Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie opony zakładacie do swoich aut ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.04.2010 18:51

A czy mógłbym dołączyć się z pytaniem pośrednio również dotyczącym opon?
Jakie ciśnienie trzymać w oponach?
Takie jak mam "zapisane na drzwiach", takie jakie zaleca producent opon
czy posłuchać się innych użytkowników modelu samochodu?

Producent samochodu zaleca 2,1 -2,2, producent opon zapisał na oponie 3,0
(może to maximum?), a inni przekonują mnie, że po nabiciu 2,6 -2,7 zauważają znaczna poprawę komfortu jazdy?

Próbować nabić? Grozi mi coś, przy zwiększonym ciśnieniu?
W sumie, to faktycznie, przy 2,2 to moje opony wyglądają jak "klapnięte".
Jakby na błoto czy piach przygotowane, a nie na asfalt.

Wulkanizatora nie pytam, bo to oni się mnie zawsze pytają ile nabić, więc ich zdanie jest,
jakby to powiedzieć ... mało wiarygodne.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2010 18:52

Rysio .... ja nie rozmawiałem z "Cześkiem co koła wymienia" tylko z właścicielem. Facet poważny bizesmen (hurtownia, sklep, usługi).
Jak dla mnie fachowiec, zarówno z wiedzy jak i ze sposobu zachowania się. Ostatnia rzecz jaka by mu się przytrafiła to "promowanie" konkretnej marki. Od ręki kupisz opony około 10 marek (może nawet więcej-nie liczyłem ale jest ich cała masa poukładane markami), co przyznasz jak na "gumiarza" jest wynikiem celującym.
Ostatnio edytowano 03.04.2010 19:13 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.04.2010 18:54

Leszek W napisał(a): Bridgestone Turanza ... Made in Poland

A ja założyłem jednak > Made in Romania - Kleber DYNAXER HP3 V

Kupiłem Firestone TZ300 (Hiszpania) - przejechałem na próbę 10km i stwierdziłem, że coś nie tak. Dałem raz jeszcze na wyważarkę i oponki niestety obracały się jak jajo. Dogadałem się. Dopłaciłem do Kleberów po 30zł i oponki toczą się równo.
Może akurat te sztuki, a może co innego nie tak było...nie ważne.

Kleber letni rewelacji nie robi - za tą samą cenę mogłem kupić Bridgestone ale co tam. Były Klebery i to z indeksem V w cenie 200zł z montażem (195/65R15) 2010r to już nie wymyślałem.
Wczoraj była spora ulewa u nas. Nie odczuwałem żadnego aquaplaningu. Jestem zadowolony. :devil:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.04.2010 19:19

weldon napisał(a):Jakie ciśnienie trzymać w oponach?

2.2 - ja mam.

weldon napisał(a):Grozi mi coś, przy zwiększonym ciśnieniu?

Wybuch? :twisted: :wink:

za duże > zużywa się środek opony, mniejszy komfort, szybciej zużywają się części
za małe > mocniej zużywają/wycierają się boki, niestabilne auto

weldon napisał(a):W sumie, to faktycznie, przy 2,2 to moje opony wyglądają jak "klapnięte"

tak ma być

Najlepiej napompować AZOTEM.
- stałe ciśnienie
- dłuższe przebiegi
- felga nie rdzewieje
- mniejsze spalanie

Oponiarze się czasem śmieją, że w powietrzu jest przecież ok 78% azotu... Dużo firm transportowych już pompuje tylko azotem.
Do osobówki koszt 10-20zł/komplet.

można poczytać trochę o tym
Powietrze czy azot?

http://www.motofakty.pl/artykul/azot_za ... etrza.html
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.04.2010 19:40

pasażer napisał(a):2.2 - ja mam
Wg zaleceń ...?
no i, też napisał(a):Wybuch?

Przy tych oponach raczej bym się nie spodziewał. One mają ze 3 cm gumy na sobie :D
Pewnie w środku tez nieźle zbrojone. Ledwo je tacham, a, w zasadzie, toczę :).
jak również napisał(a):Najlepiej napompować AZOTEM

Jak się pojawiła taka możliwość, kilka lat temu, to jakoś nie było okazji.
Jakiś czas temu akurat pytałem czy sobie nie nabić, ale chłopaki u wulkanizatora
(akurat lubią mnie, bo mi kiedyś dali nie moje koło, a ja afery specjalnej z tego nie zrobiłem, :))
jakoś tak wzruszyli ramionami, że nie warto.
Przynajmniej oni nie zauważają tych różnic w kołach z azotem i bez.
Może na niemieckich autostradach?
i jeszcze napisał(a):za duże > zużywa się środek opony, mniejszy komfort, szybciej zużywają się części
za małe > mocniej zużywają/wycierają się boki, niestabilne auto

No właśnie, a jak wyczuć, które z tych trzech, podanych przeze mnie jest prawidłowe?
Zużycie tych moich gum to takie dyskusyjne. Bieżnik ma z półtora centymetra. Słabo widać tak na oko.
Może warto zaufać praktykom danych opon, na danym modelu samochodu, a nie producentowi samochodu?
Niby nic nie ryzykuję, mogę przecież obserwować zużycie, i zareagować odpowiednio szybko, ale jednak ...
warto spytać.

pzdr
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.04.2010 19:46

Rysio napisał(a):Jeśli były wyważone i nie ma jakichkolwiek drgań na kierownicy to po co wydawać pieniądze. W tym temacie uświadomił mnie nie kto inny jak właśnie wulkanizator, który siedzi w fachu od 20 lat. Powiedział mi, że czasem 1 dziura w drodze lub ostre hamowanie (szczególnie w autach bez ABSu) potrafią bardziej zmienić wyważenie koła niż kilka lat "normalnej" eksploatacji. Od tego czasu przyjąłem zasadę - po wymianie kół wyjeżdżam na autostradę o takiej porze że jest w miarę pusta, dep do 130 :wink: i już wiem że do 200 drgań na kierownicy mieć nie będę :) W sumie co miało by się zmienić w temacie wyważenia opon jeśli zimę przewisiały na ścianie w garażu :)

Nie tak do końca. Niby po założeniu opon na felgę i ich wyważeniu już nie powinno się więcej tego robić ale! Ja po przejechaniu ok 1000km - gdy się opona ułoży - jadę raz jeszcze na wyważarkę. Często założone 5gram zostaje ściągnięte i koło zostaje bez odważników.
Przed każdym sezonem zawsze też wyważam.

"W sumie co miało by się zmienić w temacie wyważenia opon..."
A się zmieniło. Można koło jeszcze doważyć. Przy większych prędkościach na pewno różnica odczuwalna.

http://www.motofakty.pl/artykul/dowazanie_kol.html
http://www.rogujski.pl/site/index.php/c ... iew/53/86/
http://www.dowazaniekol.waw.pl/
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 03.04.2010 21:04

pasażer napisał(a):
Leszek W napisał(a): Bridgestone Turanza ... Made in Poland

A ja założyłem jednak > Made in Romania - Kleber DYNAXER HP3 V

Kupiłem Firestone TZ300 (Hiszpania) - przejechałem na próbę 10km i stwierdziłem, że coś nie tak. Dałem raz jeszcze na wyważarkę i oponki niestety obracały się jak jajo. Dogadałem się. Dopłaciłem do Kleberów po 30zł i oponki toczą się równo.
Może akurat te sztuki, a może co innego nie tak było...nie ważne.

Kleber letni rewelacji nie robi - za tą samą cenę mogłem kupić Bridgestone ale co tam. Były Klebery i to z indeksem V w cenie 200zł z montażem (195/65R15) 2010r to już nie wymyślałem.
Wczoraj była spora ulewa u nas. Nie odczuwałem żadnego aquaplaningu. Jestem zadowolony. :devil:

Takie Klebery jak twoje miałem przy Picasso (w ubiegłym roku sprzedane). Również były rumuńskie i złego słowa o nich nie powiem. Turanzy kupiłem do mojej 407sw dlatego że jedną parę nowych dostałem z autem, a druga była właśnie do wymiany. Co do testów to podchodzę do nich sceptycznie. Zimę przejeździłem na Firestonach Winterhawk II, które przez ADAC uznane były za jedne z najgorszych opon. Ja nie odczułem problemów podczas jazdy po śniegu, na lód i tak nie ma dobrej opony bezkolcowej. Hak polegał na tym że była porównywana do opon dwukrotnie droższych na rynku niemieckim - nie będę wymieniał powszechnie znanych marek.
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 04.04.2010 07:44

W swoim Galaxy muszę zmienić wszystkie 4.Kolega który sprzedaje opony bardzo zachwalał opony Infinity (Made in China).Cenowo 200 zł szt.(205/60R15).Z wyglądu ok,ale chyba nie o wygląd opon tu chodzi.W końcu zamówiłem GOODYEAR EFFICIENTGRIP 205/60R15 95H XL.Muszę mieć wzmacniane dlatego troszkę mniejszy wybór.Zimowe miałem GOODYEAR Ultra Grip 7+(rewelacja),dlatego letnie też tej firmy.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 04.04.2010 16:45

Pogieło was 17 stron o oponach to nie to forum
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.04.2010 19:03

Wiesz, dobre gumy - ważna rzecz.

Ja teraz jeżdżę na Durex'ach, ale na lato zastanowię się nad zmianą.
Więcej w teren się będzie jeździło, więc jakieś karbowane trzeba będzie zakładać ... :wink:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 04.04.2010 19:25

Dobre :lol:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 04.04.2010 21:34

jasio napisał(a):Pogieło was 17 stron o oponach to nie to forum

A dlaczego nie? Temat: Forum Strona Główna -> Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi.
Rozmowa o oponach w dobrym temacie. Pozdrav
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.04.2010 22:16

A ja dziś zauważyłem , ze mam bąbel z boku na tylnej oponie :cry: , to efekt wpadnięcia do dziury lub spotkania z krawężnikiem.

Mam nadzieję, że uda mi sie kupić jedną o tym samym profilu co pozostałe. Nawet na tej letniej nie przejechałem 8 000 km od nowości. :twisted:
Co za pech!!!
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 05.04.2010 08:33

Leszek W napisał(a):Po przejechaniu ok 2t km potwierdzam dobre właściwości Bridgestone Turanza na mokrej jezdni. Na suchej ciche. Dla mnie plusem jest też napis Made in Poland :D

Moje Turanza są Made in Spain.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 05.04.2010 08:37

weldon napisał(a):Wiesz, dobre gumy - ważna rzecz.

Ja teraz jeżdżę na Durex'ach, ale na lato zastanowię się nad zmianą.
Więcej w teren się będzie jeździło, więc jakieś karbowane trzeba będzie zakładać ... :wink:

A jak lecisz w długą trasę to tylko Durex Performa.
:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakie opony zakładacie do swoich aut ? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone