Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jakie groźne owady czekają na mnie w Chorwacji?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrado100
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrado100 » 30.08.2015 14:58

numenius - ja z familia bylem w domku niedaleko Ciebie - w Radovcici - os rzeczywiście zatrzęsienie, w dodatku agresywne to jakies bylo - nestety mojemu synkowi tez sie oberwalo i zaliczyl użądlenie...
na tarasie jesc sie nie dalo bo co chwila osa jakas siedziala na jedzeniu... dla bezpieczenstwa dzieci skasowalem 3 gniazda przy domku ale nic to nie dalo...
co do innych zwierzat - dokladnie gadow:
1. udalo nam sie spotkac zolwia
2. weze raczej uciekaly ale ten byl powolny i rzeczywiscie duzy - okolo metra; z pomoca postu "no3l" z tego watku zidentyfikowalismy go jako waz Eskulapa - czyli rodzima gadzine :) ale stracha zonie narobil; na zdjeciu troche go widac
3. no i wszechobecne jaszczurki
Załączniki:
DSC09556a.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
DSC09444aaa.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
DSC08853a.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
TurboLala
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboLala » 11.09.2015 22:24

parę lat temu na mini plazyczce w okolicach Makarskiej widziałam jak wąż - na oko metrowy, moze wiecej, pozerał jaszczurkę.. wciągnął ją dość szybko do tylnych łap i miał trochę problemu, żeby wciągnąć dalej.. trwało to z 15 minut, ale się uporał i popełzł pod skały trawić.. no jakoś nie zdecydowałam się, żeby zostać w tej zatoczce...
TurboLala
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboLala » 11.09.2015 22:26

I jeszcze pytanie - może ktoś z Was się orientuje ... czy jest w CRO coś, co zaszkodzi osobie bez śledziony?
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 16.09.2015 09:57

TurboLala napisał(a):I jeszcze pytanie - może ktoś z Was się orientuje ... czy jest w CRO coś, co zaszkodzi osobie bez śledziony?

Tak, alkohol :)
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 16.09.2015 10:16

TurboLala napisał(a):parę lat temu na mini plazyczce w okolicach Makarskiej widziałam jak wąż - na oko metrowy, moze wiecej, pozerał jaszczurkę.. wciągnął ją dość szybko do tylnych łap i miał trochę problemu, żeby wciągnąć dalej.. trwało to z 15 minut, ale się uporał i popełzł pod skały trawić.. no jakoś nie zdecydowałam się, żeby zostać w tej zatoczce...

Luzik z tymi wężami - koty dają im radę więc człowiek tym bardziej :-)

markan
Plażowicz
Co to za zwierzę?

Nieprzeczytany postnapisał(a) markan » 05.09.2016 23:05

20160826_214558.jpg
Załączone zdjęcie awykonałam w Molunacie w sierpniu tego roku.Nasz gospodarz nie wiedział co to za owad.Powiedział tylko "buba" tzn .chrząszcz .Nie widział nigdy takiego okazu.Chrząszcz miał tułów długości ok.10 cm.Nie uciekał,dotknięty lekko patykiem przeszedł kawałek i znów stanął.Wyglądał dość przerażająco.Moje poszukiwania w internecie spełzły na niczym.Liczę na cromaniaków.
Załączniki:
20160826_214450.jpg
Rafał78
Cromaniak
Re: Co to za zwierzę?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 07.09.2016 20:35

https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82oszczyca_szara
...jakieś podobne , ale o wiele mniejsze
markan
Plażowicz
Re: Co to za zwierzę?

Nieprzeczytany postnapisał(a) markan » 08.09.2016 14:51

Przewertowałam książkę OWADY i myślę,ze jest to Lethocerus niloticus z rodziny Belostomatidae.Są to największe wodne pluskwiaki do których należą też żyjące w Polsce płoszyce.Ale może ktoś znający się na owadach potwierdzi lub zaprzeczy.Bylam 8 raz w Chorwacji i nie widziałam takiego potwora.Z daleka myślałam,ze to może kret albo zdechły ptak.Bylismy we troje i nikt go nie chciał sfotografować z bliska albo broń Boże dotknąć.Pozdrawiam wszystkich cromaniakow.
jarek0z
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek0z » 08.09.2016 16:42

udało mi się uwiecznić przy jednej z wizyt w Chorwacji, widuję za każdym razem, ponoć nie groźny zwierz
Załączniki:
2013-08-27 13.45.59.jpg
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 11.09.2016 15:56

jarek0z napisał(a):udało mi się uwiecznić przy jednej z wizyt w Chorwacji, widuję za każdym razem, ponoć nie groźny zwierz

pierwszy raz na Krk jak to zobaczyłem to się przeraziłem; potem już te skorpioniki ne robiły na mnie wrażenia; podobno niegroźne
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.09.2016 21:31

borsalino4 napisał(a):
jarek0z napisał(a):udało mi się uwiecznić przy jednej z wizyt w Chorwacji, widuję za każdym razem, ponoć nie groźny zwierz

pierwszy raz na Krk jak to zobaczyłem to się przeraziłem; potem już te skorpioniki ne robiły na mnie wrażenia; podobno niegroźne

Jakby pszczoła ukąsiła. Będziesz żyć. :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 11.09.2016 22:50

:D całe szczęście, że podobnego skorpionika nigdy w Cro nie doświadczyłam. Natomiast użądlenie pszczoły raczej nie jest mi obce. Nie wspomnę już o poparzeniu meduzą...
pablov28
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablov28 » 13.09.2016 11:28

Witam .Byłem tego roku na wakacjach na wyspie Brać w miejscowości Povlja gdzie spotkałem jedynie cykady ,komarów nie uznałem ale za to małe przeźroczyste jaszczurki które dosłownie śmigały po ścianach -to chyba zamiast pająków :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: no i brylancik pobytu na tej pięknej wyspie to wielkości ok. 5 cm skorpion który się zadomowił w naszej łazience :roll: :roll: ale dziewczyny piszczały :oczko_usmiech: właścicel przyniósł mi preparat na te zwierzątko ,,RAID,, :oczko_usmiech:
Załączniki:
DSC_0647.JPG
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.09.2016 12:12

TurboLala napisał(a):I jeszcze pytanie - może ktoś z Was się orientuje ... czy jest w CRO coś, co zaszkodzi osobie bez śledziony?

świetne pytanie i zadane na jak najbardziej profesjonalnym forum ............. wiesz kto to jest lekarz, wiejska baba, szaman ? :mrgreen:
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 15.08.2019 08:52

Wątek stary jak Jugosławia ale co tam :-)
Od tygodnia zabijaj w apartamencie małe muszki przypominające nasze octówki. Nie potrafię ich wytępić a zatłukłem tego już pewnie ponad 100 sztuk. Najbsrdziej irytuje, jak wieczorem leżąc z łóżku takie cholery kręcą się koło twarzy i siadają na niej.
Nie wiecie może skąd to dziadostwo się bierze? Mamy kimę i wszystko pozamykane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

jakie groźne owady czekają na mnie w Chorwacji? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies