Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jakies rady na temat płatności za autostrady?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 29.05.2006 22:17

Witam wszystkich cromaniaków. Wiem ze temat opłat jest czesto poruszany na forum ale chciałbym sie dowiedzieć jak dokonuje sie zakupu i płaci za autostrady w czechach ,austrii, sloweni i cro. Moje pytanie wynika z tego powodu że nie bardzo sie orientuję co to znaczy że np: u czechów mam wykupić winietke 15 dniową i czy to oznacza że moge poruszać sie po wszystkich drogach w czechach, natomiast w austrii płace tylko za odcinki tych autostrad którymi podrózuje . Za wszelkie wyjasnienia z góry dziękuję jak mozna prosic jeszcze jakie są koszty takiej wyprawy z polski(wrocław) do cro (rijeka) paliwo +opłaty oraz czym lepiej płacić miejscową waluta czy może Euo czy też lepiej kartą dziekuję i pozdrawiam :)
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 30.05.2006 13:40

Wprawdzie do cro jade dopiero pierwszy raz w tym roku, ale o Czechach i Austrii moge się wypowiedzieć, bo miesiąc temu tam byłem.

Jeśli chodzi o Czechy to winietka na 15 dni to jakieś 25-40zł (nie pamiętam dokładnie, ale nie majątek w każdym razie) i można ją kupić na każdej stacji benzynowej, lub tuż za granicą w budkach - NIE POLECAM budki - szałasu tuż przed granicą z Czechami w Cieszynie, bo kilka miesięcy temu mnożyli sobie tam cene winietki razy 2 i jeszcze coś "burczeli" o płatnym parkingu - oczywiście Polacy- cwaniacy (nie kupiłem).

Jeśli chodzi o Austrie to tam winietka najtańsza jest na 10 dni i kosztuje ok. 40 zł, - również do nabycia na stacjach benzynowych (pierwsza tuż za przejściem).

Generalnie cena winietek w obydwu krajach jest śmieszna porównując ja do naszej polskiej rzeczywistości. Warto zwrócić uwagę, że czasem wienietki dotyczą nie tylko autostrad, ale i dróg ekspresowych.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 30.05.2006 14:29

A uścislając w Czechach to 200 kc i mozna kupić w ostatniej budce kontroli granicznej ( teraz już tam nie ma kontroli tylko właśnie sprzedają winietki) natomiast faktycznie trzeba omijac szałas , który jest pare metrów dalej u Polaków cwaniaków.
W Austrii 7.6 E
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 30.05.2006 19:39

tomiusz napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków. Wiem ze temat opłat jest czesto poruszany na forum ale chciałbym sie dowiedzieć jak dokonuje sie zakupu i płaci za autostrady w czechach ,austrii, sloweni i cro. Moje pytanie wynika z tego powodu że nie bardzo sie orientuję co to znaczy że np: u czechów mam wykupić winietke 15 dniową i czy to oznacza że moge poruszać sie po wszystkich drogach w czechach, natomiast w austrii płace tylko za odcinki tych autostrad którymi podrózuje . Za wszelkie wyjasnienia z góry dziękuję jak mozna prosic jeszcze jakie są koszty takiej wyprawy z polski(wrocław) do cro (rijeka) paliwo +opłaty oraz czym lepiej płacić miejscową waluta czy może Euo czy też lepiej kartą dziekuję i pozdrawiam :)

W Czechach winietka uprawnia do poruszania się po wszystkich autostradach w terminie na niej oznaczonym. W Austrii w zasadzie też, mają tam jednak chyba kilka odcinków dodatkowo płatnych, jeśli dobrze kojarzę to w rejonie Salzburga, napewno nie po drodze do Chorwacji. W Słowenii i Cro płacisz za dany odcinek.

Crozdrav
J@nek
waldemort
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemort » 31.05.2006 07:00

Czechy - 200 Kc 14 dniowa
300 Kc 2 miesiące

Austria - 7,60 Euro 10 dni

Słowenia - płatne przy bramkach wjazdowych - jazda w stronę Maribora
0,80 Euro

Chorwacja - płatne przy bramkach wjazdowych - dokładnie cen nie pamiętam ale przejazd od granicy ze Słowenią do Splitu ok. 100 zł.
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 31.05.2006 12:52

A Słowacja jakby ktoś chciał - 14 dni 150Sk, miesiąc 300Sk (właśnie nabyłem miesięczną, bo akurat tam byłem a wyjazd do Cro przez Sk planuje juz za 14 dni!!! :D )
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 01.06.2006 11:43

Proszę o inforacje nt. jak płacimy za przejazdy? Czy w Słowacji i Czechach mogę płacić złotówkami, czy muszę mieć ichną walutę?
W Austrii wiadomo - euro, A może można płacić kartą? Jak płacimy w Słowenii , kartą czy gotówką? Jakie są możliwości zapłaty w Chorwacji - gotówka ( kuny ), a może kartą. Proszę opisać dokładnie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2006 12:20

Na Czechy lepiej kup przed granicą w kantorze korony; na stacji benzynowej w tym kraju, także będziesz miał czym zapłacić np. za kawę.
W Słowenii, jeżeli nie masz tolarów, to przygotuj monety euro.
Jeżeli w Austrii pojedziesz trasą z płatnymi dodatkowo tunelami lub wiaduktami, na wjazdach zapłacisz w euro lub kartą. To samo dotyczy płatnych alpejskich tras widikowych np. http://www.grossglockner.at/
O winietkach w Czechach, Austrii już się ludzie wypowiedzieli.

Pozdrawiam

FUX
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 01.06.2006 22:15

Czyli tak
- Czechy - mam mieć korony, za które kupię winietkę, nie można kartą
- Austria - płacę w euro ( lub kartą? )
- Słowenia - płacę w tolorach lub euro ( czy mogę kartą? )
- Ckorwacja - płacę w kunach ( mogę w euro lub kartą? )
Do tego w nawiasach mam wątpliwości.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2006 06:21

prazek napisał(a):Czyli tak

Ja nie napisałem, że w Czechach musisz. Koronami jest wygodniej, a karty nie testowałem. Wolę gotówkę. Są miejsca np. w Austrii w Oekotelu, że misisz płacić gotówką. Kart nie przyjmują z powodu wysokich prowizji, które muszą odprowadzić do Visy lub innego operatora systemu. Rekordy pod tym względem bije American Express i Dinners Club.

Pozdrawiam

FUX
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 02.06.2006 11:09

Kurcze!

Tyle zachodu, żeby trochę mniej zapłacić. Kantory, 3 waluty, kioski, parkingi... To już wolę kupić winietki w Polsce :idea:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 02.06.2006 11:15

pepe1969 napisał(a):Kurcze!

Tyle zachodu, żeby trochę mniej zapłacić. Kantory, 3 waluty, kioski, parkingi... To już wolę kupić winietki w Polsce :idea:

Kurcze to pomysł, ja też kupie kawę w polsce dużo zaparze i może nawet starczy mi na drogę powrotną, tyle zachodu aby stawać w jakiś knajpkach i kupowąć picie.
Problem tylko z siusianiem bo 2 dni nie wytrzymam.
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 02.06.2006 11:33

daisykf napisał(a):
pepe1969 napisał(a):Kurcze!

Kurcze to pomysł, ja też kupie kawę w polsce dużo zaparze i może nawet starczy mi na drogę powrotną, tyle zachodu aby stawać w jakiś knajpkach i kupowąć picie.
Problem tylko z siusianiem bo 2 dni nie wytrzymam.

Nie chodzi o czas. Tylko o skąpstwo :!:
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 02.06.2006 15:45

FUX napisał(a):

Ja nie napisałem, że w Czechach musisz. Koronami jest wygodniej, a karty nie testowałem. Wolę gotówkę. Są miejsca np. w Austrii w Oekotelu, że misisz płacić gotówką. Kart nie przyjmują z powodu wysokich prowizji, które muszą odprowadzić do Visy lub innego operatora systemu. Rekordy pod tym względem bije American Express i Dinners Club.

Pozdrawiam

FUX

Czy Czechach lub Słowacji mogę kupić winietki za złotówki?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2006 17:30

prazek napisał(a):
FUX napisał(a):

Pozdrawiam

FUX

Czy Czechach lub Słowacji mogę kupić winietki za złotówki?

Nie wiem.

Fux
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone