Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie owoce morza wybrać?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
radkoski
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 273
Dołączył(a): 14.04.2011
Jakie owoce morza wybrać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 14.05.2011 22:24

Cześć

Postanowiłem się przełamać :wink: i zjeść teraz owoce morza będąc w Chorwacji, tak żeby wiedzieć jak się to nazywa i je :wink: :wink:

Co polecacie :?: :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2011 22:26

Raki.
A je się od tzw.dupy strony :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2011 22:48

anakin napisał(a):Raki.
A je się od tzw.dupy strony :wink:


potrafisz zachęcić:)
romuald22
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5029
Dołączył(a): 22.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.05.2011 23:08

radkoski napisał(a):Postanowiłem się przełamać :wink: i zjeść teraz owoce morza będąc w Chorwacji, tak żeby wiedzieć jak się to nazywa i je :wink: :wink:
Co polecacie :?: :wink:

Siedmioletni syn mojego kolegi mówił - MEWY :)
MATEUSUNIQUE
Globtroter
Posty: 35
Dołączył(a): 13.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATEUSUNIQUE » 14.05.2011 23:10

Witam.U Trogiru tam gdzie zawsze sypiamy danie to nazywa się PIZDICA a robione jest ze SZKOLEK czyli małży. Polecam, nawet moja żona się przełamała i zrobiliśmy sobie coś takiego z małży chorwackich w polsce.Jadę do gościa który ma chodowlę wszelakich ryb w zatoce(SEGET VRANJICA)kupuję ze 3 kilo dla nas i gospodarzy, płuczę 2 razy w wodzie,wrzucam do gara na rozpalonym grilu,dodaję olej z oliwek,wino ,czosnek, cebulę ,pietruszkę,paprykę w proszku,pieprz.Wszystko trzeba mięszać aż sie skorupy otworzą,przy okazji małże puszczają wodę i robi się sosik,pychota ,zajadamy się tym.Następnym daniem jest PEKA czyli gar żaroodporny wykładamy jagnięciną ,cielęciną , ziemniakami i udkami kurczaków przywiezionymi z polski bo są większe i tansze niż chorwackie.To wszystko kładziemy na ichni gril który musi być mocno rozpalony(dużo żaru),przykrywamy pokrywą w kształcie wooka i zasypujemy poiołem,piecze się godzinę potem odkrywa przewraca zawartość i znowu pieczenie przez 30 minut,jednym słowem duże żarcie.Kupujemy też duże opakowanie sardynek mrożonych w Lidlu na spółe z gospodarzem ,smażymy je na oleju na skwarki,smakują super w całości.Jak syn gospodarza był w wojsku,ten na jego przyjazd złowił GERDOBINĘ inaczej ŻABNICĘ lub DIABŁA MORSKIEGO.Zrobił z niej zupe -super mięso ,nie przypominało w smaku ryby.Paszcza była taka że głowę by schował.POZDRAV.
radkoski
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 273
Dołączył(a): 14.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 14.05.2011 23:20

Dobrze że napisałeś jak to się nazywa :wink:
Bo jak sam miałbym zrobić to :wink: mogłoby się nie udać :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2011 23:21

radkoski napisał(a):Dobrze że napisałeś jak to się nazywa :wink:
Bo jak sam miałbym zrobić to :wink: mogłoby się nie udać :wink:

Nazwa zachęcająca. :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.05.2011 23:37

troszkę sprostuję....
- pizdice (to raczej kolokwialne określenie delikatnie mówiąc; ma nieco wulgarne zabarwienie)- nazwa standardowa to dagnje czyli omułki jadalne (Mytilus galloprovincialis) - zatem to nie nazwa dania, ale samych omułków..

- muszle to školjke

- grdobina

o rybkach też tematów sporo na forum...
Jakie ryby kupować?
Pozdrawiam
radkoski
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 273
Dołączył(a): 14.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 15.05.2011 06:56

Jakie ryby i owoce morza kupować też :wink:
Ale najlepiej znać ich nazwy i wiedzieć z czym i jak się je :wink:
Przynajmniej w moim wypadku w knajpach :wink:
MATEUSUNIQUE
Globtroter
Posty: 35
Dołączył(a): 13.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATEUSUNIQUE » 15.05.2011 10:32

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):troszkę sprostuję....
- pizdice (to raczej kolokwialne określenie delikatnie mówiąc; ma nieco wulgarne zabarwienie)- nazwa standardowa to dagnje czyli omułki jadalne (Mytilus galloprovincialis) - zatem to nie nazwa dania, ale samych omułków..

- muszle to školjke

- grdobina

o rybkach też tematów sporo na forum...
Jakie ryby kupować?
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie Chorwację. Dziękuję za sprostowanie.Przekłamania a nawet przekręcenie nazwy danej potrawy biora się z tąd że nasz gospodarz to stary marynarz(w każdym porcie kobitka :oops: )i może te podteksty erotyczne :wink: ,poza tym to na okrągło wino i rakija od rana do wieczora.Żona z polskimi korzeniami(dziadek był polakiem-KULCZYCKI)i z tąd może te dodatki specjalne :wink: .
Marsallah
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2295
Dołączył(a): 31.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 17.05.2011 11:30

My przez 2 tygodnie prawie niczego innego nie jemy, tylko rybki :D

Z ryb to w sumie patrzę co jest na targu, jak są orady, to niczego więcej mi nie potrzeba. To samo z krewetkami, kałamarnicami. Małże z każdym rokiem kocham coraz mniej, ale kupuję czasem.

Co do nazw, to po co się masz ich uczyć, będzie napisane, albo pokażesz paluchem :lol: Grunt to przygotować sobie parę przepisów, bo nawet jeżeli wszystko będziesz wrzucać na grill, warto wiedzieć, co rybce do środka włożyć, żeby smakowała 2x lepiej, itp.

Sry, że mało konkretnie, ale po prostu z doświadczenia wiem, że bierze się najlepsze z tego co mają - to nie jest tak, że na targu czy w ribarnicy codziennie jest pełny asortyment.
radkoski
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 273
Dołączył(a): 14.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 17.05.2011 20:03

Raczej z moimi zdolnościami i nygustwem na urlopie...będę chciał żeby mi raczej usmażyli...więc dlatego pytam o nazwy smacznych owoców morza :wink:
Marsallah
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2295
Dołączył(a): 31.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.05.2011 08:46

Aaa, Ty w ten sposób, ja zrozumiałem, że będziesz kupować i samemu pichcić. W takim razie, sprawdź dania w karcie, które dostępne są tylko na zamówienie z jednodniowym - zazwyczaj - wyprzedzeniem.

Z nazwami bardzo nie pomogę - po wakacjach wylatują mi szybko z głowy, a w kartach są zawsze także w innych językach, więc zawsze jakoś idzie się zorientować.
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 18.05.2011 09:25

Polecam Ci hobotnicu ispod peke

Nie spotkałem jej dotychczas w żadnej konobie (co nie znaczy, że nie można spotkać :)). Tę poniżej przygotowali nam gospodarze Mira z Joze

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone