Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jakie napiwki?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 19.07.2010 13:31

Jak obsługa jest miła to zwyczajowe zaokrąglenie do równej kwoty zostawię, ale rozwalił mnie kelner w Makarskiej: gbur niesamowity, obrażony na cały swiat i przy płatności kartą zapytał mnie, czy życzę sobie dodac napiwek do rachunku :twisted:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 19.07.2010 19:27

nowalijka napisał(a):Zwykle nie daję.
Wychodzę z założenia, że za wykonywanie tego co i tak leży w zakresie obowiązków pracowniczych, nie należy sie jakiś specjalny przywilej dodatkowego wynagradzania. :twisted:

Problem w tym że kelnerzy jeśli mają jakąś stałą pensję to niewielką, żyją z napiwków, na szczęscie większośc osób ma nieco inne podejście niż Twoje :?
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 19.07.2010 22:42

Właśnie wróciliśmy z CRO i jeśli chodzi o napiwki zwykle było to ok 1o% ,ale zdarzało się i więcej (jak obsługa była milutka) :D
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 21.07.2010 14:35

Ja zaokrąglam, 10% minimum, raczej nie więcej niż 15%. Chyba, że obsługa niemiła albo straszliwie się grzebie, ale raczej nie pamiętam takiego przypadku. Nigdy też nie próbowano mnie oszukać.
Ale znam świetną i prawdziwą historię, jak znajomi zamówioną fantę dostali rozcieńczoną wodą, a potem kelner domagał się dodatkowych 5 kuna za wodę, którą użyli do rozcieńczenia.
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 21.07.2010 20:21

No z napiwkami to się w pewnych miejscach zachowują bardzo niemiło.
W pewnym lokalu w Baska Voda, co ma w nazwie Uciechy i mieści się na plaży nie dałem napitka bo akurat był rachunek równy i nie miałem drobniejszych pieniędzy. W nagrodę że chciałem następnego drina i chciałem dać napitek, czekałem 30 min a kelner na zwrócenie mu uwagi poklepał mnie po ramieniu i powiedział że tak tak zaraz mi przyniesie. I to była moja ostatnia wizyta w tym lokalu. Po przyjeździe nie omieszkam napisać @ do firmy na temat jakości obsługi w tym lokalu.
Madziulka_1989
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziulka_1989 » 24.08.2010 21:58

My dawaliśmy tak około 20-30 kun :)
pepe75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe75 » 26.08.2010 08:09

my staralismy sie by zwsze było 10%, ale były wyjątki że dawaliśmy więcej, ale w Omisie nie pamiętam jak się knajpka nazywała bo poszliśmy wypróbować inną niz nasze ulubione Milo, nie daliśmy ani lipy, starasznie długo czekaliśmy, kelner szczególną uwagę poświęcał turystom z Niemiec a na miał gdzieś, sory przy płaceniu my go też...
po minie widać było że się zdziwił
taki widok-bezcenny
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 30.08.2010 15:05

Również za wyznacznik stawiam sobie te ustawowe 10%, ale nie wyliczam co do złotówki/kuny czy tam eurocenta.
Chyba, że zamawiam coś na tyle taniego że te 10% to będzie jakaś śmieszna kwota, wtedy więc stosuje zasadę "na browara", czyli daje kelnerowi tyle ile kosztuje u nich w karcie piwo. Proste i praktyczne :)
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 30.08.2010 15:47

Czyli Macieju -- jak zamawiasz piwo to zostawiasz za dwa piwa?
Czy sam "na jednego" nie chodzisz po prostu do konoby?
Jak to jest?
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 31.08.2010 14:19

Jeśli piwo jest mi podawane przez kelnera, opcja 1 (to już moja sprawa)
Jeśli biorę przy barze i biorę tylko jedno napiwku nie daję.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 31.08.2010 15:47

Mam chyba inne zdanie co do napiwków. Kelner dostaje wypłatę od pracodawcy tak? Jego pracą i obowiązkiem jest podanie mi w możliwie miły i szybki sposób trunku czy jadła które zamówiłem. W swojej pracy nie dostaje podwyżek za ładny uśmiech, czy czyste mankiety... Tak to widzę, aczkolwiek jeśli rachunek wynosi nie do końca okrągłą kwotę to zostawię resztę.

:papa:
tomtot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomtot » 31.08.2010 15:59

obserwowałem w tym roku jak to jest z Chorwatami co siedzą w knajpkach przy tej ich wodzie, winku, kawie czy piwie. Zwracałem uwagę w barach na plaży jak i tych w mieście. Nie zauważyłem aby dawali napiwki, wręcz przeciwnie podają banknot a kelner skrzętnie wydaje co do kuny. Być może nie jest to zasada. A Niemcy, czy Włosi to jak siedzą grupką w barze to jak jest wspólny rachunek to co do kuny się dzielą i zostawiają te bilony na stole wyliczone.
Oczywiście jak ktoś ma gest i go stać to zostawia napiwek a jak nie to płaci tyle ile się należy.
Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 31.08.2010 16:15

gonzo napisał(a):U mnie wygląda to tak miła obsługa dobre jedzenie jest i napiwek.

Dokładnie tak!

A jeśli obsługa buraczana i nadąsana (bo i tacy się trafiają) i mało uprzejma, to jeszcze bardzo skrupulatnie lubię sprawdzić rachunek czy wszystko się zgadza i policzyć resztę co do centa!
Nie znoszę nie uprzejmych kelnerów, którzy obcinają cię na wejściu jak Żyd komodę!
:twisted:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.08.2010 16:42

jak Żyd komodę

A jak Żyd obcina komodę? 8)
Chyba lepiej byłoby "jak komornik szafę" :)
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 01.09.2010 14:28

Inde napisał(a):Mam chyba inne zdanie co do napiwków. Kelner dostaje wypłatę od pracodawcy tak? Jego pracą i obowiązkiem jest podanie mi w możliwie miły i szybki sposób trunku czy jadła które zamówiłem. W swojej pracy nie dostaje podwyżek za ładny uśmiech, czy czyste mankiety... Tak to widzę, aczkolwiek jeśli rachunek wynosi nie do końca okrągłą kwotę to zostawię resztę.

:papa:

Na pewno masz rację, bo nie można się z tym nie zgodzić. Niemniej jednak naiwne byłoby zakładać, że owi kelnerzy zarabiają krocie (podstawy), oraz że pracują ustawowe 8 godzin na nogach. Mam i miałem trochę znajomych w tym fachu i nie sądze aby sytuacja zbytnio odbiegała od tej nad Wisłą.
Jest jeszcze jeden pozytywny aspekt zostawienia napiwku, jak pójdziecie następnym razem do tego lokalu, fachowa obsługa i dobry stolik gwarantowane :)

peace
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone