Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 25.02.2009 13:20

do Cro jedziesz przez Austrie wiec tam na 100% nie widze problemów z takim autem a w Cro to pewnie jak w PL zawsze znajdziesz jakiegoś "Pana Kazia", który coś poradzi ....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2009 14:58

Bert napisał(a):...
Czy orientuje się ktoś, jak to jest z amerykańcem za granicą w sytuacji awaryjnej?

Poza Afganistanem i Pakistanem dasz radę... :lool: :lool:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.02.2009 16:29

Czy orientuje się ktoś, jak to jest z amerykańcem za granicą w sytuacji awaryjnej?

wiesz .. lepiej dmuchać na zimne i przed wyjazdem sprawdzić bolączki tego modelu ... jeśli ma jakieś przewidywalne

ja pojechałem do kro toyotą ("bezawaryjną") i w serwisie toyoty nie mieli klocków na tył - auto stało u nich tydzień, bo sprowadzali z Belgii - fajnie, co? :cry:

jakbym wiedział, to szybciej by mi je szwagier szybką paczką z Polski dostarczył :twisted:

sprawdź auto, wykup ubezpieczenie i wio! będzie git :wink:
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 25.02.2009 19:34

W ubiegłym roku jechaliśmy oplem agilą z boksem, bez klimatyzacji. Mimo, że przerażała mnie droga w taki upał, to było zdecydowanie lepiej niż się spodziewałam. Samochodzik dzielnie pokonywał kolejne kilometry, pojechaliśmy i wróciliśmy bez przeszkód. :lol:
W tym roku zamieniliśmy autko na lepszy modelObrazek.
W lipcu pomkniemy na Hvar Fiatem Qubo. Tym razem z klimą.

Obrazek
lechud
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechud » 26.02.2009 09:06

Jako, że w tym roku również wybieram sie do Chorwacji to napiszę kilka zdań o swojej pierwszej wyprawie 10 lat temu.
Pojechaliśmy w 3 osoby VW Polo. Silnik 1.0 . Bagażnik na 3 osoby jak zwykle za mały.
Na autostradach austriackich niestety nie dało się tym zbyt szybko jechać. 100km/h prawym pasem i tylko zerkałem jak co chwilę mnie ktoś wyprzedzał. Ale dojechaliśmy.
Podróż trwała coś koło 18 godz.
Jechaliśmy w ciemno więc na szukanie kwatery w Rabacu trochę czasu spędziliśmy.
Będąc na miejscu zobaczyłem po raz pierwszy w życiu co to znaczy brak klimatyzacji.
O ile krótkie odcinki w celu zwiedzania Istrii jakoś szło przetrwać to droga powrotna była już męcząca.
Wyjechaliśmy popołudniem. Nie zapomne tablicy świetlnej na Słowenii. Była godz 20 a na zegarkach 32 stopnie :)
No ale wtedy człowiek był młody .....
Teraz po dorobieniu sie dwójki dzieci trzeba przede wszystkim im zapewnić komfort podróży.
Do zobaczenia w II połowie czerwca gdzieś na trasie lub na Rabie.
Tym razem czarny Peugeot 407 .
gumisiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gumisiek » 28.02.2009 00:24

No więc:
- pierwszy raz Fiat Brava 1.9TD bez klimy - jazda w nocy więc luz, na miejscu się jeździło czasem w upał i dawaliśmy radę, Silnik niezły więc i małe spalanie a prędkość średnia ok.
- drugi raz Citroen Berlingo 1.9D (bez turbo) - znów bez klimy, za to auto zapakowane po dach. But przez całą trasę i spalanie prawie 10l ropy / 100. Na miejscu mało jeździliśmy, głownie z lenistwa.
- trzeci raz Fiat Panda, znów bez klimy, silnik 1.1, 54KM, 4 osoby na pokładzie i box na dachu (!). Bardzo pojemny zestaw :D Na miejscu nawet się pojeździło troszkę.
- w tym roku Fiat Stilo 1.9JTD, klima jest (nawet auto), kombi + box. Myślę, że będzie jak zawsze :) Czyli super.

Do Cro jedziemy zawsze w nocy, każde auto (poza stilo oczywiście) zrobiło trasę ok 1200-1300km w około 12-13 godzin - czasem słabszy silnik nie dawał rady na podjazdach lub autostradach pod górkę, ale nikt nie powie, że byliśmy zawalidrogą ! Jadąc autostradami można bezpiecznie utrzymać wysoką średnią i niskie spalanie - berlingo jest przypadkiem beznadziejnym :D, brava spaliła 6, panda 6.5 /100. Najważniejsze by dojechać bezpiecznie - czyli jechać wedle swoich umiejętności i sił.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2009 11:55

Od dziesięciu lat jeżdżę 10-letnim (już!) Fordem 1,8 TD combi (zero niemiłych przygód) i pewnie w ciągu następnych dziesięciu lat nic się w tej kwestii nie zmieni. Uprzedzam więc, że jak w końcu auto mi się rozsypie, będę pisał na forumowy auto-stop, dlatego uprzejmie proszę o śledzenie tego wątku :lol: Jan.
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 28.02.2009 15:54

pierwsze wyjazdy do Chorwacji scenikiem a teraz drugi raz fiatem linea 1,3 diesel
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 28.02.2009 16:15

W 2005 roku jechałem samochodem marki Fiat UNO 1.0, byłem zawalidrogą, co prawda dojechaliśmy na Brać, ale słaby silnik i brak klimy były przyczyną, łagodnie rzecz ujmując dyskomfortu. Rok tem byliśmy z rodzinką w Pirovacu Oplem Astra II z klimą, było szybciej i bardziej komfortowo.
krzysi3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysi3k » 01.03.2009 21:57

Jadę pierwszy raz 10-letnim Matizem bez klimy :lol: ... zakładam, że dojadę bez problemów :lol:
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 01.03.2009 22:44

2007-Peugeot 206 1,4 HDi z klimą (2 osoby + pies, czyli stały skład)
2009-Peugeot 807 2,0 HDi (stały skład dotychczasowy + dziecko)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.03.2009 08:37

Mdziumka napisał(a):... W lipcu pomkniemy na Hvar Fiatem Qubo. Tym razem z klimą...

Mdziumka.
Strasznie fajny też wasz fiacik! Taki milusiński, no i wygląda na dość nowoczesny. Ciekaw będę twoich wrażeń po podróży.

krzysi3k napisał(a):Jadę pierwszy raz 10-letnim Matizem bez klimy :lol: ... zakładam, że dojadę bez problemów :lol:

Krzysi3k
Bravo!!!!!
Trzymamy kciuki!!!!
To jest prawdziwy auto-tramping.
Piszę to bez szczypty ironii. Po prostu cię podziwiam. Napiszę Ci dla dodania otuchy. Moi znajomi 2 lata temu byli w Dalmacji Cinquecento. Dojechali i wrócili! No, trochę tam mieli po drodze perturbacji, ale dali radę. No i poza tym takie autko wszędzie nie drogo naprawisz. Ale oczywiście życzę Ci jazdy beznaprawowej. Będzie super!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2009 08:48

janniko napisał(a):...Piszę to bez szczypty ironii. Po prostu cię podziwiam. Napiszę Ci dla dodania otuchy. Moi znajomi 2 lata temu byli w Dalmacji Cinquecento. Dojechali i wrócili! No, trochę tam mieli po drodze perturbacji, ale dali radę....

Sorki za OT ale.....to nie wyczyn jechać Matizem, Tico czy Cinquecento do HR - jak dla mnie zupełnie normalna rzecz.
Wyczyn to choćby jazda Cinquecento do Pakistanu ;-)
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 02.03.2009 09:44

Moi drodzy ja 3 lata temu wybrałem się fordem scorpio z 1987 roku (2.9 EFI) w automacie i dodam jeszcze,że mimo pokaźnego wieku klima działała.Po drodze mijaliśmy na prawdę dużoooo młodsze auta stojące na poboczu.Podróż minęła bezproblemowo.Moim zdaniem jeżeli ktoś na prawdę dba o auto to ono potrafi się później odwdzięczyć.Pozdrawiam.
LABUZKA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LABUZKA » 02.03.2009 11:01

W 2007 roku jechaliśmy Mazda 6 bez problemów przejazd nocą na Istrie.
W 2008 roku Zadar VW Touran+klima+box+CB również bez przygód,no poza problemami żołądkowymi dzieci :( choroba lokomocyjna.
W 2009 też VW Touran mam nadzieje,że nie zawiedzie nas i tym razem wrócimy bezpiecznie z Porec {camp Lanterna}
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone