Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie wino?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Finestra
Croentuzjasta
Jakie wino?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 17.07.2005 22:22

Pytanie do Forumowiczów.
Jakie wina pijamy najchętniej?
Jakiego wina wypada się napić w różnych okolicznościach?
Jakich powinno się obowiązkowo spróbować?

Wiem, że ożujsko jest popularne, ale może coś jescze?
kraqsek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 17.07.2005 22:48

To zależy w jakim kraju... nasi rodacy piją co popadnie a zwłaszcza wińsko "wysoko gatunkowe" ze szlachtnych odmian jabłuszek heheh a tak poważnie.... nie mam pojęcia co napisać. wino pije tylko okazyjnie. W Polsce nie pije wina chorwackiego ale za to jak jestem w chorwacjii ohohohoho aż główka boli :)
Gucio 1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gucio 1 » 17.07.2005 22:56

Tak, Ożujsko jest bardzo popularnym winem w Chorwacji. Oni to chyba sprzedają jako piwo, ale tak naprawdę, to jego smak nie przypomina niczego co nadaje się do konsumpcji w naszej galaktyce.
Natomiast winka z beczek mają całkiem całkiem... Nie mogę się już ich doczekać :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.07.2005 23:04

Finestra napisał(a):Pytanie do Forumowiczów.

He, he coś kombinujesz bo pewnie wiesz, że ożujsko to piwo - ja wolę karlovacko. Ja przeważnie kupowałem czerwone wino zrobione przez gospodarza i mi zawsze smakowało. Owszem w restauracjach pijałem inne ale zawsze pytałem kelnera jakie mi wino poleca, próbowałem i przeważnie je brałem o ile mnie było na nie stać. Nazw niestety już nie pamiętam.
A jakie wino wypada sie napić? Nie wiem bo nie przebywałem w "wyższych sferach". :lol:

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19.07.2005 16:16 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 17.07.2005 23:55

krakuscity napisał(a):

He, he coś kombinujesz bo pewnie wiesz, że ożujsko to piwo - ja wolę karlovacko. Ja przeważnie kupowałem czerwone wino zrobione przez gospodarza i mi zawsze smakowało. Owszem w restauracjach pijałem inne ale zawsze pytałem kelnera jakie mi wino poleca, próbowałem i przeważnie je brałem o ile mnie było na nie stać. Nazw niestety już nie pamiętam.

Pozdrawiam

A nic tym razem nie kombinuję, drogi Krakus-cicie!

Impulsem, do stworzenia tematu była wypowiedź gościa z ksywką Roj29, który to zrugał mnie lekko za nieznajomość win chorwackich. To dzięki niemu dowiedziałem się, że są tzw. "letkie;) " winka i jest "PROSZOK".

tylko ja mówię o proszoku a nie o "letkim" ;) jak to się mówi winku a kupowałem w paru miejscach i smakowałem w paru

Zatrzęsło w posadach moją wiedzą na temat win HR (a raczej brakiem tejże). Postanowiłem się doedukować i dlatego proszę o pomoc i informacje koleżanki i kolegów z cro.pl.

Marcin

PS. Roj29
Nie obrażaj się za bardzo bo zrobiłeś świetne zdjęcia i szczerze chylę czoła. Szczególnie foto dachów na Hvarze - rzuca na kolana, doskonałe światło (godz. 16-17 ? ) Fajnie dobrany kadr, mam kupę fotek na wyspy, ale wszystkie z robione z hiszpanki, i bardziej w południe. Widok na Pakleni Otoci z murów
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 18.07.2005 00:02

krakuscity napisał(a):(...) A jakie wino wypada sie napić? Nie wiem bo nie przebywałem w "wyższych swerach". :lol:

Pozdrawiam

Jakie tam znowu "wyższe sfery"
u nas wiadomo są wódy eksportowe
wyborowa (widziałem w jugo w latach'80), żubrówka, żytnia,

Pytam całkiem poważnie. Bo na przykład w hiszpanii riocha a na węgrzech tokaj czy choćby jabłoń w PL jak wspomniał jeden z przedmówców. (kraqsek z resztą).
Prosiok jako flagowe wino HR jakoś mało do mnie przemawia. Nie oczekuję od razu odpowiedzi znawcy z grona kiperów. Jeżeli coś piliście, a zwróciliście uwagę na markę - wpiszcie swoje spostrzeżenia.

O przypomniało mi się:
np. VERMUTH ISTRIA (Martini wersja PRL)
Ostatnio edytowano 18.07.2005 00:20 przez Finestra, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.07.2005 00:19

Poważnie odpowiem, że nie wiem, a tamto o sferach to był żart i pewnie sie domyśliłeś.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19.07.2005 16:17 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.07.2005 00:46

Dla mnie chorwackie czerwone wina które piłem są takie "ściągające", mają widać dużo garbników, taniny itp. ale mi to wcale nie przeszkadza :) Zresztą piwa też lubię charakterne, np. z mocną goryczką albo takie co się czymkolwiek wyróżniają. A z chorwackich białych win najlepsze jakie piłem to domaće państwa Ruży i Zdravka Separović, gazdów na kampie w Potirnie na Korculi, też takie 'dębowe' i ściągające w smaku ale inaczej niż czerwone. Żeby już zmieszać wszystkie alkohole to rakiję od nich też polecam :)

A tak ogólnie to... svake jeftino vino je dobro jer je dobro i jeftino :lol:
roj29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 18.07.2005 02:35

Finestra napisał(a):
krakuscity napisał(a):

Pozdrawiam

A nic tym razem nie kombinuję, drogi Krakus-cicie!

Impulsem, do stworzenia tematu była wypowiedź gościa z ksywką Roj29, który to zrugał mnie lekko za nieznajomość win chorwackich. To dzięki niemu dowiedziałem się, że są tzw. "letkie;) " winka i jest "PROSZOK".

tylko ja mówię o proszoku a nie o "letkim" ;) jak to się mówi winku a kupowałem w paru miejscach i smakowałem w paru

Zatrzęsło w posadach moją wiedzą na temat win HR (a raczej brakiem tejże). Postanowiłem się doedukować i dlatego proszę o pomoc i informacje koleżanki i kolegów z cro.pl.

Marcin

PS. Roj29
Nie obrażaj się za bardzo bo zrobiłeś świetne zdjęcia i szczerze chylę czoła. Szczególnie foto dachów na Hvarze - rzuca na kolana, doskonałe światło (godz. 16-17 ? ) Fajnie dobrany kadr, mam kupę fotek na wyspy, ale wszystkie z robione z hiszpanki, i bardziej w południe. Widok na Pakleni Otoci z murów

Więc gościu z ksywką Finestra, dopiero tutaj znalazłem tego paszkwila co wystukałeś. Właściwie nie wiem o co Ci chodzi z tymi winami ale w wątku o którym dyskutowaliśmy chodziło o cenę wina a "letkie" było żartem, którego najwyraźniej nie zrozumiałeś.Wskaż więc miejsce w którym Cię zrugałem i na przyszłość nie tym tonem gościu z ksywką Finestra.

roj29 napisał(a):
Finestra napisał(a):Roj29

czy przebywając w Ivan Dolac spotkałeś się z winem "IvanDolac"?
Czy pamiętasz ewentualnie ile kosztowała flaszka?
Czy może inni widzieli?
Te 40-50 kuna za winko w Jelsie to jednak trochę Cię stuknęli bracia nasi dalmatyńscy. Wystarczy połazić między domkami a tam w co trzeciej chałupie znajdziesz winko w cenie 10-15 kn za flaszkę PET 1,5.

Ja wypijam około 0,5 litra w ciągu dnia. (w postaci szprycerów)
50% wino od chłopa
50% jamnica z gazem (ew. kranówa pod koniec ;)
lód, cyrtyna, czasem odrobina miodu lawendowego.

Niestety nie pamiętam jak się wino nazywało w Iwan Dolac ale za 0.7l tam chyba kosztowało 40-50kn (przy sklepie spożywczym)tylko ja mówię o proszoku a nie o "letkim" :wink: jak to się mówi winku a kupowałem w paru miejscach i smakowałem w paru - cen 10-15kn za 1,5l nie spotkałem,oczywiście na Hvarze, ale nie sugeruję że to niemożliwe.

Pozdr. Robert
Gucio 1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gucio 1 » 18.07.2005 07:53

A jeżeli na powaznie, to uważajcie w Chorwacji na wina kapslowane! Tak - przy kupowaniu wina butelkowanego sprawdzajcie koniecznie czy jest korek czy kapsel - kapsel da się łatwo wyczuć pod folią. Z oczywistych względów kapslowane sa okropne. Nie dajcie się nabrać!
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 18.07.2005 08:04

W Dalmacji białe schłodzone wino pije się z zimną wodą mineralną i takie połączenie określa się jako gemist(wym.gemiszt) lub z wodą (wtedy to jest bevanda).Czerwone (crno) wino łączy się tylko ze zwykłą wodą (nigdy z mineralną). Dobre chorwackie wina to np."Hvarske bijelo", "Korculanske", "Plavac" - wszystkie wytrawne. Wino w Dalmacji pije się niekiedy od rana do wieczora (zwłaszcza gemist). Prosek to atrakcja raczej dla turystów.
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 18.07.2005 10:53

lutka napisał(a):W Dalmacji białe schłodzone wino pije się z zimną wodą mineralną i takie połączenie określa się jako gemist(wym.gemiszt) lub z wodą (wtedy to jest bevanda).Czerwone (crno) wino łączy się tylko ze zwykłą wodą (nigdy z mineralną). Dobre chorwackie wina to np."Hvarske bijelo", "Korculanske", "Plavac" - wszystkie wytrawne. Wino w Dalmacji pije się niekiedy od rana do wieczora (zwłaszcza gemist). Prosek to atrakcja raczej dla turystów.

W niektórych regionach na gemišt mówi się špricer. Z wypróbowanych osobiście win polecam czerwone "Babić" (wiele odmian), "Plavac" oraz białe "Žlahtina" (też kilka, w tym roku miała pojawić się nowa, "Vinodolska Žlahtina") i "Malvazija". I jeszcze taka ciekawostka - moja gospodyni powiedziała, że w Chorwacji do ryb pija się wino czerwone, a nie, jak u nas, białe. Pozdrav!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.07.2005 13:32

astropl napisał(a):I jeszcze taka ciekawostka - moja gospodyni powiedziała, że w Chorwacji do ryb pija się wino czerwone, a nie, jak u nas, białe. Pozdrav!

To mi się podoba!!! 8) :D
Sama, mając za nic konwenanse, też tak robię. :wink: :lol:
Ale bardzo miło usłyszeć, że bracia Chorwaci również.
Bardzo lubię ryby i vino... zdecydowanie crno. Ta cierpkość, posmak goryczki, zdecydowanie mi pasuje. :D
Ania87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania87 » 18.07.2005 13:34

Mmmm ostatnio piłam na Rabie takie pyszniutkie winko za 110 Kun wytrawne... nie pamiętam nazwy.. wiem tylko, że na etykiecie był taki.... osiołek :)....
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.07.2005 13:41

lutka napisał(a):W Dalmacji białe schłodzone wino pije się z zimną wodą mineralną i takie połączenie określa się jako gemist(wym.gemiszt) lub z wodą (wtedy to jest bevanda).Czerwone (crno) wino łączy się tylko ze zwykłą wodą (nigdy z mineralną). Dobre chorwackie wina to np."Hvarske bijelo", "Korculanske", "Plavac" - wszystkie wytrawne. Wino w Dalmacji pije się niekiedy od rana do wieczora (zwłaszcza gemist). Prosek to atrakcja raczej dla turystów.

Lutka! Pozwoliłam sobie te dwa określenia - gemišt i bevanda - wrzucić do Akademii Języka Chorwackiego. :)

Widzę, że na tych sprawach się znasz, więc Cię jeszcze o kilka rzeczy zapytam, gwoli wyjaśnienia.

1. Gemišt - schłodzone białe wino z zimną wodą mineralną...
Może wszystko jest jasne, ale nie dla mnie, bo się nie znam. Mianowicie, czy ta woda mineralna jest gazowana i wychodzi napój musujący ( 8O nie mam pojęcia, może to profanacja dla wina, a może nie? Ostatecznie szampany są musujące), czy po prostu zwykła niegazowana woda mineralna?

2. Czy jak się połączy crno vino ze zwykłą wodą, to też się mówi o tym napoju bevanda, czy tylko o mieszance z białym?

Pozdrav
Jola
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies