Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
szantymen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szantymen » 21.03.2008 18:47

Ubaw po pachy :D ale fajne rozmowy.
Moim zdaniem to wszyscy mają racje. Bo każdy jeździ inaczej. Jadąc równiutko setką bez tempomatu spalimy minimalnie mniej, bo przy jeździe z góry nie naciskamy wcale gazu lub wciskamy sprzęgło, a przed wzniesieniem rozpędzimy się wcześniej a nie na wzniesieniu. Jednak jadąc z nogą na gazie zawsze troszkę nas poniesie lub się zagadamy i będzie 120. Albo jakiś pajac pokaże nam paluszka i trzeba go pogonić więc spalimy więcej.
Poza tym tempomat nie wymyślono po to by oszczędzać paliwo tylko by noga nie drętwiała na gazie. Po prostu by czasami było wygodniej. :D :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2008 19:52

bo przy jeździe z góry nie naciskamy wcale gazu lub wciskamy sprzęgło,

a tempomat robi to samo a na dodatek mniej się zużywa wachy na biegu bez gazu niż na sprzęgle... :):)
a co do tego , że każdy jeździ inaczej to znam gościa który jak jechał ze mną przez BiH to nie wrzucił wyżej trójki i spalił z 10l na 100 a ja jechałem bardzo dużo na piątce (tam gdzie dało radę) i spaliłem niecałe 7l :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.03.2008 21:50

Sławomir Wocial napisał(a):
bo przy jeździe z góry nie naciskamy wcale gazu lub wciskamy sprzęgło,

a tempomat robi to samo a na dodatek mniej się zużywa wachy na biegu bez gazu niż na sprzęgle... :):)
a co do tego , że każdy jeździ inaczej to znam gościa który jak jechał ze mną przez BiH to nie wrzucił wyżej trójki i spalił z 10l na 100 a ja jechałem bardzo dużo na piątce (tam gdzie dało radę) i spaliłem niecałe 7l :)

Ty Sławek to jesteś spryciarz, tylko 7 l na 100 km spaliłeś, Chyba Mistrzu ZKolorowy 90 na godz. jechałes. No proszę jaki specjalista od Aut.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.03.2008 07:46

beatusia napisał(a):Czy wy macie jakieś kompleksy;-)) :o :?:

:D :D :D ... może automoble wiekowe, może nie ta marka, może .... Trzeba sobie jakoś podnieś humorka więc każdy temet jest dobry. :lol:
Ponadto zauważ, że to "chłopcy" piszą, "dziewczynki" mają inaczej. :D
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 29.03.2008 12:22

::::W temacie przechwalania to nie były słowa skierowane do Ciebie tylko do beatusi która twierdzi, że sie przechwalamy co kto tam ma w aucie :) Uważam , że na tempomacie pali mniej bo nie maja na niego wpływu sytuacje na drodze(tempomat nie będzie udowadniał innym jakim jest superkierowcą :) ) i płynniej sie jedzie.[/quote]:::: - tekst Sławka-)

Sławku przepraszam jeśli Cię uraziłam;-)) nie chodziło mi o tempomat;-)) Jeżeli poczytasz wcześniejsze wypowiedzi to będziesz wiedział o co biega;-)) Ludki piszą jakie mają cuda ,bajery w autkach ,a na wakacje wloką hektolitry wody mineralnej bo im jest żal wydać 5 kun na cro-wodę;-)Każdy robi jak uważa ale mnie wydaje się śmieszne pisanie o super-wypasionych brykach ,a w innym poście ten sam kolo pisze że przepłacił w jakimś sklepie , bo obok ta sama woda była 3 lipy tańsza . I głównie to było powodem mojej wypowiedzi
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.03.2008 12:39

Nie uraziłaś mnie bo ja nie jestem taki uraźliwy :):) czytałem cały wątek i wiem o co biega :) Masz rację , że są tacy miszczowie co to maja bryki wypasione a nie stać ich patafianów na zestaw głośnomówiący do fonu albo woreczek pyrów ciągną ze sobą :):) (Audi :):) ) Niestety spotkałem taką osobę , która co dzień informowała nas ile już wydała i jak jest tu syfiasto i , że Chorwaci za zeta to by się dali pokroić. W Cro był już któryś raz z rzędu :idea: Bryka full wypas ale te gadżety to go nudzą... Porażka! Jak pojechał po mule do Drace to chłopina miejscowy z drzemki sie zerwał i popłynął łódka po świeże a ten dał mu 5 kun górką i potem twierdził , że on dla tych 5 kun sie zerwał i popłynął. Do głowy mu nie przyszło , że gościu był po prostu uprzejmy.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.03.2008 14:21

woka napisał(a):
beatusia napisał(a):Czy wy macie jakieś kompleksy;-)) :o :?:

:D :D :D ... może automoble wiekowe, może nie ta marka, może .... Trzeba sobie jakoś podnieś humorka więc każdy temet jest dobry. :lol:
Ponadto zauważ, że to "chłopcy" piszą, "dziewczynki" mają inaczej. :D

Eno Woka - trochę przesadziłeś :P
jonka83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jonka83 » 29.03.2008 16:34

Samochód na wyjazd musi być po pierwsze i najważniejsze sprawny i dla mnie obowiązkowo jadąc na południe Europy mieć klimę.
Choć pamiętam czasy Wartburga, którym z rodzicami wybraliśmy się na Istrię. Teraz to czyste szaleństwo :))
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.03.2008 18:36

Bierut napisał(a):A jeśli komuś pali mniej na tempomacie to powinien popracowac nad własna techniką jazdy.

Zgłoś się z tym problemem do serwisu, bo najwyraźniej masz popsuty samochód :wink:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 30.03.2008 20:52

szantymen napisał(a):bo przy jeździe z góry nie naciskamy wcale gazu lub wciskamy sprzęgło,

Dobre szczególnie z tym sprzęgłem, chciałbym widzieć samochód jadący w górach z wciśniętym sprzęgłem lub na luzie, a na końcu o ile by dojechał stan płynu hamulcowego i jego temperaturę :D
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 31.03.2008 00:02

rich72 napisał(a):
Bierut napisał(a):A jeśli komuś pali mniej na tempomacie to powinien popracowac nad własna techniką jazdy.

Zgłoś się z tym problemem do serwisu, bo najwyraźniej masz popsuty samochód :wink:

Z moich obserwacji również wynika,że jazda z włączonym tempomatem nie zawsze jest oszczędniejsza od jazdy na "manualu", dotyczy to jazdy w terenie pofalowanym. Empirycznie można to stwierdzić obserwując wskaźnik chwilowego zużycia paliwa. Moja Laguna w górach zużywała ok 0.5 litra więcej w czasie jazdy z włączonym tempomatem (130km/h, 6 bieg). Teoretyczne uzasadnienie wynika z niedopasowania prędkości obrotowej silnika do oporów ruchu. Silnik pracujac na niskich obrotach ma również niższą sprawność, co mozna zobaczyć np. na charakterystyce uniwersalnej silnika. Tempomatu używam wszędzie gdzie się da, ale nie wynika to z oszczędności tylko z wygody.
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 31.03.2008 00:03

rich72 napisał(a):

Z moich obserwacji również wynika,że jazda z włączonym tempomatem nie zawsze jest oszczędniejsza od jazdy na "manualu", dotyczy to jazdy w terenie pofalowanym. Empirycznie można to stwierdzić obserwując wskaźnik chwilowego zużycia paliwa. Moja Laguna w górach zużywała ok 0.5 litra więcej w czasie jazdy z włączonym tempomatem (130km/h, 6 bieg). Teoretyczne uzasadnienie wynika z niedopasowania prędkości obrotowej silnika do oporów ruchu. Silnik pracujac na niskich obrotach ma również niższą sprawność, co mozna zobaczyć np. na charakterystyce uniwersalnej silnika. Tempomatu używam wszędzie gdzie się da, ale nie wynika to z oszczędności tylko z wygody.
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 31.03.2008 08:19

Z moich obserwacji również wynika,że jazda z włączonym tempomatem nie zawsze jest oszczędniejsza od jazdy na "manualu", dotyczy to jazdy w terenie pofalowanym. Empirycznie można to stwierdzić obserwując wskaźnik chwilowego zużycia paliwa. Moja Laguna w górach zużywała ok 0.5 litra więcej w czasie jazdy z włączonym tempomatem (130km/h, 6 bieg). Teoretyczne uzasadnienie wynika z niedopasowania prędkości obrotowej silnika do oporów ruchu.

Też to zauważyłem. Dlatego chyba tempomat najlepiej sprawdzi się w samochodach z automatem. Bo w autach z manualem, zwłaszcza 6 - biegowym, na dłuzszym podjeździe czasem silnik "związany" tempomatem nie radzi sobie z utrzymaniem prędkości, "dopominając się" o redukcję biegu.
Co nie znienia faktu, że tempomat jest urządzeniem wygodnym, a poza tym ustawienie na autostradzie tempomatu na "130 km/h" skutecznie chroni przed mandatami, poskramiając chęć wykorzystania pełnej mocy autka;-)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 31.03.2008 08:32

Adam's napisał(a):
rich72 napisał(a):

Ja mam i automat i silnik niskoobrotowy ;) Jak spali mniej czy wiecej o pół litra - to mi naprawdę różnicy nie robi heh
Wygodnie mi jest za to bardzo :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 31.03.2008 09:29

Adam's napisał(a):Z moich obserwacji również wynika,że jazda z włączonym tempomatem nie zawsze jest oszczędniejsza od jazdy na "manualu", dotyczy to jazdy w terenie pofalowanym. Empirycznie można to stwierdzić obserwując wskaźnik chwilowego zużycia paliwa. Moja Laguna w górach zużywała ok 0.5 litra więcej w czasie jazdy z włączonym tempomatem (130km/h, 6 bieg). Teoretyczne uzasadnienie wynika z niedopasowania prędkości obrotowej silnika do oporów ruchu. Silnik pracujac na niskich obrotach ma również niższą sprawność, co mozna zobaczyć np. na charakterystyce uniwersalnej silnika. Tempomatu używam wszędzie gdzie się da, ale nie wynika to z oszczędności tylko z wygody.

Bo pamiętać należy, że tempomat nie wyręcza nas od zmieniania biegów :lol: W moim autku moment dostępny mam już od około 1600 rpm, co sprzyja oszczędzaniu paliwa z wykorzystaniem tempomatu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone