Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie opony zakładacie do swoich aut ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.03.2010 15:00

pasażer napisał(a):. Na pewno mają lepszą przyczepność na stromych podjazdach. Zwróć na to uwagę jak będziesz w Cro.Pozdrav

O tym nie pomyślalem. :oops:
Faktycznie, niektóre podjazdy, jak na dodatek wybetonowane to opona letnia się ślizga ( ja tak miałem).
To samo spotkało mnie w Trieście jak pomyliłem drogę i wjechałem mocno w teren górzysty.
Opony w niektórych miejscach, na wyślizganych kamieniach po prostu "tańczyły". Nie było to dobre wrażenie.

( teraz dokuczę tym co wierzą tylko w "dobre" opony. To spotkało mnie jak miałem na kołach ...Pirelki w drugim roku ich używania. Powiedzmy po przejechaniu -+ 30 tys.km. Bieżnik był w stanie idealnym )
Ostatnio edytowano 26.03.2010 15:03 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.03.2010 15:03

jaki używacie olej, płyn do spryskiwacza , no i nie zapomnijcie dodać jaki zapach ma wasza choinka zapachowa

aktualnie shell 5W40
płyn polski - Jan "coś tam" chyba
choinek nie używam, bo są toksyczne

coś jeszcze? Krystof

PS - a jak się nie podoba, to tu nie zaglądać

PS - tym razem do tematu właściwego - nim właśnie zainspirowny kupiłem przed godziną 4 nowe Goodyeary EXCELLENCE 215/60 R16 95H ... to znaczy ... mam nadzieję, ze kupiłem, bo na razie za nie zapłaciłem ;@)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.03.2010 15:14

...zakładam:

Dunlop SP Sport 01
Dunlop SP Winter Sport 3D
(225/50 R17)
Całkiem przyzwoite :)

pozdr

P.S.
Skodzina... :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.03.2010 15:16

woka napisał(a):( teraz dokuczę tym co wierzą tylko w "dobre" opony....Pirelki w drugim roku ich używania.)

To pewnie do mnie :wink: A ja powtórzę pytanie: co byś mi polecił "zamiast"?
215/75/15, chyba jednak uniwersalne, do jazdy miejskiej i szosowej,
bez ekstremy terenowej, nie licząc polskich dróg, ma się rozumieć?
No, ewentualnie do lasu wjechać, za potrzebą.
I żeby mnie finansowo nie zżarły?

I jak tu się poważnie o coś spytać? Zaraz sobie jaja robią:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2010 15:22

Szef nie opieprzył mam wolne ,okresu też nie mam. Żona też nie, także jestem luzik.
Jak mniemam to forum dotyczy Chorwacji ,a nie opon na temat których możecie pisać i czytać gdzie indziej(do woli).
Napisałem to tylko dlatego , bo jak czytam tu o oponach , tysięczny raz "Jak ominąć autostradę w Słowenii"(Chyba nikt jeszcze nie napisał o drodze morskiej) , czy jak zaprogramować GPS , albo że komuś samochód spalił około 5 czy 6 litrów paliwa mam na benzynę(w tym 2 litry oleju) to mam nieodparte wrażenie ,że to forum przekształca się w pisanie o wszystkim co komu przyjdzie do głowy.
Trochę przy długo , ale obiecuje więcej na ten temat już nie napisze.
Dzięki za wszystkie złośliwości które napiszecie na mój temat.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.03.2010 15:24

jak czytam tu o oponach

Jest na to bardzo prosty sposób...
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 26.03.2010 15:36

ba napisał(a):Chyba nikt jeszcze nie napisał o ...

My już wszystko napisali co wiedzieli. . . jak na spowiedzi . . . Jest tu kilka zdań o oponach na których jeżdżą Chorwaci. . . potraktuj to jako właściwy temat . . .dotyczy Chorwacji . . . resztę jako OT . . . i wyjdzie Ci normalny temat na tym forum :D :wink:
swoją drogą Rysio, tyle stron i wszytko jak w temacie . . . hohoho . . . no może trochę o maśle . .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2010 15:47

Rysio napisał(a):Jak w temacie. Najwyższy czas wymiany opon na letnie a te z ubiegłego sezonu niestety już są umarte. Czym kierujecie się podczas wyboru nowych opon. Jakie testy przeglądacie i ewentualnie gdzie kupujecie żeby było w przyzwoitej cenie i bez kłopotów.
Mnie niestety pod tym względem czeka już 2 wybór bo zimowe też zakładałem nowe. Na zimówki zdecydowałem się wybrać Vredesteiny Snowtrac 3 jako że wyszły bardzo dobrze w testach ADAC, tylko tu rodzi się pytanie czy jest pewność że testy ADAC nie "faworyzują" pewnych producentów w zależności od zasobności icon_smile.gif

Jako letnie skłaniam się ku Bridgestone Turanza Er300, też na podstawie testów ADAC i jako że ich cena nie powala :wink:

Przepraszam że nie dotrzymałem słowa(gdzie tu Chorwacja).
Teraz idę siać Rzeżuche
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.03.2010 16:00

każdy, kto tu siedzi dłużej wie, że chodzi o Chorwację właśnie - a to od razu trzeba pisać "Chorwacja"? po co niby, skoro, każdy, kto tu siedzi dłużej wie, że chodzi o Chorwację właśnie - a to od razu trzeba pisać "Chorwacja"? ...

K.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.03.2010 16:01

weldon napisał(a): To pewnie do mnie :wink: A ja powtórzę pytanie: co byś mi polecił "zamiast"?

Absolutnie nie. Nikogo z imienia i nazwiska a jednocześnie do wszytskich którzy drążą temat "firmowych" opon.

Przecież to zaczyna być śmieszne.
Ja się wkurzę to wyrzucę te co aktualnie mam (Continental) , kupię najgorsze jakie istnieją i zaręczam ...... będe tak samo jechał.
Wyjadę i przyjadę.
W takim razie o co kruszyć tutaj kopie ??? Oponę to ja kupuję w najbliższym punkcie wulkanizacyjnym. Wybieram (jeżeli juz wybieram) taka co ma (wg mnie) ładny bieżnik.
Płacę i jadę.
Na najdrozsze nawet nie spojrzę ponieważ tam jest więcej marketingu niż jej wartość wynosi. To dla tych co muszą mieć wszystko drogie :lol: :lol: :lol: ( przecież tacy są)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.03.2010 16:06

[quote="woka"][/quote]
A ja dalej nic nie wiem :(

Dwie, letnie powinienem teraz, w zasadzie, kupić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2010 16:18

woka napisał(a):( ponadto proszę pamiętać, że np. 20 lat temu to wiekszość z nas ( ja napweno) jeżdziłem na całorocznych, chyba tylko takie opony były. Po prostu opona i już.
Nie jestem pewny czy takie coś jak "zimowe" .."letnie" było w obiegu.

Dawniej w Polsce nie istniały opony zimowe i letnie, były opony Dębica
D-124 wielosezonowe. Ale to jest zupełnie co innego. Opona letnia ma większą domieszkę kałczuku niż gumy dlatego zimą twardnieje przy temperaturze+7st i robi się twarda jak plastik i traci właściwości trakcyjne. A zimówka na odwrót ma większą domieszkę gumy niż kałczuku, dlatego latem ściera się jak zółty ser na tarce, ale jeśli ktoś chce ją dojeździć latem na maxa! Nie widzę przeszkód.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2010 16:41

weldon napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Czuję się w obowiązku podpowiedzieć czym usunąć żywicę z samochodu....

MASŁEM

Smołę też usuwa ... Może się przydać :wink:

Gdy byłem mały, to latem biegaliśmy boso i mama zawsze masłem czyściła nam resztki smoły z nóg:)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 26.03.2010 16:49

woka napisał(a):
ba napisał(a):Czy to forum jest firm oponiarskich. Napiszcie jeszcze, jaki używacie olej, płyn do spryskiwacza , no i nie zapomnijcie dodać jaki zapach ma wasza choinka zapachowa.

Bardzo słuszna uwaga.

Uważaj, bo zaraz usłyszysz, że przecież na TYCH oponach jeździ się do CHORWACJI, więc temat jak najbardziej na miejscu. ;)
A tak na marginesie, to uważam, ze pomysł z choinkami jest świetny.

Pozdrawiam
Rafał
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.03.2010 16:50

Serce w pasy napisał(a):Gdy byłem mały, to latem biegaliśmy boso i mama zawsze masłem czyściła nam resztki smoły z nóg:)

Dodaj coś o bieżniku na stopach ...
Albo, że bieżnik w domu tymi stopami pobrudziłeś :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jakie opony zakładacie do swoich aut ? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone