Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie produkty spożywcze z Polski na camping?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2013 22:58

"
SingSing74 napisał(a):
ołowiany napisał(a):
W tym przypadku tylko szybko. Smacznie, to pojęcie względne i tu się spierać nie będę. Ale nie mów mi, że fix to tylko przyprawy. Przypraw używam wielu, ale nie są to mieszanki z glutem itp.

Mi i mojej rodzince smakowało dlatego poleciłem. Skoro piszesz, że tylko szybko, a nie smacznie, to tego gluta musiałeś próbować, no chyba że piszesz tylko z nudów, żeby nabić sobie licznik. Powiem tak. Dla zdrowego człowieka dwutygodniowy odpust w postaci zwiększonej liczby wzmacniaczy smaków nie ma żadnego znaczenia. Organizm sobie poradzi. Pewnie masz jakieś problemy gastryczne lub/i inne więc w związku z tym także doświadczenie w przyrządzaniu zdrowego jedzenia na kempingu. Jeśli tak, to rzuć kilka pomysłów. Jeżeli jednak nie byłeś nigdy pod namiotem albo w ogóle nigdzie, to proponuję nie pisać dla samego klepania w klawiaturę bo to niezdrowe (dla oczu na ten przykład)."

Ad vocem.

Byłem na wsi, byłem w mieście, byłem nawet w Budapeszcie. Wszystko .. /cytat/
Jedzenie to nie tylko wtłaczanie pokarmu do otworu gębowego. Ten pomysł z maślanką i kaszą jest o niebo lepszy od wszelakich Fixów-mixów, które jak wszystko co ludzkie nie są mi oczywiście nieznane /choć z lekkim niesmakiem/.
ChemVan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ChemVan » 20.08.2013 07:56

Ze swojej strony polecam zupki "mleczny start" z biedrony. Proszeczek, zalać wodą i gotowe. W składzie nie zauważyłem nic podejrzanego, a jest to bardzo pożywne i łatwe do przyrządzenia na śniadanie :).

PS: jak już się mądrzę, to nie polecam kakaowych, są obrzydliwe ;) Tak samo nie polecam "kanapek" z tej serii.
clen1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) clen1 » 04.08.2014 22:32

makarony, ryż, puree ziemniaczane a do tego zawekowane mięso. Przepisy są w internecie, można wekować wołowinę, wieprzowinę, drób. Sposoby wekowania także. Tyndalizacja pozwala na przechowywanie wek przez co najmniej 6 m-cy w temp. otoczenia.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 10.08.2014 23:27

Ostatnio w Biedronie wpadłem na wędzonego łososia z pieprzem (występuje chyba w trzech odmianach). Wpieprzyłem więc go do wózka i szczerze mogę zarekomendować jego walory smakowe. Pakowany w plastikową foremkę, a temperatura jego przechowywania to całe 7 st C. Polecam na drogę, lub na pierwsze dni pobytu.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.08.2014 17:08

Myslę, że to dobry pomysł. Można na miejscu skonsumować i poczęstować gospodarzy.

JacaM napisał(a):Proponuję dzień dwa przed wyjazdem zrobić ogórków małosolnych w 5L baniaku po wodzie, po kilku dniach będą jak znalazł :D
Obrazek
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 29.08.2014 20:07

Łomatko, a jak je się wyciaga?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.08.2014 21:30

Trzeba dziecko poprosić. Mała rączka wejdzie.
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 29.08.2014 21:48

Ja serio pytam, trzeba rozkroić i przełożyć do czegoś?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.08.2014 21:55

Trzeba jeść.
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 29.08.2014 22:02

darek1 napisał(a):Myslę, że to dobry pomysł. Można na miejscu skonsumować i poczęstować gospodarzy.

JacaM napisał(a):Proponuję dzień dwa przed wyjazdem zrobić ogórków małosolnych w 5L baniaku po wodzie, po kilku dniach będą jak znalazł :D
Obrazek

heh, z jednej strony jak widzę te ogórki w plastiku to dziwnie to wygląda.... a z drugiej chętnie bym się obok rozłożył na campingu :oczko_usmiech:

ze swojej strony polecam zabieranie z kraju:

- słoiki z mięsem zawekowanym
- makaron, kaszę kus-kus, ryż - co kto lubi

a nie polecam bo można kupić na miejscu:

- warzywa - ziemniaki, papryka, pomidory - nie warto tego targać pół europy
- mrożone kluski, ichniejsze pierożki - da się to kupić w podobnej cenie

Ja mam możliwość przewiezienia mrożonej żywności więc zabieram ze sobą dużo mięsa, kiełbaski na grilla, gotowe porcje na zupy i gotowe usmażone kotlety głownie dla dziecka.

Na miejscu najchętniej gotujemy leczo, grillujemy ważywa na elektrycznym grillu (cukinia, papryka, pomidor). Na wakacjach raczej wolimy zdrowe jedzenie i niczego w proszku nie zabieramy. No i na koniec jeszcze jedno - trzeba zjeść też coś lokalnego bo co to za wczasy bez wyjścia do knajpek :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.08.2014 08:55

Belluna napisał(a):Łomatko, a jak je się wyciaga?

odcina się górę ;)

jak masz słoiki z domowych obiadków(mięsa) to przekładasz ogórasy do tych słoików, zalewasz wodą i mogą stać :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 30.08.2014 09:23

W tym roku też braliśmy ogóry, kupiłam słoj 5l taki plastikowy z zakretka średnicy 10cm, ręka wchodzi bez problemu, właśnie na ogóry małosolne. Wygodny na podróż bo się nie zbije. Kosztował 10 zł. a można go użyć wielokrotnie.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.08.2014 19:33

Dobry pomysł z tym słojem z zakrętką 10 cm.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2014 23:36

Małosolne w plastiku, piwo w plastiku. Może weki w plastiku? Masakra.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.09.2014 08:38

ołowiany napisał(a):Małosolne w plastiku ...

Co prawda na camp takowych nie biorę ale w domu robię od lat.

Nie małosolne ale kiszone bo stoją nawet do przyszłego sezonu ogórkowego, smak kapitalny, niczym nieodbiegający od tych w szklanym słoju z gumką i sprężyną.

Zwolennikiem piwa w plastiku nie jestem, piwo lubię, wielkim znawcą nie jestem i ja nie potrafię odnaleźć różnicy w smaku miedzy piwem z butelki, puszki czy 2 litrowego plastiku. Takiego piwa nie biorę na wakacje, nie popieram lansowania się na promenadzie w Basce z puszką Żubra w łapie (widok z tych wakacji) ale do domu np z HR czy CZ takie piwo przywożę ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi