Witajcie zalogowałem się do was bo przebywając w Chorwacji strasznie zaciekawił mnie pewien owad, wyglądał jak szerszeń, duży był jak szerszeń, przy czym calutki kompletnie czarny, wydawało mi się też, że lekko połyskiwał ale nie jestem tego na 100% pewien... Gdyby ktoś wiedział co to za owad, będę bardzo wdzięczny za informację
Ze zwierząt, które widziałem w Chorwacji oprócz kilku komarów mógłbym wymienić parę żółwi
Testudo hermanni Gmelin, 1789, chociaż na terenie Chorwacji występują jeszcze
Testudo boettgeri Mojsisovics, 1889
Testudo hercegovinensis Werner, 1899
niezliczoną ilość jaszczurek z rodziny LACERTIDAE, niestety żadnego przedstawiciela GEKKONIDAE nie spotkałem
pełen spis jaszczurek występujących w Chorwacji z tych dwóch rodzin poniżej:
GEKKONIDAE
Hemidactylus turcicus (Linnaeus, 1758)
arentola mauritanica (Linnaeus, 1758)
LACERTIDAE
Algyroides nigropunctatus (Duméril & Bibron, 1839)
Dinarolacerta mosorensis (Kolombatovic, 1886)
Iberolacerta horvathi (Méhely, 1904)
Lacerta agilis Linnaeus, 1758
Lacerta bilineata Daudin, 1802
Lacerta oxycephala Duméril & Bibron, 1839
Lacerta trilineata Bedriaga, 1886
Lacerta viridis (Laurenti, 1768)
Lacerta vivipara Von Jacquin, 1787
Podarcis melisellensis (Braun, 1877)
Podarcis muralis (Laurenti, 1768)
Podarcis sicula (Rafinesque-Schmaltz, 1810)
Tak poza tym czytając wasze posty naszła mnie pewna refleksja, żmija nosoroga Vipera ammodytes nie jest jedynym jadowitym wężem Chorwacji, tak jak niektórzy tutaj piszą, poniżej przedstawiam pełny spis jadowitych węży z tego kraju:
Vipera ammodytes (Linnnaeus, 1758)
Vipera berus (Linnaeus, 1758)
Vipera ursinii (Bonaparte, 1835)
Wszystkie z nich należą do Viperidae ale faktycznie najgroźniejsza z nich jest Vipera ammodytes... Tak czy inaczej sam swego czasu hodowałem te węże w Polsce i mogę z doświadczenia powiedzieć, że nieniepokojone będą starały się uciekać, a dopiero nękane będą straszyć kąsaniem. Jest to wąż dość szybki i dość ponbudliwy (w sensie nerwowy), chociaż zwykle o ile ma możliwość stara się od większych od siebie uciekać i się chować, jak nie będzie miał gdzie, to będzie w sposób dość nieprzewidywalny atakować. Przy czy nie martwcie się to nie jest przedstawiciel Elapidae i swoich niedoszłych męczycieli nie będzie gonił
Jednak w mojej opinii bardziej należałoby się w tym kraju obawiać Latrodectus tredecimguttatus z racji tego, że spotkania z czarną wdową możemy się raczej nie spodziewać. Podnosząc różne deski, kamienie i inne rzeczy spod traw i wyciągając je z różnych zakamarków warto spojrzeć czy nie ma na nich takowych pająków. Należy jednak pamiętać, że czarna wdowa nawet jeśli wejdzie nam na ubranie to sama z siebie nie ukąsi, w zasadzie wszystkie pokąsania zdarzają się gdy ktoś przyciska tego pająka, próbuje go strzepnąć i go przydusza. Spacerujący po ciele pająk nie może być dotykany, a ewentualnie strzepnięty np. za pomocą kończyny na której siedzi. Jeśli wspina się po ciele warto podłożyć kawałek papieru powyżej zwierzęcia, na który wejdzie i za pomocą którego pozbędziemy się go z ciała. Próba zgniecenia w większości wypadków kończy się ukąszeniami. Chociaż mimo usilnych starań i łażenia przez tydzień po Chorwackich terenach nie udało mi się spotkać tego pająka
Za to spotkałem sporo przedstawicieli Tegenaria sp. niestety nie znam się aż tak bardzo na pająkach by dokładnie powiedzieć jakie to gatunki...
Z węży niejadowitych na terenie Chorwacji można spotkać węże z dwóch rodzin:
TYPHLOPIDAE
Typhlops vermicularis Merrem, 1820
i COLUBRIDAE
Coluber gemonensis (Laurenti, 1768)
Coluber najadum (Eichwald, 1831)
Coluber viridiflavus Lacépède, 1789
Coronella austriaca Laurenti, 1768
Elaphe quatuorlineata (Lacépède, 1789)
Malpolon monspessulanus (Hermann, 1804)
Natrix natrix (Linnaeus, 1758)
Natrix tessellata (Laurenti, 1768)
Telescopus fallax (Fleischmann, 1831)
Zamenis longissimus (Laurenti, 1768)
Zamenis situla (Linnaeus, 1758)
Ten brązowy twór, którego ktoś na początku nazwał wężem, to nie waż lecz beznoga jaszczurka, coś jak polski padalec, należy do rodziny
ANGUIDAE i można spotkać w Chorwacji dwa rodzaje tego gada:
Anguis fragilis Linnaeus, 1758
Ophisaurus apodus (Pallas, 1775)
Wszystkich zainteresowanych odsyłam do wpisania tych wszystkich łacińskich nazw w google i obejrzenia sobie gadów Chorwacji w zakładce "grafika" ENJOY
Jeszcze jedno, informacje o tym jak postępować w razie ukąszenia przez węża jadowitego znajdziecie na
www.jadowite.org