Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie alkohole polecacie do spróbowania ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 17.06.2011 13:39

Jacek S napisał(a):
raulinio75 napisał(a):marytka ale jak zacznę próbować wszystkiego to nie będę pamiętał nic z urlopu :lol: :lol:
A niech tam raz się żyje !!!! :lol:

Może tak być

Obrazek

:wink:

Kolo Limskiego tez probowalismy

Maraschino jak ktos lubi warto kupic - w Polsce nie znalazle ale zacny forumowicz udostepnil :)
Wino biale i czerwone swojskie - tanie i dobre
Rakija (miod, gruszka i numer 1 z zeszlego roku orzechowa)
Jacek Cieślewicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Cieślewicz » 23.06.2011 17:39

Witam. Co prawda w Chorwacji byłem w 2002 roku (w tym roku mam zarezerwowany wyjazd po raz drugi - i na pewno nie ostatni), to o ile pamiętam siedziałem w knajpie i rozmawiałem z synem właściciela knajpy (namawiałem go na wspólne picie polskiej wódki - ale się nie zgodził, che che che, praca mówił), byliśmy we dwie rodziny. Ale wracając do tematu, to pytałem go o rodzaje lokalnych alkoholi, odpowiedział: Travarica, Slivovica i Loza. Wszystkie niezbyt dobre (te ze sklepu - zakupiłem i piłem). Ale u lokalnego producenta zakupiłem (test przed zakupem) i uważam, że były całkiem niezłe (moc, ok 70% !!!!!!!!!!) Reasumując. Kraj do zamieszkania: Chorwacja. Kraj pochodzenia alkoholi: Polska.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.06.2011 20:09

marytka-orehovica jest dobra ale dla pań i to tak na smak bo według mnie jest za słodka ale kazdy ma inny gust a rakije to zalezy kto pędzi .
imo
Autostopowicz
alkohole

Nieprzeczytany postnapisał(a) imo » 25.06.2011 13:18

A ktoś próbował, a może wie gdzie kupić dobrego Rohaća? Może przekręciłem nazwę ale jego degustacji nie zapomnę,,,miód, wino, słońce,pomarańcz....i jeszcze się paliło
wydma8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wydma8 » 25.06.2011 23:15

A kruskovaca gruszkowego nie pije sie przypadkiem po posiłku w malych ilosciach w celu lepszego trawienia??:)
bondzo001
Turysta
napoje %%%%

Nieprzeczytany postnapisał(a) bondzo001 » 25.06.2011 23:23

oprocz winka, piwka i rakijii ,co tam jeszcze jest
jakies wodeczki czyste?,kolorowe?
a ceny? albo moze zabrac cos ze soba z Pl lub na bezcłowej w Austrii kupic :?:
jakabzdura
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakabzdura » 26.06.2011 11:43

w Medulinie na poczatku promenady stal gosciu ze stoiskiem z rakija, mial wszystkie smaki i kolory. Dosc dobrze mowil po polsku i czestowal wszystkim ale to taka masowka troche byla
kotulus
Turysta
Wódka tylko z Polski

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotulus » 26.06.2011 11:51

Witam, byłem na wyspie Brać i jeśli chodzi i trunki alkoholowe to polecam tylko piwo. Alkohol więcej procentowy lepiej przywieść z polski gdyż nie ma posmaku bimbru. Dla osób, którym się skończy Polski alkohol polcem drinki ze spitem gdyż zabijają posmak bimbru.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 26.06.2011 11:56

Ja lubię posmak tego chorwackiego jak to nazwałes bimbru - kwestia temperatury - no i czystą rakiję kupuję tylko po to żeby do niej wrzucić jakieś zielsko lub owoce. Uwielbiam travaricę, gruszkową jabłkową oraz orzechówkę. Kobieca pierwsza ligo to wiśniówka.
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 26.06.2011 14:16

Dla kobiet mogę polecić jeszcze Julishke, taki mix rakiji śliwkowej z likierem gruszkowym. Jest do kupienia tam w sklepach, taki żółty trunek. Dla facetów tylko i wyłącznie Loza (choć orahovica i od smokvy też super), koniecznie z tym posmakiem bimbru czyli "domace".
Ukrainomaniak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ukrainomaniak » 02.09.2011 15:36

Moje wrażenie z Vodic koło Szybenika (niedaleko PN Krka na temat):
Win:
- wytrawne bardziej mi smakowały w sklepie min. Grasewina;
- słodkie wina Proszek to tylko u miejscowych gospodarzy. W żadnym sklepie/markecie nie znalazłem.
- ciekawa strona nt. win:
http://enoturystyka.org.pl/rejony/chorwacja-winem-plynaca
Likierów i wódek/rakij:
- zawsze wszyscy chwalą Rakije, a jak dla mnie Travarica jest o wiele lepsza - nie za gorzka, nie słodka, w sam raz i trochę neutralizuje posmak bimbru;
- unikać zakupów w sklepie - kupować tylko u miejscowych (szkoda ze nie natrafiłem się przed wyjazdem na taką opinie). Dlatego, że zawsze można spróbować przed konsumpcją i nie ma ryzyka natrafienia na bardzo gorzki likier Amaro lub bardzo mdły, bez smaku słodki likier w którym czuć tylko cukier i odrobinę rakiji - Medovaca (że też się łudziłem, że będzie na miodzie).
Foto ohydnej Medovacy:
Obrazek
kotecek5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotecek5 » 03.09.2011 07:45

Polecam rakije wisniowa-ogólnie nie cierpie rakiji ale ta jest rewelacja i ma ok.20-30%(w zaleznosci ile sie chce).
Jezeli chodzi o wino to najlepsze to Prosek.
Bardzo dobra jest orehovka.
bolosu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolosu » 05.09.2011 07:08

a ja w chorwacji cuś nie mogę spozywać - jakos od razu mi niedobrze.
Polecam naprawdę w małych ilościach wino Prośek - supermegaekstrasmaczne.
Browarki- nie specjalnie przypadły mi do gustu - jedynie co byłem w stanie przełknąć to jakiś PAN - podobno siuchy ale mogłem wypic jedynie to.
Rakije (chyba że miodkową), travarice i inne wynalazki próbowałem ale nie podeszły mi nawet w najmniejszym stopniu - bleee:)
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 05.09.2011 09:50

Moja lepsza połowa odkryła w tym roku Pelinkovac.
Dominika84
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominika84 » 14.09.2011 18:18

My jadąc z Zaostrogu do Dubrovnika, na wysokości Bacinskich Jezior, oraz w okolicy miejscowości Ploce, zauważyliśmy stragany z owocami. Okazało się, że mają nie tylko owoce ;), choć o alkohol trzeba zapytać bo nie jest wystawiony. Sprzedawcy częstują winkiem oraz nalewkami w plastikowych kubeczkach i można wybierać wedle uznania :).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jakie alkohole polecacie do spróbowania ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone