Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie mapy BiH i Czarnogóry?

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kmusial
Croentuzjasta
Jakie mapy BiH i Czarnogóry?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 19.02.2009 12:06

Proszę o radę jakie mapy (tradycyjne, nie w wersji elektronicznej) są najbardziej aktualne i dokładne dla Bośni i Hercegowiny, oraz Czarnogóry. Może są również takie których nie warto kupować?
Pozdrawiam, Krzysiek.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 19.02.2009 13:07

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą tradycyjne mapy np: Marco Polo. Na dzień dzisiejszy żadna implementacja elektroniczna nie może się pochwalić dobrym pokryciem tych krajów.

Pozdrawiam !
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 19.02.2009 13:16

Właśnie szukam tradycyjnych map, wiem jednak że nie wszystkie wydawnictwa są dokładne i aktualne, dlatego pytam o sprawdzone w praktyce.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 19.02.2009 13:36

W takim razie mogę polecić mapy wydawnictwa Marco Polo miałem okazję sprawdzić je w ubiegłym roku na półwyspie bałkańskim i naprawdę się sprawdziły. Są solidnie wykonane z dobrej jakości, grubego papieru i zawierają wiele dodatkowych informacji, które mogą się przydać.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 19.02.2009 13:50

Dzięki Fuzi.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.02.2009 18:27

Krzysiek, ja mogę Ci tez polecić mapę drogową wydawnictwa Freytag&Berndt, w sumie wcześniej miałem wiele zastrzeżeń co do ich map, ale ta wydaje się OK. Bośnia i Hercegowina, skala 1:250000.

Co do Czarnogóry, te nowe mapy które widziałem, np taka wydawnictwa Gizi Map, są do niczego. Fajna jest tylko taka mapa Wybrzeże Czarnogóry (Littoral Montenegro) w skali 1:100000, ale jakie to było wydawnictwo? na 100% nie pamiętam, ale wydaje mi się, że też Freytag&Berndt.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 19.02.2009 18:49

Czy te mapy są dostępne w Polsce ?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.02.2009 18:57

Jasne, ja korzystałem z nich wypożyczając z Miejskiej Biblioteki w moim mieście :D
Są to nowe wydania z ostatnich lat, myślę, że z 2007.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.02.2009 19:27

Na początku kupiłem mapy wydawnictwa "ExpressMap".
Mapa 1:750 000 - Słowenia, Bośnia i Hercegowina, Serbia i Czarnogóra, Macedonia, ok 17zł, laminowana i fajnie się składa, lecz zbyt ciemna i okazało się, że mało jednak szczegółowa.
Dokupiłem w ubiegłym roku mapę samochodową Chorwacji wydawnictwa 'DEMART" w skali 1:310 000. Był to dodatek do Gazety Wyborczej, który można było kupić i za niewielkie pieniądze na allegro.
Mapa "DEMART" tańsza, bardzo przejrzysta na której już są większe wioski. Oczywiście mniej wytrzymała, ale z dwóch wymienionych przeze mnie polecam właśnie tą mapę.

kmusial napisał(a):jakie mapy są najbardziej aktualne

Przy zakupie zwrócić uwagę na ISBN :!:
Jeżeli na mapie nie będzie podane miejsce i rok wydania, to powinien być numer ISBN. Nie ma co wierzyć zawsze sprzedawcy i samemu sprawdzić czy mapa jest aktualna z danego roku. Szybko i łatwo właśnie po tym numerze.

Jak w ubiegłym roku przyglądałem się mapom na allegro to sprzedawcy pisali, iż są one z 2008r., jednak po podanym przez nich numerze ISBN okazywało się że są one starsze. Nie wnikam, tylko polecam, aby zwracać na to uwagę.
Ostatnio edytowano 19.02.2009 19:38 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 19.02.2009 19:38

Poszukam w księgarniach tych map które polecacie. Dzięki.
Krzysiek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 19.02.2009 21:16

Jak najbardziej polecam austryjackie wydawnictwo i księgarnią internetową Frytag und Berndt, gdzie kupiłem killka dobrych map a ostatnię taką

Obrazek

To jest dobra przeglądowa mapa jak ktoś chce zaplanować i widzieć całą trasę. Mają jeszcze sporo innych. Sprawdź: http://www.freytagberndt.com/start.php
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 01.03.2009 16:11

Kupiłem mapy wydawnictwa Freytag&Berndt, polecane przez kulka53. Po sprawdzeniu w podróży napiszę jak się sprawdziły.
Krzysiek
matio_turbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 13.06.2010 18:50

pasażer napisał(a):Na początku kupiłem mapy wydawnictwa "ExpressMap".
Mapa 1:750 000 - Słowenia, Bośnia i Hercegowina, Serbia i Czarnogóra, Macedonia, ok 17zł, laminowana i fajnie się składa, lecz zbyt ciemna i okazało się, że mało jednak szczegółowa.
Dokupiłem w ubiegłym roku mapę samochodową Chorwacji wydawnictwa 'DEMART" w skali 1:310 000. Był to dodatek do Gazety Wyborczej, który można było kupić i za niewielkie pieniądze na allegro.
Mapa "DEMART" tańsza, bardzo przejrzysta na której już są większe wioski. Oczywiście mniej wytrzymała, ale z dwóch wymienionych przeze mnie polecam właśnie tą mapę.

kmusial napisał(a):jakie mapy są najbardziej aktualne

Przy zakupie zwrócić uwagę na ISBN :!:
Jeżeli na mapie nie będzie podane miejsce i rok wydania, to powinien być numer ISBN. Nie ma co wierzyć zawsze sprzedawcy i samemu sprawdzić czy mapa jest aktualna z danego roku. Szybko i łatwo właśnie po tym numerze.

Jak w ubiegłym roku przyglądałem się mapom na allegro to sprzedawcy pisali, iż są one z 2008r., jednak po podanym przez nich numerze ISBN okazywało się że są one starsze. Nie wnikam, tylko polecam, aby zwracać na to uwagę.

A jak sprawdzić, po numerze ISBN, z którego roku jest mapa?

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone