Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie opony zakładacie do swoich aut ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.03.2010 08:39

Serce w pasy napisał(a):
asikx napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):NIe jestem chemikiem lecz zwykłym użytkownikiem opon

Ja nie jestem cukiernikiem, wobec tego nie wypowiadam się, czy w czekoladzie gorzkiej jest więcej kakao niż cukru, a w mlecznej odwrotnie :).

Pozdrawiam
Rafał

Ale możesz powiedzieć jako konsument, że jedna czekolada jest bardziej smaczna a druga jest be? Czy nie wolno bo nie jesteś cukiernikiem?

Oczywiście, mogę wskazać, ale nie wypowiadam się o ingrediencjach i nie stwierdzam dlaczego ta gorzka jest ciemna a mleczna nie :).

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2010 09:24

asikx napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
asikx napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):NIe jestem chemikiem lecz zwykłym użytkownikiem opon

Ja nie jestem cukiernikiem, wobec tego nie wypowiadam się, czy w czekoladzie gorzkiej jest więcej kakao niż cukru, a w mlecznej odwrotnie :).

Pozdrawiam
Rafał

Ale możesz powiedzieć jako konsument, że jedna czekolada jest bardziej smaczna a druga jest be? Czy nie wolno bo nie jesteś cukiernikiem?

Oczywiście, mogę wskazać, ale nie wypowiadam się o ingrediencjach i nie stwierdzam dlaczego ta gorzka jest ciemna a mleczna nie :).

Pozdrawiam
Rafał

A kto Ci broni? Każdy ma prawo się wypowiedzieć
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.03.2010 10:26

woka napisał(a):To od samochodu zależy jak opona zahamuje.

Wszystkie opony testowane były na Volkswagenie Golfie VI TSI, więc czynnik samochodu możesz wykreślić a z tym te wszystkie
...jejku - nie potrafię wymienić...
też bo poczciwy Golf je ma :wink: Kombinuj dalej :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.03.2010 12:17

Rysio napisał(a): ..Volkswagenie Golfie VI TSI,

Nigdy żadnego VW nie miałem i raczej nie będę miał. :wink: Kombinuj dalej :lol: :wink:
Rysio- konkretnie w tym samochodzie, o takim wyposażeniu, o takim kierowcy za kierownicą, .... powstała ta ocena. Przypuszczam, że np. zmiana kierowcy i już lekko inna.

Odpuśćmy sobie. Nie pracujemy w konkurencyjnych firmach oponiarskich. :wink:
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 27.03.2010 12:54

FUX napisał(a):Acha. Jeszcze jedno. Nie wszystkie opony ząbkują...
ER300 np. nie...
    Generalnie najbardziej podatne na ząbkowanie są opony o otwartej rzeźbie bieżnika a mniej o bardziej zwartej . Nie ma tu znaczenia czy opona jest kierunkowa czy asymetryczna .
    Winne temu faktowi jest zazwyczaj dość skomplikowane i rozbudowane zawieszenie nowoczesnych aut , co w niektórych przypadkach dyskwalifikuje niektóre opony do niektórych samochodów .
    Sami chyba zauważyliście że opony to niemal temat rzeka . Tyle opinii ( czasem aż żal czytać ) - ilu użytkowników . Testy zamieszczone w gazetach i w internecie są bardzo pomocne - TYLKO pamiętajcie że większość tych testów jest sponsorowana przez niektóre koncerny oponiarskie . Wnioski wyciągnijcie sami .
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 27.03.2010 17:16

Dzisiaj rano wymieniałem na letnie, więc też się dopiszę

Zima - Bridgestone Blizzak LM-25
Lato - Bridgestone Potenza RE 050A
Rozmiar 245/45 R18
Zimówki polecam, letnie - bez rewelacji, jak dotąd przejechałem ok. 2000 km
Pozdrawiam
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.03.2010 18:47

Południowiec napisał(a):Dzisiaj rano wymieniałem na letnie,...........

Ja też i dostałem małego szoku.

Wymiana kół z oponami zimowymi (stalki) 16cali na koła alusy 17 cali (opony letnie) z wyważaniem i dopompowaniem to koszt 102zł 8O
( nie w ASO! ) ponoć im większe koła aluminiowe tym wyważanie droższe 8O
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2010 19:20

Za wymianę 16'' na alu zapłacilem 50pln.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 27.03.2010 20:46

A ja za wymianę nie zapłaciłem ani grosza. Po prostu wyjechałem przed garaż i wymieniłem koła :D :D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.03.2010 20:50

A do mnie przyszedł wulkanizator i dopłacił, żebym sobie sam zmienił ...

Guzior napisał(a):Po prostu wyjechałem przed garaż i wymieniłem koła :D :D :D

Wyważyłeś sobie już w garażu czy masz "samowyważające się"? :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 27.03.2010 20:53

A ja już wiem, że zamówię z > http://www.oponeo.pl/ > bo mają 20-25zł taniej niż oponiarze u mnie, co przy 4 sztukach daje 100zł.
Założenie 50zł, to mam 50zł w kieszeni. Bym na miejscu zamówił, to też muszę czekać 2dni. Kleber HP3 widziałem i zrezygnowałem.

Fabrycznie miałem 195/65R15 Continental ContiEco Contact

Zastanawiam się czy nie kontynuować marki i kupić > Continental ContiPremiumContact 2 (216zł)

lub te co FUX polecał > Bridgestone ER300 (podobna do Continental) (206zł)

lub tańszą > Firestone TZ300 (z koncernu Bridgestone) (177zł)

Firestone TZ300 - niska cena i powinna wystarczyć na nasze "szybkie drogi". Podobno zużywa się też mniej i się sprawdza. Bieżnik dobry, guma podobna.

Kierujecie się krajem produkcji?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2010 02:17

krakuscity napisał(a):
Południowiec napisał(a):Dzisiaj rano wymieniałem na letnie,...........

Ja też i dostałem małego szoku.

Wymiana kół z oponami zimowymi (stalki) 16cali na koła alusy 17 cali (opony letnie) z wyważaniem i dopompowaniem to koszt 102zł 8O
( nie w ASO! ) ponoć im większe koła aluminiowe tym wyważanie droższe 8O

coś w tym musi być, choć może jak widzą dobrą furę to kasują drożej. Za wymianę z wyważaniem 17 alu w Vitarze zaplaciłem 70zł a za Peugeota 206 też alu choć 14tki już tylko 50pln. Tyle, że ja nie mam stalówek ani w jednym ani w drugim wozie więc przekładka z alu na alu. Teraz napiszę coś ku przestrodze. Jesienią kiedy wymieniałem gumy letnie na zimowe i mój "zaufany" gumiarz nastraszył mnie, że mam strasznie krzywe felgi, ponieważ on nie może ich wyważyć. Auto nowe na gwarancji(2misiące miało) więc zasuwam do serwisu reklamować felgi, a tam okazuje się, że gumiarz nie wpisał do wyważarki jednego z trzech wymiarów opony i to spowodowało błąd! Teraz przy wymianie zwróciłem mu szczególną uwagę na dokładne wpisanie wszystkich, trzech wymiarów z opony i nie było problemów.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.03.2010 08:19

weldon napisał(a):Wyważyłeś sobie już w garażu czy masz "samowyważające się"? :wink:

Jeśli były wyważone i nie ma jakichkolwiek drgań na kierownicy to po co wydawać pieniądze. W tym temacie uświadomił mnie nie kto inny jak właśnie wulkanizator, który siedzi w fachu od 20 lat. Powiedział mi, że czasem 1 dziura w drodze lub ostre hamowanie (szczególnie w autach bez ABSu) potrafią bardziej zmienić wyważenie koła niż kilka lat "normalnej" eksploatacji. Od tego czasu przyjąłem zasadę - po wymianie kół wyjeżdżam na autostradę o takiej porze że jest w miarę pusta, dep do 130 :wink: i już wiem że do 200 drgań na kierownicy mieć nie będę :) W sumie co miało by się zmienić w temacie wyważenia opon jeśli zimę przewisiały na ścianie w garażu :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.03.2010 08:22

Rysio napisał(a): - po wymianie kół wyjeżdżam na autostradę ...

Trzeba mieć autostradę ... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.03.2010 08:37

Mam dwie z wjazdem 3 km od domu :D

Edit: A całkiem na poważnie powiem, że zdarzyło mi się dwukrotnie stwierdzić że coś z gumami nie tak bo zauważyłem delikatne drgania kierownicy i właśnie przed wyjazdem na wakacje do Cro pojechałem i koła wyważyłem. Plus tego taki że w środku lata ruch u gumiarza niewielki i mógł poświęcić więcej czasu na interpretację danych z maszyny i pobawić się że tak powiem wariantowo odważniki poprzyklejać.
Ostatnio edytowano 28.03.2010 08:43 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakie opony zakładacie do swoich aut ? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone