Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie opony zakładacie do swoich aut ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2010 16:13

Jasne :D Temat Kumhiaków zamknięty raz na zawsze :D
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 25.03.2010 16:22

Rysio, ja polecam opony Fireston TZ 300, następca TZ 200. Użytkowałem te opony i uważam, że w tej klasie są świetne i do tego mają przyzwoitą cenę. Sa super ciche i genialnie kleją sie do asfaltu. Czy mokro, czy sucho jest rewelacyjnie. Odniosłem nawet wrażenie, że mokry asfalt to jest to co lubią.
Przez mojego dobrego przyjaciela mam super dojście do hurtowni opon. Sam u nich kupuję. Zawsze robią dla mnie cene nie do pobicia :D
Jeżeli będziesz chciał sprawdzić daj znać i zobaczymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2010 16:49

Rysio napisał(a):Jak w temacie. Najwyższy czas wymiany opon na letnie a te z ubiegłego sezonu niestety już są umarte. Czym kierujecie się podczas wyboru nowych opon. Jakie testy przeglądacie i ewentualnie gdzie kupujecie żeby było w przyzwoitej cenie i bez kłopotów.
Mnie niestety pod tym względem czeka już 2 wybór bo zimowe też zakładałem nowe. Na zimówki zdecydowałem się wybrać Vredesteiny Snowtrac 3 jako że wyszły bardzo dobrze w testach ADAC, tylko tu rodzi się pytanie czy jest pewność że testy ADAC nie "faworyzują" pewnych producentów w zależności od zasobności :)

Jako letnie skłaniam się ku Bridgestone Turanza Er300, też na podstawie testów ADAC i jako że ich cena nie powala :)

Jeden komplet zjeździłem.
Dzisiaj przyszedł drugi komplecik, świerzutki ze stycznia tego roku.
Opony malyna!!!!

A przy okazji zimówki starsze, niz dw sezony możesz sobie spokojnie zostawić u oponiarza, pomimo, ze moga jeszcze mieć 5-6mm bieżnika.
Guma jest już twarda.
ja pokusilem się o 3 sezon i 2 X w tym roku na lodzie jechalem z dusza na ramieniu.
Trakcja na sniegu także już nie była tak dobra...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.03.2010 17:30

A ja mam pytanie ...... jeżdzi ktoś latem na tzw. zimówkach ????

Mam letnie w zasadzie już do powolnej wymiany. Natomiast zimówki 4 letnie i bieżnik jak nowy.
Jakiaś "dobra dusza" podczas wymiany opon podpowiedziała mi, żeby nie zmieniać, tylko te zimówki dobić latem. ( opony niestety już zmienione, tzn. całe koła przełożone).
Teraz tak myślę, ... może faktycznie coś w tym jest i jest to dobra rada.
Nie mam jednak w tej materii doświadczenia. Jeżli ma ktoś jakieś zdanie .... proszę o TAK i NIE.
pzdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2010 17:33

Na lód żadna opona nie jest dobra...zimówki są właściwe na śnieg...na lód to tylko łyżwy...najlepszym sposobem podczas jazdy samochodem po lodzie jest rozsądna prędkość...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.03.2010 17:48

Są dwa głosy przeciw opon Dębica.
Mam Continental i Dębicę. Moje zdanie jest takie, że ja większej różnicy pomiędzy tymi oponami nie widzę. Powiedziałbym, że jak na moje odczucie .... bardziej komfortowa jest Dębica.
( nie muszę chyba pisać że aktualnie mam te i te- oczywista oczywistość że na dwóch samochodach). :wink:
Kwoli ścisłości - rozmiary opon. Continental - 205, R 16 ..... Dębica - 165, R 14
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 25.03.2010 17:55

Woka od pażdziernika 2008 do wczoraj jeździłem na zimówkach bo tez mi doradzono,żeby je dobić .Wczoraj przy wymianie ,pan od opon powiedział,że śmiało całą przyszłą zimę jeszcze objadę.Jedyny minus to ich głośność latem.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 25.03.2010 18:01

Zimą jeżdziłem na Nokian WRG2, latem też zaufałem tej marce - Nokian H. Na obydwu się nie zawiodłem. Cena? Tak w środku stawki...

Potwierdzam (z autopsji) złą opinię o "dębicach". Raz nawet pojechałem na ustawianie zbieżności (tuż po założeniu nowiutkich "dębic") bo mi auto ściągało na lewo. Na szczęście mechanik wiedział, o co chodzi i zamienił opony miejscami...zaczęło ściągać na prawo :evil:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.03.2010 18:06

ZAJEC napisał(a):Woka od pażdziernika 2008 do wczoraj jeździłem na zimówkach bo tez mi doradzono,żeby je dobić .Wczoraj przy wymianie ,pan od opon powiedział,że śmiało całą przyszłą zimę jeszcze objadę.Jedyny minus to ich głośność latem.

Czyli można. Zapewne więcej samochód spali (chyba).
Głośność ...... letnie też nie są ciche. Jak dla mnie, to "pikuś".
pzdr.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 25.03.2010 18:16

Swego czasu przejeździłem całe lato na zimówkach (bo mnie chwilowo nie było stać na żadne inne). Rzeczywiście trochę głośniejsze i paliwa odrobinę więcej szło. Awaryjne hamowanie - to jednak porażka - szczególnie na mokrym.

http://infobot.pl/r/1GYC
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2010 18:22

woka napisał(a):A ja mam pytanie ...... jeżdzi ktoś latem na tzw. zimówkach ????

Mam letnie w zasadzie już do powolnej wymiany. Natomiast zimówki 4 letnie i bieżnik jak nowy.
Jakiaś "dobra dusza" podczas wymiany opon podpowiedziała mi, żeby nie zmieniać, tylko te zimówki dobić latem. ( opony niestety już zmienione, tzn. całe koła przełożone).
Teraz tak myślę, ... może faktycznie coś w tym jest i jest to dobra rada.
Nie mam jednak w tej materii doświadczenia. Jeżli ma ktoś jakieś zdanie .... proszę o TAK i NIE.
pzdr.

Zjedzą się szybko, jednak głośność, trakcja, hamowanie to porażka.
Czasmi możesz potrzebować z 10m więcej na zatrzymanie, niz na letniej...
Wyrzuć bez żalu!
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.03.2010 18:30

A ja dziś odkryłem,że moje zimowe opony Goodyear są "Made in Slovenia".
Może jak bym pojechał na nich latem przez Słowenię dostanę zniżkę na winietę :?: :?: :wink: :wink: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2010 18:48

Z mojego doświadczenia (a mam za sobą kilkaset tysięcy km), prawie wszystko... poza koreańczykami i Dębicą.
Wszelkie testy chwalą "określony" wyrób i wiadomo, że w ADACu auta i opony niemieckie są super, a francuskie do d...., w testach francuskich - dokładnie odwrotnie :lol: Mówiąc o Kormoranach, mówimy o Michelin (może nieco starszych wersjach) itd. itp. ...
Niuanse to musi uwzgledniać Kubica w F1, ale tylko z dociskami osi, bo producent opon w F1 jest jeden :lol:
Jeśli nie gonimy często ponad 200 km/h, tylko normalnie podróżujemy i nie sportowo tj. (z dzieckiem w foteliku), to wybór jest prosty - opony w średniej cenie i tzw. średniowyższej jakości.
Pozdrav Rysio i szerokiej drogi (miało być opony...) :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2010 18:50

Acha. Jeszcze jedno. Nie wszystkie opony ząbkują...
ER300 np. nie...
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 25.03.2010 19:04

Właśnie kupiłem używane Michelin Primacy HP,używane mają 7mm i są z 2009 roku.1000 zł za 4 szt.Po co przepłacać?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakie opony zakładacie do swoich aut ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone