Proszę o radę jakie mapy (tradycyjne, nie w wersji elektronicznej) są najbardziej aktualne i dokładne dla Bośni i Hercegowiny, oraz Czarnogóry. Może są również takie których nie warto kupować?
Pozdrawiam, Krzysiek.
kmusial napisał(a):jakie mapy są najbardziej aktualne
pasażer napisał(a):Na początku kupiłem mapy wydawnictwa "ExpressMap".
Mapa 1:750 000 - Słowenia, Bośnia i Hercegowina, Serbia i Czarnogóra, Macedonia, ok 17zł, laminowana i fajnie się składa, lecz zbyt ciemna i okazało się, że mało jednak szczegółowa.
Dokupiłem w ubiegłym roku mapę samochodową Chorwacji wydawnictwa 'DEMART" w skali 1:310 000. Był to dodatek do Gazety Wyborczej, który można było kupić i za niewielkie pieniądze na allegro.
Mapa "DEMART" tańsza, bardzo przejrzysta na której już są większe wioski. Oczywiście mniej wytrzymała, ale z dwóch wymienionych przeze mnie polecam właśnie tą mapę.kmusial napisał(a):jakie mapy są najbardziej aktualne
Przy zakupie zwrócić uwagę na ISBN
Jeżeli na mapie nie będzie podane miejsce i rok wydania, to powinien być numer ISBN. Nie ma co wierzyć zawsze sprzedawcy i samemu sprawdzić czy mapa jest aktualna z danego roku. Szybko i łatwo właśnie po tym numerze.
Jak w ubiegłym roku przyglądałem się mapom na allegro to sprzedawcy pisali, iż są one z 2008r., jednak po podanym przez nich numerze ISBN okazywało się że są one starsze. Nie wnikam, tylko polecam, aby zwracać na to uwagę.