Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie opony zakładacie do swoich aut ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 31.03.2010 14:34

woka napisał(a):... to tak "z głowy", czy po prostu masz w tym temacie kwalifikacje zawodowe...
    Pewnie Cię rozczaruje - nie mam w tym temacie kwalifikacji zawodowych , " poszło tak z głowy "
woka napisał(a):Nie podzielam Towjego zdania, że opony kupuje się takie na jakie kogoś stać. ..... Na opony to każdego stać. .....
    Najpopularniejszy rozmiar w tej chwili 205/55/16 . Rozrzut cen między 166 zł a 533 zł za sztukę ( ostatnia bez systemu "run on flat" ) , chyba coś mówi . Dla jeszcze jednego przykładu podam Ci iż np. cenówka do mojego auta zawiera się między 246 zł a 959 zł/szt .
woka napisał(a):Nie każdy jednak przykłada do tego większą uwagę
    No... w tym jednym się z Tobą zgodzę ...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.03.2010 15:40

jarku007 napisał(a):Pewnie Cię rozczaruje - nie mam w tym temacie kwalifikacji zawodowych , " poszło tak z głowy

Faktycznie, rozczarowałeś mnie. Takich "mądrych" - wybacz, dla mnie, nie są autorytetem. To zwykłe "krakanie", podobne zresztą do mojego. :wink:
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 31.03.2010 16:12

woka napisał(a):Faktycznie, rozczarowałeś mnie. Takich "mądrych" - wybacz, dla mnie, nie są autorytetem. To zwykłe "krakanie", podobne zresztą do mojego. :wink:
    Co nie zmienia faktu że...
woka napisał(a):... Opona to opona.
    ...bo tak właśnie nie jest . A jeśli ktoś tak twierdzi to jest poprostu śmieszny ( wybacz ).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2010 12:35

Parlament Europejski przedstawił nowy projekt rozporządzenia, wprowadzającego we wszystkich krajach Unii Europejskiej obowiązek jazdy na czterech kompletach opon, odpowiednich dla każdej pory roku - wiosennych, letnich, jesiennych i zimowych.

Zauważalna poprawa bezpieczeństwa na drogach, do której przyczyniła się popularyzacja opon zimowych spowodowała, że Unia Europejska postanowiła pójść za ciosem i skłonić kierowców do wymiany opon nie dwa, ale aż cztery razy do roku. Program ten jest elementem Europejskiej Karty Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, którego celem jest zmniejszenie o połowę liczby wypadków na europejskich drogach

Strach pomyśleć ale ten wątek może być dłuższy niż ten z IV RP w tytule ;)
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.04.2010 12:55

Nie ma co dywagować na temat opon zimówek czy są dobre, czy złe, bo TO nie podlega dyskusji. Cały cywylizowany świat w zimie jeździ na oponach zimowych. Po części rozumiem wypowiedzi niektórych osób bo sam kiedyś, kiedyś, a było to w 1995 roku miałem przypadkowo tak beznadziejne, że niewiele lepsze od letnich. Tym sposobem mogłem się zrazić i zostać jednym z krzykaczy, głoszących że "niepotrzebny wydatek", "dam sobie radę na letnich", "niewielka poprawa", nie widzę różnicy" itp. farmazony. Prawda jest zupełnie inna- dobra (!!!) opona czy to letnia czy zimowa to ZUPEŁNIE inna jazda i inne bezpieczeństwo dla kierowcy i jego rodziny. Chyba to coś znaczy, no nie ??? Mam obecnie dość niezłe Pirelli SnowSport (500pln za sztukę 16 cali na oponeo.pl), a na lato- asymetryczne Bridgestone Turanza ER 300 i naprawdę jestem w siódmym niebie. Nie chcę słyszeć o jakichś tam "kartoflakach" po 150pln, które nie dość że z dobrą oponą nie mają za wiele wspólnego, to po 20-30 tysiącach niewiele po nich zostaje, co zdarza się i markowym super-oponom np (Goodyear F1 Eagle, choć te przez krótki okres zycia oferują NIESAMOWITE wrażenia z jazdy i równie niesamowitą przyczepność-najlepszą z jaką osobiście miałem do czynienia). Moja rada: Nie żałujcie $$$ na dobre oponki- wtedy będziecie bezpieczni i naprawdę zadowoleni. Na tym nie da się oszczędzić.
Dr.Watson
Croentuzjasta
Opony

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 02.04.2010 21:42

Żeby pogodzić co po niektórych, to ja od tego sezonu jeżdżę na całorocznych 195/65 R15 Goodyerach 4sesons .Podczas tegorocznej trudnej zimy spisywały sie całkiem dobrze. Ani razu nie miałem nigdy zadnego zagrozenia na drodze.Przez ostatnie 15 lat zmieniałem grzecznie wiosna/jesien/wiosna ,ale juz mi się odechciało ,bo nie mam gdzie trzymać wymianek.A ponadto tak jest taniej.

Pozdro!!
Pepe12345
zbanowany
Re: Opony

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 03.04.2010 07:59

Dr.Watson napisał(a):Żeby pogodzić co po niektórych, to ja od tego sezonu jeżdżę na całorocznych 195/65 R15 Goodyerach 4sesons .Podczas tegorocznej trudnej zimy spisywały sie całkiem dobrze. Ani razu nie miałem nigdy zadnego zagrozenia na drodze.Przez ostatnie 15 lat zmieniałem grzecznie wiosna/jesien/wiosna ,ale juz mi się odechciało ,bo nie mam gdzie trzymać wymianek.A ponadto tak jest taniej.

Pozdro!!

Wiesz, ja też znam takich co jeżdżą w zimie na letnich i tak samo twierdzą, że "nigdy nie mieli zagrożenia", ale przecież nie wszystko co się dzieje na drodze zależne jest tylko od Ciebie. Czasem jakiś idiota zrobi coś, czego w życiu byś się nie spodziewał. Mnie kiedyś pan dyskutujący burzliwie (sam się potem przyznał) ze swoją panią wyciął taki numer że prędzej bym się spodziewał nagłej śmierci lub ciągnika który spadnie z drzewa. Skończyło się to wizytą w rowie, stuknięciem tyłem auta w drzewo, dachowaniem, i wylądowaniem na dachu na środku ulicy. A to wszystko przy 90km/h, czyli niewiele. No fakt padał deszczyk. Chodzi mi tylko o to że NIGDY nie przewidzisz jak głupio i nieracjonalnie może zachować się inny użytkownik drogi. Dlatego zrobienie wszystko co możliwe żeby zapewnić sobie i swojej rodzinie bezpieczeństwa jest warte każdych pieniędzy. Owszem, mozna przyoszcczędzić na zimówkach- zostanie kasy na lekarza lub wózek inwalidzki dla dziecka.
Jak powiedział Einstein: "Dwie rzeczy są nieskończone- wszechświat i głupota ludzka. Choć co do tego pierwszego mam pewne wątpliwości".
Odnośnie tych opon to jeśli coś jest do wszystkiego- to zazwyczaj jest do niczego.
Nie wierzę w cuda. 4 seasons to typowa opona "klasy nijakiej", ani dobra na lato, ani na zimę. I w lecie i w zimie nie ma najmniejszego porównania do dobrej klasy typowo letniej, lub typowo zimowej. No, ale każdy jest kowalem własnego losu jak to mawiają... Pozostaje tylko mieć nadzieję że nie narobi przy okazji biedy komuś zupełnie niewinnemu.
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 03.04.2010 15:07

od wczoraj w moim Monku założone są DUNLOPY Sport 900,dziś testowałem na trasie 70 km - idalnie ciche-polecam
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 03.04.2010 16:05

To ze jest różnica miedzy oponami zimowymi danych producentów to chyba nie podlega dyskusji :) A żeby było ciekawiej ja tegoroczna zimie przejeździłem na letnich oponach i wcale nie była to prędkość 20km/h :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.04.2010 16:09

Pepe12345 napisał(a):
Dr.Watson napisał(a):Żeby pogodzić co po niektórych, to ja od tego sezonu jeżdżę na całorocznych 195/65 R15 Goodyerach 4sesons .

Nie wierzę w cuda. 4 seasons to typowa opona "klasy nijakiej", ani dobra na lato, ani na zimę. I w lecie i w zimie nie ma najmniejszego porównania do dobrej klasy typowo letniej, lub typowo zimowej...

Skoro technologia poszła tak daleko, że portafią zrobić dobra letnią i dobrą zimową to i all season też potrafią?
Nie piszę, że kiedyś tylko takie były :lol:
Może za dużo wierzymy reklamom?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2010 16:28

JacYamaha napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):
Dr.Watson napisał(a):Żeby pogodzić co po niektórych, to ja od tego sezonu jeżdżę na całorocznych 195/65 R15 Goodyerach 4sesons .

Nie wierzę w cuda. 4 seasons to typowa opona "klasy nijakiej", ani dobra na lato, ani na zimę. I w lecie i w zimie nie ma najmniejszego porównania do dobrej klasy typowo letniej, lub typowo zimowej...

Skoro technologia poszła tak daleko, że portafią zrobić dobra letnią i dobrą zimową to i all season też potrafią?
Nie piszę, że kiedyś tylko takie były :lol:
Może za dużo wierzymy reklamom?

Nie ma mozliwości pogodzenia funkcjonalności sandalów z traperkami...
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 03.04.2010 16:35

Po przejechaniu ok 2t km potwierdzam dobre właściwości Bridgestone Turanza na mokrej jezdni. Na suchej ciche. Dla mnie plusem jest też napis Made in Poland :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.04.2010 16:56

FUX napisał(a):Nie ma mozliwości pogodzenia funkcjonalności sandalów z traperkami...

Na pewnym poziomie cenowym pewnie masz rację ale te letnie czy zimowe ze średniej-dolnej półki pewnie mogą się z nimi równać...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2010 17:49

Przy okazi tej dyskusji zwróciłem uwagę jakie opony mają ludziska w swoich samochodach.
Mając na uwadze, że tylko opony, pewnych marek, tutaj w dyskusji wymienianych, są słuszne - ze zgrozą stwierdzam, że na dość dużym osiedlu, mieszkają w zasadzie sami wariaci.
Zlokalizowałem 1 szt (jeden) z Michelinami (Puegot 307-nowy), jeden TZ300 ale stare jak świat tzn. samochód też.
Reszta to same "podłe" marki.
Aby było ciekawiej, telefonuje do wulkanizacji i pytam co by mi polecono.... " Panie, FULDA jest bardzo dobra, kierowcy ją chwalą. Kleberg też dobry tylko lekko droższy". :o
No dobra, idę za ciosem i pytam że ja bym raczej w np. Continentale, Micheli, Brigstony, ..... ze drugiej strony słuchawki słyszę. .... " jak Pan ma niepotrzebne pieniądze to można kupić ale nich Pan se nie myśli że to cuda. Panie ..... ktoś ma w tym interes żeby promować dane marki i koniec. Jeden uwierzy i kupi inny oleje to i zapyta praktyka. Panie .... co Pan myśli, że tam same uczciwe ludzie czy co,.... " ( starałem się dosłownie zacytować)
(zakład wulkanizacyjny +- 20 parę lat działalności).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.04.2010 18:41

A jak sądzisz Woka. Czy ten facet czytał kiedyś testy opon :?: Może on nie wie co to komputer a najbardziej zaawansowaną gazetą jaką przeczytał (przepraszam obejrzał obrazki) był "Wamp". Jak kończy szychtę cały dzień odkręcając i przykręcając kółka, machając łyżką i gadaniem z maszyną co 2 zdania potrafi powiedzieć, że koło wy albo nie wyważone to chce mu się jeszcze coś o oponach czytać lub słuchać :?: Przecież on nie zarabia na doradztwie tylko na wymianie i sprzedaży :) Podpowiedzieć to Ci może najwyżej żebyś Dębic nie kupował bo dużo reklamacji do nich przychodzi i to wszystko.

Ostatnio jeden "fachowiec" od kafelek mi doradzał żebym sobie płytki na płytę OSB w kuchni przykleił (drewniany strop), drugi mi powiedział, żebym powiedział temu pierwszemu żeby sobie na dupę i mózg te płytki przykleił, bo nie dłużej niż po 5-ciu latach odpadną przy bardzo pomyślnych wiatrach.

Ja uważam, że nie po to zatrudniają masę inżynierów do projektowania a potem do testów opon, żeby na koniec Czesiek z warsztatu za rogiem wiedział lepiej :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakie opony zakładacie do swoich aut ? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone