Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

JAKIM AUTEM? Czy da się wytrzymać podróż bez klimy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 24.06.2006 17:09

Czesć Jacek,

Ja doskonale pamiętam czasy malucha,bez klimy i bez kasy.
Ważne są chęci.
Wszędzie jest za dużo szpanerów,może i auto od taty itd....

Jeszcze raz,klimą się nie przejmuj.Absolutnie nie opłaca się montować.Lepiej sprzedać i kupić coś z klimą.
Ale i bez klimy da się jechać.U nas w końcu też są upały po 30 C i ludzie jeżdzą.
Więcej picia, czasem stanąć w cieniu na parkingu ,dobra atmosfera w aucie i jest OK.
Ja mam za sobą takie trasy np Malta non stop ,Gibraltar itd
A ze teraz jest klima to jest lepiej

Co do radia.Dzięki za komplement ale bawię się w radia tylko ze 35 lat..
teraz poważnie..
Ważna jest antena i moc.Ale najważniejsza jest antena.
Radio jest OK,daj antene na dach-magnes lub uchwyt.Najlepsza byłaby 5/8 lambda .Na recznej mozecie mieć problem jak się oddalicie.
Zasada prosta-im wyzsza czstotliwoscym krótsza antena.
Ale do auta 5/8 jest najlepsza.Przy kilku czy kilkunastu km nie bedzie problemu.A antena musi być jak najwyżęj.CB wiadomo ,to 27MHz

Ja w aucie uzywam 144MHz ale to trzeba mieć licencję,A antena australijski Outbacker Perth ,helical 2.3m / u mnie na stronie/

Jak chcesz jeszcze jakieś info z softem gps mozesz wysłać maila z mojej strony.

Będę cały lipiec i jeszcze troche koło Splitu,też w eterze no i pod wodą z kuszą
Pozdrawiam
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 24.06.2006 17:39

sp9hzx napisał(a):Czesć Jacek,

... Jak chcesz jeszcze jakieś info z softem gps mozesz wysłać maila z mojej strony...

Cześć Andrzej!
GRATULUJĘ! ... szczerze gratuluję pięknych hobby.
Dziękuję za przyzwolenie na "zaś", na dalsze ewentualne porady. Pewnie skorzystam :) .
Serdecznie pozdrawiam i raz jeszcze wielkie dzięki.
Jacek
dorszumax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorszumax » 25.06.2006 18:58

ja tez chce kupic CBradio...moze ktos zna juz sprawdzony model i jego cene?
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 26.06.2006 08:46

dorszumax napisał(a):ja tez chce kupic CBradio...moze ktos zna juz sprawdzony model i jego cene?

Witam Wszystkich, dobrego dnia.
Ostatnio pojawiły się krótkofalówki Midlandy GXT 600PR i 650PR o mocy 5W i deklarowanym zasięgu 28,8 km (300-350zł). Szok, wierzyć się nie chce 8O .
Nie wiem na ile to prawda i dobrze byłoby mieć potwierdzenie od kogoś kto je ma i przetestował ich możliwości. Poszukuję takich!!!
Gdyby się to potwierdziło, jestem pierwszy do kupna.
Pozdrawiam.
Jacek
Ostatnio edytowano 29.06.2006 14:18 przez jacirg, łącznie edytowano 1 raz
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 27.06.2006 21:21

Jak pisano wyżej: najważniejsza jest antena. I jeszcze raz antena.
A swoją drogą - ciekawe w jaki sposób to zmierzyli: 28,8 km :lol: :lool:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2006 21:31

Chyba z dopałem......
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 27.06.2006 22:25

jacirg napisał(a): ... Ostatnio pojawiły się krótkofalówki Midlandy GXT 600PR i 650PR o mocy 5W i deklarowanym zasięgu 28,8 km (300-350zł). Szok, wierzyć się nie chce 8O .
Nie wiem na ile to prawda i dobrze byłoby mieć potwierdzenie od kogoś kto je ma i przetestował ich możliwości. Poszukuję takich!!!
Gdyby się to potwierdziło, jestem pierwszy do kupna...

... już wybił mi je z głowy "krzysiekrz" w temacie "Radio CB w trasę do Chorwacji", przypominając mi ze szkoły średniej temat "puszka Faraday'a".
Teraz celuję na CB i chyba będzie to Alan 100Plus z anteną Hustler IC-100 (zestaw za 320zł).
Myślę, że dobry wybór jak na moje potrzeby.
pozdr.
Jacek
Ostatnio edytowano 29.06.2006 14:16 przez jacirg, łącznie edytowano 2 razy
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 28.06.2006 07:13

jacirg napisał(a):Witam.
Mam VW POLO CLASSIC-a 1,4 16V (75KM). Autko dobre, niezawodne i powinno się nieźle spisać na chorwackich górkach, mam taką nadzieję, ale nie ma klimy. :( Zastanawiam się nad koniecznością jej zamontowania.
Czy Ktoś mógłby mi przybliżyć temat co do jej niezbędności?
A może znajdzie się Ktoś z Wrocławia, kto mógłby polecić dobry a niedrogi warsztat i zorientować mnie w koszcie takiego przedsięwzięcia.
Pozdrawiam.
Jacek

Tak jak pisza , klima dobra ale z głowa ustawiona.
Do Cro jade bez klimy, mam owiewki, i jazda jest do zniesienia., przeciez nie jedzie się cały cza w pełnym słonku, tylko noca, switem

:wink:
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 29.06.2006 14:15

jacirg napisał(a):
jacirg napisał(a): ... Ostatnio pojawiły się krótkofalówki Midlandy GXT 600PR i 650PR o mocy 5W i deklarowanym zasięgu 28,8 km (300-350zł). Szok, wierzyć się nie chce 8O .
Gdyby się to potwierdziło, jestem pierwszy do kupna...

... już wybił mi je z głowy "krzysiekrz" w temacie "Radio CB w trasę do Chorwacji", przypominając mi ze szkoły średniej temat "puszka Faraday'a".
Teraz celuję na CB i chyba będzie to Alan 100Plus z anteną Hustler IC-100 (zestaw za 320zł).
Myślę, że dobry wybór jak na moje potrzeby.
pozdr.
Jacek

... kupiłem (za radą "ryba850") jednak CB Midlanda - Alan42 i antenę President Georgia ... małe (wielkości "gruszki" radia dużego), zgrabne, uniwersalne (w aucie i poza nim) ... antena ma mieć zasięg faktyczny dla aut w ruchu ok. 10km, ... mam nadzieję, że się to sprawdzi w trasie ...
pozdr.
Jacek
mp_dux
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mp_dux » 29.06.2006 15:22

Uciązliwość upałow zależy chyba od wagi ciała.Czym większa waga ciała tym bardziej potrzebna klima.Tak od 130 kg klima chyba jest niezbędna.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 29.06.2006 16:12

Byłem w Chorwacji trzy razy, zawsze autem z klimą. Na pewno można dojechać bez klimy - na pewno jest to bardzo męczące. Argumenty typu jazda w nocy do mnie nie przemawiają, bo co z jazdą na miejscu? Np. w tym roku zrobiliśmy wycieczkę do Mostaru. Temperatura powietrza w cieniu 35C. Gdy wróciliśmy do auta, temperatura w środku wynosiła ponad 60C. Do samego wybrzeża jechaliśmy na maksymalnej klimie. Po drodze zatrzymujemy się na stacji w BiH zatankować, przed nami staje Audi80, z którego wyskakuje cała rodzina zlana potem. Zalety klimy są oczywiste, no a jak jej nie ma - trudno, też można żyć.
Historie o przeziębieniu od klimy zawsze mnie rozśmieszają, to jak z człowiekiem, który nigdy nie jadł lodów, pierwszy raz połknął 20 gałek i dostał zapalenia gardła :-O
Prosta rzecz - nie ustawiać kratek na siebie. Ja mam kratki ustawione na bok i do góry - nigdy się nie przeziębiłem od klimatyzacji.

p.s. moje pierwsze auto nie miało klimy. Choć było to duże auto (Omega), nigdy nie zamieniłbym mniejszego (Megane) na to większe bez klimy.
mp_dux
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mp_dux » 29.06.2006 21:18

Kiedys nie miałem samochodu z klimatyzacją i człowiek się nad tym jakoś nie zastanawiał.Poprostu wypijał wiecej wody i tyle. Ale pamietam jak jechałem z kuzynem do Turcji to mimo iż nikt się nieskarżył na upały,to mój kuzyn strasznie nad nami się użalał iż my nie mamy klimy.Przypomina to nawet do dzisiaj.
Dlatego myśle że jeżeli się nie jest starym dziadkiem to nienależy wogóle się przejmować takimi rzeczami jak brak klimatyzacji.W Pamieci zostaną pewnie inne wspomnienia ,a o tym że nie mieliśmy klimy pamiętać będą najwyżej nasi współtowarzysze w samochodzie z klimą.
Pawel67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel67 » 29.06.2006 21:24

Jest prosty sposób na uniknięcie przeziębień klimopochodnych:
- nie na maxa chłodzić
- po włączeniu nadmuch max, otworzyć okna (niech przdmucha), potem z umiarem
- jeździć z klimą non stop (większość problemów jest po zimie)
- klima zimą, tak skręcona ale tak i dodatkowo nic nie rosieje.
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 29.06.2006 21:29

ja mam naturalną klimę, ale wieje jak cholera :P
Pawel67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel67 » 29.06.2006 21:32

Tylko się nie zatrzymuj, bo przestanie wiać :D . Słyszałem także, że w chorwackich temperaturach nóżki grzeje od podeszw (i to już nie żart)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

JAKIM AUTEM? Czy da się wytrzymać podróż bez klimy? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone