napisał(a) pepermint » 28.07.2013 18:11
darek1, za Twoją namową wstawię przepisy, ku pamięci potomnych i głodnych Kurczaka w sosie curry ja robię wg takiego mniej więcej przepisu (zresztą odkryty kiedyś w necie)
- pierś z kurczaka
- duża cebula
- ząbki czosnku
- troche koncentratu pomidorowego
- pół puszki ananasa-niekoniecznie
- bulion warzywnego
- jogurt naturalny lub śmietana
- curry
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
Kurczaka kroimy na małe kawałki. Cebulę, czosnek obieramy kroimy w kostkę.
W głębokiej patelni należy rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek i całość lekko zrumienić. Następnie dodajemy mięso. Kurczak w sosie curry powinien być miękki i rozpływać się w ustach. Do kurczaka, cebuli i czosnku dodajemy odrobinę soli, pieprzy i curry. Następnie całość zalewamy bulionem i dusimy przez co najmniej 10 minut co jakiś czas mieszając.
Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy tak by kurczak w sosie carry miał lekki słodkawy posmak. Doprawić koncentratem pomidorowym i przyprawą uniwersalną, można dodać więcej curry. Gdy bulion zacznie wrzeć dodać śmietankę, dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Następnie dusić kolejne 10 minut. Wszystko przerzucić do słoika i zapasteryzować. Najbardziej lubimy to danie z ryżem.
Kurczak w sosie pomidorowym:
-filet z kurczaka
-cebula
-czosnek
-seler
-marchew
-pomidor
-bazylia
-bulion warzywny
-pomidory
Kurczaka kroimy i nacieramy przyprawami by dostał smaku. Cebulę podsmażamy i dodajemy starte na tarce warzywa.Zalewamy bulionem i dusimy. Pomidory bez skórki wrzucamy na końcu. Dodajemy kurczaka i dusimy do miękkości.
Gyros
-karczek lub filet
-przyprawa do gyrosa
-cebula
-bulion
Mięso nacieramy przyprawą, gdy przejdzie smakiem podsmażamy dodając po chwili cebulę. Pod koniec smażenia dolewamy bulionu (tyle by zupy nie zbyło a w czasie pasteryzacji mięsko nie wyschło). Do słoika i pasteryzujemy. Do tego ryż, szybki sos czosnkowy z jogurtu lub śmietany i czosnku.
Przepisy to nie jest odkrycie roku ale nam smakuje
. I też nie ja je wymyśliłam tylko odgapiłam gdzie się dało
Polecam je bo fajnie jest otworzyć słoik gotowca, do tego ryż czy makaron i w 15 min obiad zdrowy i smaczny gotowy.