KasiaiPiotrek napisał(a):Czy na takich kempingach należy wcześniej rezerwować miejsce na pierwszy tydzień lipca, czy może lepiej w ciemno? a może do Baśka?
Jak jesteś pod namiotem to z naszego doświadczenia wynika, że nie trzeba. Nam zwykle udaje się znaleźć miejsca uważane za atrakcyjne np. blisko morza, parkingu, w cieniu itd
W kwestii wielkich i dużych liter kiedyś miałem podobny dylemat. Przeczytałem dość żartobliwy tekst Miodka i postanowiłem, że moje będą też duże
Podstawówkę kończyłem dość dawno i nawet nieźle mi szło, wtedy też jeszcze były DUŻE litery, dopiero później się powiększyły do rozmiaru wielkich
"Czy zauważyli Państwo, że w całym dzisiejszym odcinku posługiwałem się tylko wyrażeniem "duża litera"? - Będę tak robił do końca życia, bo "wielka litera", która wdarła się do słowników i podręczników szkolnych, też mnie wyjątkowo irytuje. Przecież parom przeciwieństw typu zimny - ciepły, niski - wysoki, wąski - szeroki, lekki - ciężki, pionowy - poziomy, prosty - krzywy, chudy - gruby itp. od zawsze towarzyszy przeciwstawna para mały - duży. Wielki to jest duży + nacechowanie emocjonalne (wielkie chłopisko, wielka baba, wielki gmach, wielki zwierz). Jak można określać mianem wielkiej literę?!!
Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html "
Jeżeli macie jakieś pytania zachęcam do zadawania ich na forum, odpowiedzi pewnie i innym się przydadzą a i odpowiadających może być więcej a coś co jednemu się podoba dla innego może być niegodne uwagi