roj29 napisał(a):(...)
Drogi Marcinie. Podoba mi się że zmieniłeś styl wypowiedzi na grzeczny, więc nie będę więcej przerywał takiej miłej dyskusji o winach na których jak mówisz się nie znam (ale robię dobre zdjęcia). Daruję Ci też tą wredną ironię ale na litość B. przecież(...)
Nic nie zmieniałem, zawsze jestem wredny
A wino za 15 kn w PET? pojadę specjalnie do Jelsy, żeby Ci pokazać jak kupuję w tej cenie. (dołącze video). Jak pisałem, znam przynajmniej dwie przydomowe "bimbrownie", gdzie mają PET-y z proskiem. Byłem wredny bo trochę pozowałeś w tamtym wątku na mądralę.
pozdrawiam
Z innej
beczki korala napisał(a):Bez przesady, prawie wszystkie stołowe wina w Chorwacji są kapslowane, a nie korkowane. Te korkowane nie są zresztą wiele lepsze.
Jedno czego jestem pewny po wielokrotnym osobistym zbadaniu tematu:
w Chorwacji nie ma związku między ceną wina a jego jakością (to samo dotyczy sposobu zamknięcia).
Jak kupowałem wino to nawet specjalnie szukałem kapslowanych, bo nigdy nie brałem korkociągu. Czasami nawet, szczególnie gdy zaczynamy przygodę z winem, warto zacząć właśnie od tanich win stołowych, (10-20 kn 0,7 z kapslem lub nawet tych domacich). Bo w młodych sikaczach smak jest jatwiejszy. I do przełknięcia i do identyfikacji.
W gorącym klimacie, w aucie bez klimy i nad przepaściami wino potrafi czasami wydostać się z nas i to nie tą drogą co powinno. A jeśli to będzie drogie, glębokie w walorach, bukietach, posmakach i goryczkach to żal będzie większy
. A jak doliczymy obiad za 100 kn? łojezu...
Moje pierwsze wino wypite w jugo to cała szklana lana z beczki od miłych wieśniaków (miałem 12 lat a tubylcy nie mieli oporów - uznałem, że tam wszyscy, nawet dzieci żłopią wino) oddałem ziemi jugosłowiańskiej 15 min. po konsumpcji. Na szczęście ci poczciwi ludzie tego nie widzieli.
Czy zwróciliście może uwagę na to co w knajpie np, co piją chorwackie dzieci? Ja teraz przyjrzę się baczniej. Czy ma ktoś może linki do karty dań i
napojów z jakiejś konoby?
Wino - dla dorosłych
Cola - szkodliwa
Napoje gazowane lokalne - syfiaste tak samo jak w Polsce.
Kubusiów lokalnych niewiele i drogie.
Woda
UWAGA KIEROWCY !!
przypominam, że w Chorwacji od ubiegłego roku dopuszcza ilość alkoholu we krwi to 0,00 promila
. Tzn., że podczas kontroli drogowej powinniśmy stać w miarę prosto
.