tomiusz napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków. Wiem ze temat opłat jest czesto poruszany na forum ale chciałbym sie dowiedzieć jak dokonuje sie zakupu i płaci za autostrady w czechach ,austrii, sloweni i cro. Moje pytanie wynika z tego powodu że nie bardzo sie orientuję co to znaczy że np: u czechów mam wykupić winietke 15 dniową i czy to oznacza że moge poruszać sie po wszystkich drogach w czechach, natomiast w austrii płace tylko za odcinki tych autostrad którymi podrózuje . Za wszelkie wyjasnienia z góry dziękuję jak mozna prosic jeszcze jakie są koszty takiej wyprawy z polski(wrocław) do cro (rijeka) paliwo +opłaty oraz czym lepiej płacić miejscową waluta czy może Euo czy też lepiej kartą dziekuję i pozdrawiam
prazek napisał(a):Czyli tak
- Czechy - mam mieć korony, za które kupię winietkę, nie można kartą
- Austria - płacę w euro ( lub kartą? )
- Słowenia - płacę w tolorach lub euro ( czy mogę kartą? )
- Ckorwacja - płacę w kunach ( mogę w euro lub kartą? )
Do tego w nawiasach mam wątpliwości.
pepe1969 napisał(a):Kurcze!
Tyle zachodu, żeby trochę mniej zapłacić. Kantory, 3 waluty, kioski, parkingi... To już wolę kupić winietki w Polsce :idea:
daisykf napisał(a):pepe1969 napisał(a):Kurcze!
Tyle zachodu, żeby trochę mniej zapłacić. Kantory, 3 waluty, kioski, parkingi... To już wolę kupić winietki w Polsce
Kurcze to pomysł, ja też kupie kawę w polsce dużo zaparze i może nawet starczy mi na drogę powrotną, tyle zachodu aby stawać w jakiś knajpkach i kupowąć picie.
Problem tylko z siusianiem bo 2 dni nie wytrzymam.
FUX napisał(a):prazek napisał(a):Czyli tak
Ja nie napisałem, że w Czechach musisz. Koronami jest wygodniej, a karty nie testowałem. Wolę gotówkę. Są miejsca np. w Austrii w Oekotelu, że misisz płacić gotówką. Kart nie przyjmują z powodu wysokich prowizji, które muszą odprowadzić do Visy lub innego operatora systemu. Rekordy pod tym względem bije American Express i Dinners Club.
Pozdrawiam
FUX
prazek napisał(a):FUX napisał(a):prazek napisał(a):Czyli tak
Ja nie napisałem, że w Czechach musisz. Koronami jest wygodniej, a karty nie testowałem. Wolę gotówkę. Są miejsca np. w Austrii w Oekotelu, że misisz płacić gotówką. Kart nie przyjmują z powodu wysokich prowizji, które muszą odprowadzić do Visy lub innego operatora systemu. Rekordy pod tym względem bije American Express i Dinners Club.
Pozdrawiam
FUX
Czy Czechach lub Słowacji mogę kupić winietki za złotówki?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi