SingSing74 napisał(a):Jako, że sam (amatorsko) zajmuję się wyrobem kiełbas i wędzonek, podam wam bardzo dobry i prosty przepis na konserwę. Wpadłem na to przez przypadek, kiedy robiłem kiełbasę chłopską i zabrakło mi jelita. Resztę mięsa wpakowałem do słoika i zawekowałem. Schłodzone włożyłem do lodówki i tak można trzymać około miesiąca (wytrzymało 1 dzień ). Jeżeli chcecie przechowywać dłużej i poza lodówką, to trzeba pasteryzację przeprowadzić 3-krotnie dzień po dniu.
Przepis zaczerpnąłem ze strony:
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/34 ... 5%82opska/
Jest tam masa różnych przepisów, ale ten jest banalnie prosty i przede wszystkim smaczny. Kiełbasa z tej receptury też bardzo dobra. Przewagą tej konserwy nad kupnymi, jest to, że sami decydujemy co się w niej znajdzie. Polecam na wakacje, ale także do kanapek w domu.
Również wyrabiam sam produkty mięsne takie jak szyneczki, schabik, boczek rzadziej kiełbasę. Swoje wędzonki to inna bajka a do tego po 2 dniach w lodówce nie zrobi się marmolada...