Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jakie groźne owady czekają na mnie w Chorwacji?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Siren_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Siren_ » 28.09.2013 13:28

Mali Losinj - wrzesień 2013

Obrazek

Obrazek

pająk przyłapany na pełnym jaszczurek Lloviku ;)
Pozdrawiam
Tadziorek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tadziorek » 12.07.2015 22:15

_LMG1189 małe.jpg
Brać 2015

_LMG1190 3małe.jpg
Brać 2015

_LMG2107 małe.jpg
Ten akurat nie gryzie Rab 2015 (prawdopodobnie odmiana chrząszczy kozioroga)
Tadziorek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tadziorek » 25.07.2015 20:33

Dobra to nie owad i nie jest groźny ale przystojniak jest, prawda?
Załączniki:
_LMG1067-2małe.jpg
Brać 2015
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 25.07.2015 20:42

Tadziorek napisał(a):Dobra to nie owad i nie jest groźny ale przystojniak jest, prawda?

A może nie zła laska. :D
Tadziorek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tadziorek » 25.07.2015 20:50

Strasznie ciekawskie stworzenie prawie wyłaziło z wody, sprawdzało mackami co było w jej zasięgu nawet mojego buta. Ale też nie jest niebezpieczne. Chyba?
Załączniki:
_LMG2094.jpg
Goli Otok 2015
Tadziorek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tadziorek » 25.07.2015 20:57

maniust napisał(a):
Tadziorek napisał(a):Dobra to nie owad i nie jest groźny ale przystojniak jest, prawda?

A może nie zła laska. :D

No fakt, ten "makijaż" przywodzi na myśl pewne podobieństwa. :oczko_usmiech:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.07.2015 21:26

:D oprócz kilku ośmiornic, krabów, jaszczurek, komarów i mnóstwa jeżowców, niczego innego w tym sezonie nie dostrzegliśmy...

Sama byłam zdziwiona, ale wierzcie mi żadnych chrabąszczy, os. pszczół, szerszeni.

Problemem natomiast były zwykłe muchy :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.07.2015 23:19

majeczka napisał(a)::D oprócz kilku ośmiornic, krabów, jaszczurek, komarów i mnóstwa jeżowców, niczego innego w tym sezonie nie dostrzegliśmy...

Sama byłam zdziwiona, ale wierzcie mi żadnych chrabąszczy, os. pszczół, szerszeni.

Problemem natomiast były zwykłe muchy :wink:

..no jeszcze bym dodał ...że czasami jak łapiemy ryby trafi się murena z jadowitymi ząbkami
...co mnie Chorwatka zaraz ostrzegała jak zobaczyła co wyciągam z wody :mrgreen:

DSCN0899.JPG
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 25.07.2015 23:25

W sumie nie zbyt apetyczne :| , wygląda jak bym się ......... :?
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.07.2015 23:40

maniust napisał(a):W sumie nie zbyt apetyczne :| , wygląda jak bym się ......... :?

Maniek ...te też były mięso żerne ...bo na haczyk się pchały :oczko_usmiech:

DSCN0880.JPG
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.07.2015 23:50

:wink: podobno ścisk mureny jest niesamowicie silny. Szczęki jej potrafią odgryźć palec, nawet tuż po jej zabiciu.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.07.2015 23:54

majeczka napisał(a)::wink: podobno ścisk mureny jest niesamowicie silny. Szczęki jej potrafią odgryźć palec, nawet tuż po jej zabiciu.

...mówili mi ... że w zębach mają jakiś jad co póżniej
... bardzo ciężko się goi po ugryzieniu 8O :roll:
tom69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom69 » 26.07.2015 00:06

mervik napisał(a):
majeczka napisał(a)::D
..no jeszcze bym dodał ...że czasami jak łapiemy ryby trafi się murena z jadowitymi ząbkami
...co mnie Chorwatka zaraz ostrzegała jak zobaczyła co wyciągam z wody :mrgreen:

DSCN0899.JPG

Z tego co wiem to murena nie ma ząbków jadowych raczej to są bakterie. W Egipcie była taka jedna co tylko czekała na przepływających ludzi i wypatrywała aż coś dostanie :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 26.07.2015 00:26

tom69 napisał(a):Z tego co wiem to murena nie ma ząbków jadowych raczej to są bakterie.

Mureny ukryte w ciągu dnia w szczelinach skalnych, zwłaszcza większe osobniki stanowią zagrożenie dla osób kąpiących się i nurkujących, ze względu na możliwość dotkliwego ugryzienia. Dawniej uważano, że zęby muren są połączone z gruczołami jadowymi, jednak te doniesienia nie zostały potwierdzone.

..no to nie wiadomo do końca :roll:
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 12.08.2015 09:26

W tym roku w od początku sierpnia w Molunacie (więc na samym południu Cro.) zaobserwowałem trochę większą aktywność os. Oczywiście pojawiają się, gdy na stole (plaży) leżą owoce lub inna żywność. Nie słyszałem jednak o żadnym użądleniu. Warto jednak zachować minimum ostrożności biorąc do ust puszkę, butelkę, owoc itp. W pokoju za cały pobyt unicestwiłem jedną "stonogę".
Czasami pojawiał się na plaży owad koloru czarnego, wielkością i budową przypominający szerszenia. Nie wiem co to było i czy żądli lub kąsa. Wyglądało niepokojąco. Widziałem coś podobnego w ubiegłym roku w BiH w Medjugorie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

jakie groźne owady czekają na mnie w Chorwacji? - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies