Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie produkty spożywcze z Polski na camping?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 05.09.2014 08:42

ołowiany napisał(a):Małosolne w plastiku, piwo w plastiku. Może weki w plastiku? Masakra.

post bardzo dużo wnoszący do tematu :roll:

założę się że Pan Masakra nie rozróżni ogórka za słoika od ogórka od z plastiku, ale swoją wyższość trzeba okazać, czasem warto ugryźć się w język :papa:
demi-duox
Cromaniak
Posty: 1349
Dołączył(a): 15.06.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 05.09.2014 16:58

ołowiany napisał(a):Małosolne w plastiku, piwo w plastiku. Może weki w plastiku? Masakra.


Jakoś 100 lat temu w podobny sposób ludzie reagowali na pasteryzowane mleko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2014 22:00

ita napisał(a):
ołowiany napisał(a):Małosolne w plastiku, piwo w plastiku. Może weki w plastiku? Masakra.

post bardzo dużo wnoszący do tematu :roll:

założę się że Pan Masakra nie rozróżni ogórka za słoika od ogórka od z plastiku, ale swoją wyższość trzeba okazać, czasem warto ugryźć się w język :papa:


Ech, szkoda gadać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2014 22:05

demi-duox napisał(a):
ołowiany napisał(a):Małosolne w plastiku, piwo w plastiku. Może weki w plastiku? Masakra.


Jakoś 100 lat temu w podobny sposób ludzie reagowali na pasteryzowane mleko.


Yhm.
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1473
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 27.04.2016 11:41

Nieco odświeżę temat, bo jakiś czas temu znalazłem niezłego fix`a.

Wspomniany wyżej zestaw przypraw pochodzi z Winiar i zwie się "Sposób na chłopski garnek". Wypróbowany już na wakacjach i przyrządzany do dziś, także w domu.

Oprócz tej przyprawy musimy dodać kiełbasę (najlepiej polską), poszatkowaną kapustę białą oraz ziemniaki i paprykę pocięte w kostki. Przygotowanie nie trwa długo, a danie smaczne i ....smaczne. Od siebie dodaję trochę pieprzu czarnego, bo lubię bardziej pikantne.
Smacznego.
Załączniki:
winiary-pomysl-na-chlopski-garnek.jpg
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5271
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.04.2016 12:10

My ostatnio lubujemy się w takich papierach z przyprawami w których smażymy na patelni piersi z kurczaka. Te "papiery" też w tym roku z nami jadą. Nie pamiętam jaka nazwa czy firma :)
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1473
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 27.04.2016 12:15

To tzw. Papirusy (w różnych smakach), również z Winiar. Miałem, też dobre.
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1473
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 14.12.2017 11:57

Jako, że sam (amatorsko) zajmuję się wyrobem kiełbas i wędzonek, podam wam bardzo dobry i prosty przepis na konserwę. Wpadłem na to przez przypadek, kiedy robiłem kiełbasę chłopską i zabrakło mi jelita. Resztę mięsa wpakowałem do słoika i zawekowałem. Schłodzone włożyłem do lodówki i tak można trzymać około miesiąca (wytrzymało 1 dzień ;) ). Jeżeli chcecie przechowywać dłużej i poza lodówką, to trzeba pasteryzację przeprowadzić 3-krotnie dzień po dniu.

Przepis zaczerpnąłem ze strony:
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/34 ... 5%82opska/

Jest tam masa różnych przepisów, ale ten jest banalnie prosty i przede wszystkim smaczny. Kiełbasa z tej receptury też bardzo dobra. Przewagą tej konserwy nad kupnymi, jest to, że sami decydujemy co się w niej znajdzie. Polecam na wakacje, ale także do kanapek w domu.
Ostatnio edytowano 14.12.2017 12:44 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
maarec
Croentuzjasta
Posty: 252
Dołączył(a): 02.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 14.12.2017 12:32

widzę, że mamy te same zainteresowania - CRO, Camping, wędzenie :) i Prapratno :)
bluesman
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6660
Dołączył(a): 25.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 14.12.2017 12:36

Wczoraj kupiona Tyrolska z Biedronki, smaki dzieciństwa :)
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1473
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 14.12.2017 12:58

Mam nadzieję, że na Prapratno się załapię, bo jadę w szczycie sezonu, a z obserwacji widzę, że na kempingach z roku na rok coraz ciaśniej. Jest kilka opcji awaryjnych, ale w przyszłym roku chcę właśnie tam. Jednym powodem jest to, że tam jest po prostu fajnie, a drugim, że potrzebujemy ze znajomymi plac pod dwa duże namioty i to bez rezerwacji. W planach jest też rozeznanie się z pozostałymi kempingami na półwyspie - tak na zaś.

Co do tyrolskiej, to za bajtla najbardziej lubiłem tę galaretkę, którą można było znaleźć w puszce ;)
Wczoraj znowu był pokazywany raport z kontroli sklepów mięsnych w Polsce. Na 160 chyba w 70 stwierdzono nieprawidłowości w składzie, użytych dodatkach, konserwantach i datach przydatności. Dlatego wszedłem w wędzenie. Kupuję mięso w małym sklepiku firmowym, w którym można kupić polskie mięso (w marketach to prawie nieosiągalne (poza drobiem) - Skandynawia, Belgia, Niemcy itd.)

Teraz poszerzam wyroby o konserwy właśnie i pasztety (też trochę zabiorę pod namiot). Do tych ostatnich niepotrzebna jest wędzarnia, więc każdy może spróbować swoich sił.
malinero
zbanowany
Posty: 416
Dołączył(a): 05.11.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 14.12.2017 14:09

Dziwne. W marketach w moim mieście większość oferuje mięso ze swojego rozbioru od lokalnych producentów (droższe) albo mięso od dużych polskich producentów (nieco tańsze). Zawsze jest informacja z której ubojni pochodzi mięso. Nigdzie się nie spotkałem z mięsem importowanym z Zachodniej Europy.

Mam znajomych którzy pracują w branży i potwierdzają.
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1473
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 14.12.2017 14:21

Ubojnia może być polska, ale świnie w niej bite, mogą być przywożone z zagranicy.

Dosyć ważna informacja (cytat):
Na bazie rozporządzenia 1169/2011 trzeba rozróżnić dwa podstawowe pojęcia tj. „kraj pochodzenia” („country of origin”) oraz „miejsce pochodzenia” („place of provenance”).
„Kraj pochodzenia” , oznacza kraj w którym dany towar został całkowicie uzyskany lub w którym został poddany ostatniemu istotnemu przetworzeniu.
„Miejscem pochodzenia” jest miejsce, z którego według zamieszczonej na produkcie informacji pochodzi dana żywność (nie będące jednak krajem pochodzenia). Chodzi zatem o np. o region, miejscowości.


Pojęcia podobne, ale mogą oznaczać zupełnie coś innego, dlatego w przypadku mięsa, powinno ono posiadać dodatkowe oznaczenia dotyczące "miejsca chowu" i "miejsca uboju".


U nas w Intermarche i Kauflandzie dostępne jest mięso wyłącznie zagraniczne (nie ma wyboru), poza drobiem - ten pochodzi z Polski. Chodzi mi o stoiska mięsne w samym markecie, a nie takie na pasażach, które należą do prywatnych właścicieli. Dodam, że w części sklepów na mieście również mięso z zachodu. Kiedyś nawet bym nie pomyślał, że mięso może być nie polskie. Teraz kiedy kupuję w nowym sklepie zawsze o to pytam.

W marketach nigdy nie kupuję mięsa, wędlin, "świeżych" ryb i pieczywa. Kiedyś pracowałem dla pewnej polskiej firmy produkującej chemię gospodarczą i kosmetyki. Negocjacje z francuską siecią dotyczące ceny płynu do naczyń zakończyły się "sukcesem" - zwiększoną zawartością wody :D
maarec
Croentuzjasta
Posty: 252
Dołączył(a): 02.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 15.12.2017 13:31

w temacie mięsa to kupuję w małej masarni lub w lokalnym społem, gdzie mam na piśmie, skąd pochodzi mięso - która hodowla, gdzie bite, oraz że nie było nastrzykiwane.

z ciekawości raz dołożyłem też 4 szynki z makro z belgi - znajomy kierownik stoiska mięsnego mi polecił i podał kiedy mam być bo jest dostawa. Jakby tego nie nazwać, to szynki wyszły pyszne.
SingSing74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1473
Dołączył(a): 03.11.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 15.12.2017 14:25

Ja w nieświadomości też kupowałem sprowadzane i też w smaku wszystko było OK. Chodzi o to, czym karmione są te świnki. Jeżeli mięso które przejechało 1500 km (a transport kosztuje niemało) i jest w sklepie 30% tańsze od polskiego, to logiczne jest, że koszt jego uzyskania musi być dużo dużo tańszy. Dlatego potem czytamy o zwierzętach faszerowanych hormonami, antybiotykami, mączkami kostnymi, skażone fipronilem itd. Oczywiście nie wykluczam, że takie praktyki mają miejsce i w Polsce, ale jakoś mam większe zaufanie do naszych producentów. Robię dla siebie, więc wolę trochę dopłacić, żeby mieć przynajmniej nadzieję, że jem zdrowsze ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Jakie produkty spożywcze z Polski na camping? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies