Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie opony zakładacie do swoich aut ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.03.2010 08:43

Rysio napisał(a):Mam dwie z wjazdem 3 km od domu :D

Dzięki. To już do Strykowa mam bliżej :D

Chyba jednak sobie wyważę ... Szybciej i taniej będzie :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.03.2010 09:01

Jeśli koła możesz przełożyć samodzielnie a na co dzień nie jeździsz długich tras tylko większość po mieście, to rozważ wyważenie kół przed wyjazdem na wakacje.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.03.2010 09:18

Nie uwierzę, że po 30kkm przebiegu, kolo będzie mialo takie same parametry.... :roll:

:wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.03.2010 09:33

Rysio napisał(a):Jeśli były wyważone i nie ma jakichkolwiek drgań na kierownicy ......

Całkowita prawda.
Uświadomił mnie również wulkanizator. Podał tajniki jak samemu względnie sprawdzić. Jednak trzeba miec stałego i dobrego wulkanizatora. Każdemu jakby to powiedział .... forsy mniej.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.03.2010 10:28

FUX napisał(a):Nie uwierzę, że po 30kkm przebiegu, kolo będzie mialo takie same parametry.... :roll:

:wink:

No właśnie FUX, podałeś bardzo dobry przykład. Ty robisz 30kkm rocznie i wyważasz raz w roku a ja w tym samym czasie przejeżdżam 12-15kkm, natomiast znajomy który prowadzi firm transportową robi 70-80 kkm rocznie, więc jak widać coroczne wyważanie dla samej zasady nie ma sensu. Istotny jest też styl jazdy, drogi po których się poruszamy oraz stan zawieszenia w aucie a także wspomniana już jakość opon które mamy założone :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.03.2010 10:33

woka napisał(a):Jednak trzeba miec stałego i dobrego wulkanizatora. Każdemu jakby to powiedział .... forsy mniej.

Jak się samemu zmienia, to trudno się dorobić "stałego i dobrego" :wink:
No, chyba że rodzina, albo samemu się jest wulkanizatorem :D
Ale, ale, pomijając już że komuś się chce tachać te kilkadziesiąt kilo, podnosić, opuszczać samochód itd.
(to już nie na mój kręgosłup, więc jednak oprę się na sile fachowej),
to, skoro odradzacie mi Pirelki, to może jednak ktoś mi podpowie co założyć teraz na przód?
To tylko takie delikatne nawiązanie do tematu postu i do mojego pytania sprzed jakiegoś czasu.
Tylko na przód, bo mam dwie świeże sztuki, więc tyko dwie potrzebowałbym teraz wymienić.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.03.2010 10:51

weldon napisał(a):Tylko na przód, bo mam dwie świeże sztuki, więc tyko dwie potrzebowałbym teraz wymienić.

Dla mnie byłoby proste ....... dokupić takie same.
Pomyśl tylko ... jak to będzie wygladać gdy taką "pstrokaciznę" będziesz mieć.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.03.2010 11:00

woka napisał(a):
weldon napisał(a):Tylko na przód, bo mam dwie świeże sztuki, więc tyko dwie potrzebowałbym teraz wymienić.

Dla mnie byłoby proste ....... dokupić takie same.
Pomyśl tylko ... jak to będzie wygladać gdy taką "pstrokaciznę" będziesz mieć.

Takich BFG już nie ma . Zresztą, kupiłem je bo musiałem :(
Zmieniłbym na Pirelki, ale odradzałeś ... Są jakieś Hankooki, Toyo, Nankangi 8O 8O 8O
Dziwne ustrojstwo. Jeździł ktoś na tym? Pirelki mi się nawet sprawdziły, może Fuldy?
Cooper zaczyna trochę już nic po kieszeni. Dwie stówy więcej niż za BFG :?
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 28.03.2010 11:01

U mnie wymiana na alu 16" z wyważaniem - 48zł

Jeśli zaś chodzi o wybór opon na lato to posiłkowałbym się testem ADAC lub równoważnym i brałbym opony z miejsc 5-8, nie są może super, ale mają najlepszy stosunek cena/jakość (zużycie, opory toczenia, hałas, jazda na mokrym/suchym).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.03.2010 13:03

bzyq74 napisał(a): brałbym opony z miejsc 5-8, nie są może super, ale mają najlepszy stosunek cena/jakość (zużycie, opory toczenia, hałas, jazda na mokrym/suchym).

Sorry, ale te miejsca to już raczej hipermarket...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.03.2010 13:37

weldon napisał(a):Zmieniłbym na Pirelki, ale odradzałeś ...

Nie odradzałem.
Pisałem tylko, że jeździłem na nich i w stosunku do innych np. Continental które teraz mam ( dalej wstecz nie pamietam) - przynajmniej ja różnicy nie widzę.
Bierz pod uwagę, że ja w ogólne różnic nie widzę ( tak już mam). Kupuję, jak pisałem - na ładny bieżnik. i żeby choć jedna dusza ją miała i chwaliła.
Marka może być " Zulu-Gula". Wychodzę z założenia że skoro jest opona na rynku - to musi swoje właściwości jezdne posiadać.
Różnice laboratoryjne - proszę wybaczyć ale ja z walizką pełną przyżądów pomiarowych nie jeżdzę.
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 28.03.2010 14:33

Polecam NOKIAN V.
Ciche, po wodzie jak tramwaj po szynach a w porównaniu z moimi poprzednimi (Dunlop SP Sport) znaczne zmniejszenie zużycia paliwa.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 28.03.2010 16:08

Olałem wszelkie testy i kupiłem gumy Dayton. W poprzednim samochodzie
kupiłem na próbę i okazały się bardzo dobre. Do obecnego założyłem bez najmniejszych obaw. Oczywiście sa to gumy letnie. Zimówki to micheliny, co nie znaczy , że wydałem kasę na zakup tychże. Sprowadziłem stukniętego ceed`a i takie miał założone. :hut: :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 28.03.2010 18:26

Serce w pasy napisał(a):A kto Ci broni? Każdy ma prawo się wypowiedzieć

Wiesz, mam w zwyczaju nie wypowiadać się o rzeczach, o których nie mam bladego pojęcia. Lepsze to, niż mielenie ozorem dla samego faktu korzystania ze swobody wypowiedzi.

Pozdrawiam
Rafał
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.03.2010 18:39

asikx napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):A kto Ci broni? Każdy ma prawo się wypowiedzieć

Wiesz, mam w zwyczaju nie wypowiadać się o rzeczach, o których nie mam bladego pojęcia. Lepsze to, niż mielenie ozorem dla samego faktu korzystania ze swobody wypowiedzi.

Pozdrawiam
Rafał

Jeśli twierdzisz że to lepsze to nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi, jednak bardzo proszę byś mi tego nie wyjaśniał i zakończmy tego OT.

OVER :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakie opony zakładacie do swoich aut ? - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone