Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.03.2008 20:29

Mam tempomat w manualu i działa na każdym biegu od ok 30 km/h
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.03.2008 21:02

Sławomir Wocial napisał(a):Mam tempomat w manualu i działa na każdym biegu od ok 30 km/h

U mnie dokładnie tak samo :)
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 21.03.2008 07:44

Rysio napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Mam tempomat w manualu i działa na każdym biegu od ok 30 km/h

U mnie dokładnie tak samo :)

Jeździmy różnymi markami i zasada działania tempomatu jest właśnie taka, żeby działał od prędkości 30 km/h i na każdym biegu.
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 21.03.2008 08:41

W Toyocie Avensis tempomat działa powyżej 40km/h (niezależnie od wybranego biegu). Chociaż ciężko jechać 40km/h na 6 biegu.
Mariuszn74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariuszn74 » 21.03.2008 11:24

g0kazik napisał(a):W Toyocie Avensis tempomat działa powyżej 40km/h (niezależnie od wybranego biegu). Chociaż ciężko jechać 40km/h na 6 biegu.

No to już sam nie wiem :? tak mam w instrukcji, a szczerze mówiąc, nigdy nie sprawdzałem od jakiej prędkości / którego biegu faktycznie działa. Aż z ciekawości dzisiaj spróbuję :)
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 21.03.2008 12:09

Czy wy macie jakieś kompleksy;-)) :o :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2008 12:21

beatusia napisał(a):Czy wy macie jakieś kompleksy;-)) :o :?:

Ale , że niby w jakim temacie? :)
Nie zawsze rozmowy o rzeczach dla nas niezrozumiałych to muszą być kompleksy... :)
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 21.03.2008 12:29

Sławomir Wocial napisał(a):

Nie zawsze rozmowy o rzeczach dla nas niezrozumiałych to muszą być kompleksy... :)

Że niby w temacie autka;-))) auto ma być bezpieczne i 100% sprawne techniczne;-)) i to jest najważniejsze-też mam nowe auto z wszystkimi bajerami jakie były dostępne- ale czy to jest powód do przechwałek? ..kiedyś mówiono że samochód jest przedłużeniem mężczyzny;-))) i stad to moje zapytanie o kompleksy;-) Pozdrawiam wszystkich nie-zakompleksionych i wesołych świąt
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 21.03.2008 12:48

A ja mam tempomat i nie używam. Po pierwsze nuda jak ktoś wcześniej napisał, a po drugie samochód więcej pali. No ale bez klimy to bym się juz nigdy nie wybierał.
P.S. W mondeo tempomat działa powyżej 40 km/h.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.03.2008 13:00

Bierut napisał(a):A ja mam tempomat i nie używam. Po pierwsze nuda jak ktoś wcześniej napisał, a po drugie samochód więcej pali.

??? Poprzesz to logicznym argumentem? Pali chyba najmniej, kiedy zachowujesz stałą prędkość?

Nawet, gdyby to była prawda, to przy spalaniu mojego misia i tak bym nie zauważyła różnicy :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.03.2008 13:02

beatusia napisał(a):

Że niby w temacie autka;-))) auto ma być bezpieczne i 100% sprawne techniczne;-)) i to jest najważniejsze-też mam nowe auto z wszystkimi bajerami jakie były dostępne- ale czy to jest powód do przechwałek? ..kiedyś mówiono że samochód jest przedłużeniem mężczyzny;-))) i stad to moje zapytanie o kompleksy;-) Pozdrawiam wszystkich nie-zakompleksionych i wesołych świąt

Eeeeetam :)

Dla jednych ma być bezpieczne i sprawne, dla drugich to samo + ma być jeszcze źródłem przyjemności :D No.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 21.03.2008 14:30

Plumek napisał(a):
Bierut napisał(a):A ja mam tempomat i nie używam. Po pierwsze nuda jak ktoś wcześniej napisał, a po drugie samochód więcej pali.

??? Poprzesz to logicznym argumentem? Pali chyba najmniej, kiedy zachowujesz stałą prędkość?

Nawet, gdyby to była prawda, to przy spalaniu mojego misia i tak bym nie zauważyła różnicy :D

A owszem poprę, na podstawie wielu km pomiędzy NL a PL (autostradami):
Gdy jest włączony to zawsze dąży do utrzymania prędkości. Bezwzględnie, nieważne od nasilenia ruchu. A przyspiesza gwałtowniej niż potrafi to zrobić kierowca, zwlascza, gdy mamy źle dobrany bieg.
Sytuacja pogarsza sie, gdy terenie pofałdowanym lub gorzej, górskim. Zjeżdżając tempomat nie "rozróżnia" terenu, odpuszcza by zredukować prędkość i dopiera w momencie krytycznym u podnóża zaczyna nieefektywnie "deptać" by utrzymać prędkość.
W normalnych warunkach drogowych zakładając pewna prędkość podróżna tak czy inaczej zmuszeni jesteśmy do dostosowania sie do przepisów lub innych uczestników ruchu, zmiany biegu.
Podsumowując na tempomacie będzie takie spalanie bądź teoretycznie niższe w płaskim terenie bez innych uczestników ruchu bez zmian prędkości zawsze na stałym najwyższym biegu, czyli możliwe, że w drodze na Marsa. :D
Ostatnio edytowano 21.03.2008 14:31 przez Bierut, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2008 14:31

Bierut napisał(a):A ja mam tempomat i nie używam. Po pierwsze nuda jak ktoś wcześniej napisał, a po drugie samochód więcej pali. No ale bez klimy to bym się juz nigdy nie wybierał.

Z tym paleniem to Cię poniesło :)
Plumek dobrze powiedziała, im mniej zmienna jazda tym mniej pali. Jeszcze przy okazji, przy jeździe z góry praktycznie nic nie pali.
W temacie tempomatu to jakoś nie zauważyłem żeby ktoś sie tu przechwalał tylko piszemy co i u kogo jak działa.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 21.03.2008 14:35

Bierut napisał(a):A ja mam tempomat i nie używam. Po pierwsze nuda jak ktoś wcześniej napisał, a po drugie samochód więcej pali. No ale bez klimy to bym się juz nigdy nie wybierał.

Plumek dobrze powiedziała, im mniej zmienna jazda tym mniej pali. Jeszcze przy okazji, przy jeździe z góry praktycznie nic nie pali.
W temacie tempomatu to jakoś nie zauważyłem żeby ktoś sie tu przechwalał tylko piszemy co i u kogo jak działa.

Czy stwierdzenie, że samochód więcej pali na tempomacie jest przechwalaniem się. To musiałbym być idiotą żeby zachwalać wyższe spalanie. Dodałem swoje 3 grosze żeby pokazać, że takie dodatkowe wyposażenie jest zbędne i nie ma się co nim podniecać. A jeśli komuś pali mniej na tempomacie to powinien popracowac nad własna techniką jazdy.
O a teraz to się przechwalam 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2008 14:50

Bierut napisał(a):

Czy stwierdzenie, że samochód więcej pali na tempomacie jest przechwalaniem się. To musiałbym być idiotą żeby zachwalać wyższe spalanie. Dodałem swoje 3 grosze żeby pokazać, że takie dodatkowe wyposażenie jest zbędne i nie ma się co nim podniecać. A jeśli komuś pali mniej na tempomacie to powinien popracowac nad własna techniką jazdy.
O a teraz to się przechwalam 8)

W temacie przechwalania to nie były słowa skierowane do Ciebie tylko do beatusi która twierdzi, że sie przechwalamy co kto tam ma w aucie :) Uważam , że na tempomacie pali mniej bo nie maja na niego wpływu sytuacje na drodze(tempomat nie będzie udowadniał innym jakim jest superkierowcą :) ) i płynniej sie jedzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone