES E-KLASA 250 turbo kombi w automacie zagotował się po drodze ale my jechalismy z kampingiem teraz mamy 300 bez turbo ale też w automacie i mamy nadzieje że się sprawdzi a, że spalaniem nie było aż tak żle

czy z turbo czy bez turbo, zagotować się może. Mercedesy tak mają :wink: :wink:
Może tak mają ale z tego co wiem co 124 to 124 i narazie MERCEDES lepszego auta nie wypuscił na rynek oczywiście nie mówie tu o S- KLASIE
AndyN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyN » 22.05.2009 09:59

Piotrek_B napisał(a):
Monte Christo napisał(a):.....Uwazam ze trzeba jezdzic, podroze ksztalca, a strasznie nie podoba mi sie to ze ktos mowi klimy nie masz to nie jedz. albo mam stare auto boje sie. a auto ma 7 lat albo 8. Jakos dawniej nikt sie tym nie przejmowal.

Wreszcie jakieś sensowne podsumowanie tematu ;-)
Podzielam w 100 % a stwierdzenia typu: "nie mogę pojechać bo nie mam klimy" też mnie śmieszą ;-)

Tylko te nowsze paździerze są bardziej skomplikowane konstrukcyjnie i byle pierdoła, której 15 czy 20 lat temu po prostu nie było, potrafi unieruchomić auto na amen. Jak np. usterka elektroniki/elektryki auta (immobiliser, pilot centralnego zamka w kluczyku), notlauf turbiny, zgon pompy paliwa (vp44) :evil: :devil:

Młotkiem i śrubokrętem się ich we własnym zakresie po prostu nie naprawi.

15 czy 20 lat temu w aucie średniej klasy tych podzespołów po prostu nie było. Im więcej tego badziewia, podobno ułatwiającego życie, tym większe prawdopodobieństwo, że coś odejdzie do krainy wiecznych notlauf'ów :lool:

Ale to chyba już kompletny OT :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone