Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2025? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2025 ツ
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 02.08.2007 08:38

Nie zapominajcie że mamy 2007 rok i stare auta to te z roku 90go, a wtedy motoryzacja stała na wysokim poziomie ;)

Jak już poruszono temat przegrzania w korku (a widzę że posiadaczy starszych furek tu nie mało) polecam przed wyjazdem jedną rzecz:

ZNALEŹĆ INSTRUKCJĘ FABRYCZNĄ i naciągnąć pasek klinowy do zadanej wartości, nie takiej jaką za słuszną uważa pan Zenek z przydrożnego a taką jaką podaje producent. Mało kto jest świadomy ile to daje. Należy to zrobić jakieś 2 tygodnie przed wyjazdem i nie później, w razie gdyby przewody nie wytrzymały wyższego, prawidłowego ciśnienia.

PS. Moja babcia z tatą jak mnie jeszcze ten świat nie znał (czyli przed 84tym) pojechali malankiem do Anglii, Bułgarii i gdzie tylko trzeba było. Zawsze 100% bezawaryjnie ;) To był jeszcze FIAT 126, made in Italy. Piękna włoska czerwona machina :wink:
jorgus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus » 02.08.2007 17:25

Lubię patrzyć i podziwiam Tych którzy samochodami z przedziału 80' i 90' przemierzają długie trasy - szerokości dla wszystkich w drodze na wakacje do zobaczenia na drodze i do usłyszenia na CB kanał 28 :roll:
George79a
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) George79a » 02.08.2007 19:47

Własnie wróciłem moim Golfem 1.4 rok 94 przebieg 160 tys. Miejsce wypoczynku - wyspa Hvar miasto Hvar. Z Poznania to 1600 km w jedną stronę. Autko sprawowało sie wyśmienicie. Na autostradzie z górki nawet rozkulało się do 185 km/h i to wszystko na LPG.
Wystarczy dobrze przygotować samochodzik - przeglądzik przed wyjazdem - wymiana rzeczy ekspolatacyjnych, olej, klocki hamulcowe, uzupełneinie płynu chłodniczego i w droge.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 19.12.2007 22:36

O ile pojedziemy autem to będzie to nasz Citroen C4 90KM. Dwustrefowy klimatronik, tempomat, chłodzony schowek, 4 poduszki + kurtyny, welur. Więc nie narzekam:P
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.12.2007 11:14

maciek1956 napisał(a):Volvo--byłem 2 lata temu V-70-tką z przebiegiem ponad 200 tys. To był jedyny samochód, do tej pory, którym całkowicie nie obawiałem się jechać tak daleko. Nie miał prawa nawalić. Wcześniej bywałem nowymi Vito, takiego luzu psychicznego nie miałem. Teraz znowu nowym, jakim, już pisałem wcześniej, ale Volvo to było TO.

W zeszłym roku śmignęłam do Cro 11-letnim autkiem z przebiegiem na bidę 240 tys. Na bidę, bo przecież nie wiem, ile naprawdę to autko ma wykręcone hehe Kupiłam w lutym, a w kwietniu już jechałam :) To sie nazywa odwaga :lol: No dobra - wymieniłam przed wyjazdem sprzęgło, bo zaczynało szwankować (skrzynia automat); wymieniłam 2 tarcze hamulcowe i wszystkie płyny ustrojowe (a jest ich w moim autku troszkę). Nabiłam klimę, ale wyciekła już w maju - ale jak naprawię, to będzie działać super - zdążyłam sprawdzić, jaki to luksus ;) No i zrobiłam po Cro ok. 10 tys. 2 dni przed wyjazdem do polski szlag mi trafił drugą parę tarcz - ale tak, że już żywcem nie było czym cisnąć :) Ale mój mechanik w Makarskiej w 2 dni załatwił ten problem i udało się wyjechać wg planu. A tarcze do amerykańskiego auta, więc tym trudniejsze do zdobycia. Amerykanów w Chorwacji jak na lekarstwo. Chyba mam trochę szczęścia, co? ;)

P.S. To było jeszcze w tym roku hehe, nie w zeszłym ;)
Ostatnio edytowano 20.12.2007 11:33 przez Plumek, łącznie edytowano 1 raz
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 20.12.2007 11:28

szczesciara pelna geba !!!!!!!!!!!!
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 20.12.2007 11:35

Plumek napisał(a):
W zeszłym roku śmignęłam do Cro 11-letnim autkiem z przebiegiem na bidę 240 tys. Na bidę, bo przecież nie wiem, ile naprawdę to autko ma wykręcone hehe Kupiłam w lutym, a w kwietniu już jechałam :) To sie nazywa odwaga :lol: No dobra - wymieniłam przed wyjazdem sprzęgło, bo zaczynało szwankować (skrzynia automat); wymieniłam 2 tarcze hamulcowe i wszystkie płyny ustrojowe (a jest ich w moim autku troszkę). Nabiłam klimę, ale wyciekła już w maju - ale jak naprawię, to będzie działać super - zdążyłam sprawdzić, jaki to luksus ;) No i zrobiłam po Cro ok. 10 tys. 2 dni przed wyjazdem do polski szlag mi trafił drugą parę tarcz - ale tak, że już żywcem nie było czym cisnąć :) Ale mój mechanik w Makarskiej w 2 dni załatwił ten problem i udało się wyjechać wg planu. A tarcze do amerykańskiego auta, więc tym trudniejsze do zdobycia. Amerykanów w Chorwacji jak na lekarstwo. Chyba mam trochę szczęścia, co? ;)

A ja miałem szczęście zobaczyć to amerykańskie cudactwo :lol:
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 20.12.2007 11:41

Samochodów na amerykańskiej rejestracji widziałem sporo w Ninie
i Zatonie k. Zadaru zarówno w tym jak i w poprzednich latach.
:papa: :papa: :papa:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.12.2007 11:47

ROCHEN napisał(a):Samochodów na amerykańskiej rejestracji widziałem sporo w Ninie
i Zatonie k. Zadaru zarówno w tym jak i w poprzednich latach.
:papa: :papa: :papa:

Ale mnie nie chodzi o rejestrację :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.12.2007 11:48

Guzior napisał(a):
A ja miałem szczęście zobaczyć to amerykańskie cudactwo :lol:

Guzior :twisted: To jest cudo, a nie żadne cudactwo! :twisted:

;) :lol: :lol:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 21.12.2007 20:58

Zmiana: Skoda Fabia na Opel Meriva (zakup z myślą m. in. o wyjeździe do CRO). Vodice 2008, diesel, wreszczie klima. :D
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 21.12.2007 23:11

Poprzednie lata jeździliśmy najpierw dwulitrowym fordem focusem. Miał atrakcyjny wygląd i przeszedł sportowy tuning w Belgii. Na benzynie pierwszy raz nie było żadnego problemu. Jednak kolejne lata w chorwacji nas niestety zawiódł. Bardzo niski zderzak zgubiliśmy już przy pierwszym parkingu w chorwacji(była tylko jedna dziura a my w nią właśnie wjechaliśmy) :D a wraz z nim poszły tego wieczoru wszystkie światła i tak zakończyliśmy wyprawę tego wieczoru. Poprzez kolejne dni zepsuł się jeszcze przełącznik od gazu i zgubiliśmy tylny zderzak bo obluzował się tłumik.W 2001 roku stacji lpg było w Chorwacji tyle ile teraz w jednej Pile czyli około 10). Na tych stacjach można było spotkac w zasadzie tylko Polaków-ach jakie to były znajomości i wymienianie się mapkami odnośnie plinu :D Pół roku poźniej w Polsce na jednej z głównych krzyżówek wypluło pół silnika :D :D :D i wtedy zaczął się prawdziwy horror. Dlatego nigdy więcej autka z gazem. Na szczęście choć na niczym tak nie straciliśmy jak na nim udało się go sprzedać w Poznaniu i jeszcze jakiś czas temu widziałam że żyje.
Kolejne które zaliczyło Chorwację to był renault scenik-5 latek z silnikiem diesla. Całkiem inny (lepszy) komfort jazdy, wygodny i duży (poprzednie auto było trzydrzwiowe i na sportowym zawieszeniu, więc niezbyt wygodne0. Przed wyjazdem nie zdążyliśmy nic w nim zrobić, bo kupiliśmy go tak właściwie na hura dwa dni przed. Ale nas nie zawiódł. Zaliczyliśmy jedną małą wizytę na Ciovo u mechanika bo odkręciła się poduszka pod skrzynią biegów. Kosztowało nas to 10 minut czasu w warsztacie i 100 kun.
W te wakacje jedziemy Toyotą Hilux 2.5 D. Kupiliśmy ją pół roku temu, pierwszy przegląd za nami, kolejny zrobimy przed wyjazdem. Poraz pierwszy nie będę miała problemów z zapakowaniem się bo mam baaaardzo dużą pakę :wink: Ale jak i czy się sprawdzi napiszę po powrocie :D myślę jednak (człowiek starszy mądrzejszy się robi :D :D ) że wykupimy assistance w razie wu.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 22.12.2007 07:14

Chorwacja 2006 i 2007r Renault Scenic turbo diesel,ani razu się nie popsuł wbrew wszelakiej opinii o francuzach,widzieliśmy na poboczach mercedesy,audi,ople na awaryjnych coś im dolegało.Wakacje 2008r jeszcze nie wiem czym narazie jest renia. Pozdrawiam i życzę bezawaryjnych aut{choć takich już nie ma}.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.12.2007 10:59

mireks napisał(a): Pozdrawiam i życzę bezawaryjnych aut{choć takich już nie ma}.

Może i nie ma ale .... w 1999 r. kupiłem nową Toyotę ( corolka- okularnik). Od nowości parkowana pod chmurką, od nowości ... ten sam akumulator, nigdy nie wyciągniety z samochodu ( śruby mocujące już zardzewiały). NIGDY się nie zepsuła !!! ( wiem, że Honda ponoc jest jeszcze lepsza).
Teraz "testuję" Volvo, również nowy kupiony. Zobaczymy co ten potrafi. ( Toyota nadal jest i ma się dobrze).
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 22.12.2007 11:47

madzia1981 napisał(a): Pół roku poźniej w Polsce na jednej z głównych krzyżówek wypluło pół silnika :D :D :D i wtedy zaczął się prawdziwy horror. Dlatego nigdy więcej autka z gazem.

8O 8O 8O 8O 8O
od czasu pojawienia sie lpg w polsce auta firmowe i prywatne eksploatuje na lpg, zero problemow i zadowolenie przy dystrybutorze :lol: :lol: :lol:
warunki: montaz i serwis instalacji w dobrym warsztacie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2025

Jakim autkiem do Cro? - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone