Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie wino?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 19.07.2005 13:33

roj29 napisał(a):Finestra jesteś dziwny człowiek gdyż czytasz w wierszach jak CI się podoba, doszukujesz się znaczeń które nie istnieją, pewnie jesteś z tych idealnych a:
Byłem wredny bo trochę pozowałeś w tamtym wątku na mądralę.
pozdrawiam

skomentuje tak - Swoją wredność wsać w butelkę wina za 15kn.
Pozdr. Robert
:papa: :papa: :papa: pozdravki :lol:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 19.07.2005 14:03

A ja polecam super napój, który 3 lata temu promowali w Polsce producenci kaliformijscy (Bols importował): Zapraszam do swinga!

Butelka białego półwytrawnego lub wytrawnego wina (pomińmy stołowe, bo to trochę profanacja), butelka gazowanej wody mineralnej, dużo kostek lodu, skrojona w plasterki cytryna i garść rodzynek. wszytko wrzuca się do pojeknego dzbanka i popija w gorące popołudnie.
Po prostu rewelacja!!!

A osobiście jestem zwolenniczką czerwonych win. Te chorwackie sa rewelacyjne, biorąc pod uwagę fakt, że np markowe wina tureckie mają w składzie SiO4 :-D

A że wybór w Studenacu był duzy, więc zaopatrzyłam się w małe buteleczki, które w sam raz będą wykorzystywane do kolacji z mężem: pyszne spagetti lub rybka ;-)

A.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 19.07.2005 19:22

Finestra napisał(a):Pytanie do Forumowiczów.
Jakie wina pijamy najchętniej?
Jakiego wina wypada się napić w różnych okolicznościach?
Jakich powinno się obowiązkowo spróbować?

Wiem, że ożujsko jest popularne, ale może coś jescze?

Znalazłem stronkę o chorwackich winach Jadrovino, można tam nawet zamówić wino z dostawa do domu.

Interesująco wygląda lista bestselerów wśród chorwackich win (akurat ta część będzie zrozumiała nawet dla nie znających języka niemieckiego)

http://www.jadrovino.de/
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 19.07.2005 22:55

Ja kupowałem tylko wina domowe (ceny). Najlepsze wino jakie piłem to czerwone wino Peljasac, które kupowałem w MAkarskiej obok dworca autobusowego (13 kun za litr). Piwko to tylko Karlovacko, bo Ozujsko cos mi mydłem "zalatywało".
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 22.07.2005 08:37

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i za wiele pożytecznych informacji.

Pozdrawiam
MARCIN
meblik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) meblik » 06.07.2015 09:19

Odnowię troszkę temat :) Mam pytanko? Czy ktoś orientuje się ile kosztuje w Chorwacji wino musujące typu Prosecco? Nie musi być ten z najwyższej półki :papa:
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 06.07.2015 21:04

W czwartek wróciłem z BV i sprzedawali po 40 euro za butelkę 1-litrową.
meblik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) meblik » 06.07.2015 21:09

To chyba szampana oryginalnego sprzedawali? :mrgreen: W Niemczech Prosecco w Lidlu kosztuje 3 Euro.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.07.2015 19:18

Ja tylko czerwone wytrawne Plavac Mali (5-60kn) i Dingać (od 80 kn) od Milicića z Potomje. Lepszego w tej cenie nie znam. Dobre też jest z Korta Katharina z Orebica, ale sporo droższe.
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 08.07.2015 19:41

myśmy przywiźli takie...dobre... :lol:
DSC06264.JPG
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.07.2015 09:32

Ten niebieski "Peljesac" bardzo mnie rozczarował...
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 21.07.2015 12:17

MWN napisał(a):Ten niebieski "Peljesac" bardzo mnie rozczarował...

Mnie w ogóle chorwackie wina bardzo rozczarowały :( a próbowaliśmy różne, i nie koniecznie najtańsze...

Dlatego w tym roku mamy ambitny plan zaopatrzenia się w winko u bratanków ;)

@meblik: Tym samy polecam w razie możliwości zakup wina musującego właśnie tam. Nie najgorsze (a zarazem nie koniecznie super drogie) są "szampany" Törley. Mają duży wybór, i cenowo oraz smakowo dla każdego się coś znajdzie.

A tak przy okazji, czy oprócz mnie się komuś przytrafiło, że zamawiając w knajpce szpricera dostał białe wino z wodą mineralną Jamnica? Uwielbiam zimną Jamnice, ale jej słony smak kompletnie zrujnował wino :(
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 21.07.2015 15:58

Gemisht to ulubiony napój mojej żony. A jeśli chpdzi o zaopatrzenie to kilka podpowiedzi:

W samym Orebicu ten dawny potitiwski hotel jest teraz siedzibę winiarni Korta Katarina, gdzie można kupić Plavca:
Plavac KK2.jpg

Dobre i tańsze mają też u "mojego" stałego dostawcy winnicy Milicić, gdzie majją tańszego Plavaca Małego i droższego Dingaca:
Dingac Grand Cru.jpg

Ten Grand Cru kosztuje piowyżej 180 kn, ale nie przynosi wwtydu w najlepszym towarzystwie.

Ale "zwykły" Plavac od Milicića kostzuje ok. 60 kn (zależy od ilości) też jest przedni.

Jakbyś jechał przez Neum kup Vranaca Pro Corde z Czarnogóry, gdzie jednak jest najtańszy.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 21.07.2015 22:13

Wina u Pana Plenkovicia w Sv. Nedelji na Hvarze.
Są uznawane za na prawdę swoją markę.
ZLATAN PLAVAC to jego bardzo znane wino i niesamowicie pyszne.
Zabrałem ze sobą 2 flaszki po 85kn każda.
Po czym dał mi spróbować Grand Cru.
Co ty dużo mówić.
Od razu mi wypadło z kieszeni 160kn za butlę.

Ale na CODZIEŃ zwykłe lane z beczki wino marki wino za 20-30kn/l jest lepsze od większości sprzedawanych w sklepach tych importowanych z różnych krajów winiaczy do 50zł w Polsce.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.07.2015 08:21

Problem jest taki, że w sklepach wycinają zagraniczną konkurencję, tak że nie ma prawie nic. Korupcja mimo UE powoduje, że miejsce na półkach mają tylko dla swoich. A wiedzą, że ich ceny wcale nie są konkurencyjne, więc sztucznie stwarzają różne ograniczenia. Wino "z beczki" potrafi być paskudne, a rzadko kiedy dorównuje odleżałemu temu "nie z beczki".

W zasadzie oni do teraz nie są gotowi na członkostwu w Unii, bo takie działania antykorupcyjne podejmowało się w PL przed przystąpieniem. Do dzisiaj szacuje się, że 50% chorwackiej gospodarki idzie na czarno.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies