napisał(a) pasażer » 25.03.2010 15:30
Na zimę kupiłem Kleber KRISALP HP 2
Na lato kupię Kleber Dynaxer Hp3 lub HP2.
Na HP2 byłem dwa razy w Cro i zero zastrzeżeń! Jak będzie w dobrej cenie to wybiorę starszy sprawdzony model.
Na pewno nie kupię nigdy Dębicy. Za każdym razem jajo.
Na Barum polaris 2 też jeździłem zimą i super opona na śnieg. Mocno ponacinana i kamyczki ja rozwalają ale bardzo dobra.
Czym się kieruję?
Zawsze nowa! Data produkcji jest na oponie. Zimowa 3sezony i papa. Letnia max 4sezony. Podobnie jest na zachodzie, dlatego u nas tyle używek. Guma traci szybko swoje właściwości, twardnieje i przestaje się kleić. Chytry dwa razy traci! Notabene Chorwaci jeżdżą na zimówkach.
Zwracam uwagę jeszcze na indeks prędkości. Im wyższy tym lepsza przyczepność ale też opona się szybciej zużyje. I o to chodzi. Pamiętam jeszcze opony przy maluchu. 15lat i był jeszcze bieżnik, tylko takie twarde, że na mokrym piruety . . .
Wybieram z indeksem > H > 210. Wystarczy. Czasem są w identycznej cenie, lub tylko 5zł droższe. Raz trafiłem też na promocję i były tańsze od > T.
Tabela indeksów prędkości.
Polecić mogę hurtownię >
http://www.motoricus.com/
Mają czasem dobre oferty tygodnia i pomimo, że trzeba jeszcze zapłacić za montaż, to raz kupując u nich, a nie w zakładzie gdzie przy zakupie montaż gratis, zaoszczędziłem 80zł.