Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich produktów spożywczych z HR Wam brakuje po powrocie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 18.10.2010 14:43

A mi najbardziej brakuje koziego sera i malich rib
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 18.10.2010 15:02

Jamnicy !!
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 19.10.2010 15:32

W Polsce niestety mało jest ciekawego jedzenia... poniekąd wynika to z tego, że mamy mało zróżnicowane narodowo społeczeństwo. W Irlandii można było bez problemu kupić w bengalskim sklepie mrożoną "phona fish" (mam nadzieje że dobrze pamiętam nazwę) - była prawię identyczna z małymi rybami z Chorwacji.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.10.2010 17:03

Nie zgadzam się z Tobą Piter, w Polsce jest bardzo dużo ciekawego jedzenia, tylko czasami trzeba trochę czasu na szukanie poświęcić.
Jesteśmy przyzwyczajeni do potraw tajskich, chińskich, wietnamskich....wielu innych, a nasza narodowa kuchnia jest całkiem bogata, tylko my, jako naród musimy "kochać inaczej", musimy marudzić, musimy szukać wynalazków....
Ja razem z żoną często bawimy się gotowaniem, jesteśmy w stanie przez kilka miesięcy codziennie podawać tylko wyroby z naszych produktów, my nie musimy kupować zagranicznego jedzenia. Jednocześnie podkreślam, nie jadamy wyrobów państwowego przemysłu mięsnego, są sztuczne.
Ale faktycznie, czasami brakuje nam jakiś wyrobów regionalnych danego kraju, np Chorwacji, staramy się jednak znaleźć odpowiednie zamienniki.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 19.10.2010 17:54

Może źle się wyraziłem - fakt, na półkach sklepów nawet zwykłych jest sporo różnych towarów. Mówię jednak o tym, że typowo etniczne sklepy gdzie można znaleźć ciekawe składniki zupełnie nam nieznane praktycznie nie istnieją, a wynika to z tego co napisałem w poście wyżej. Mi podoba się wybór w USA - ale wynika on z tego, że jest tam wielu emigrantów, którzy tam się zaopatrują.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.10.2010 18:25

Teraz się zgadzam :D :D Masz rację :D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2010 18:34

Hm ... w większości supermarketów są wydzielone stoiska
z różnymi "światowymi" specjałami, są sklepy z różną, czasami egzotyczną żywnością,
żeby nie było, że mówię o Warszawie, to Lidl organizuje często "tydzień z ...".

Natomiast o tym, żeby u nas założył sklep jakiś Hindus, czy nawet Grek,
czy Chorwat to decydują dwie rzeczy - po pierwsze musi się taki chętny znaleźć,
po drugie musi być na to popyt.

No i trzecie - strasznie trudno dowieźć do nas coś świeżego.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.10.2010 19:20

Ja już mam dosyć tych swoich bagażników, myślałem o zmianie na...regionalne wina, regionalna żywność.... tylko tyle zawiłych i często płatnych przepisów musiałbym pokonać, że mi się po prostu nie chce :(
Lid... czy jak mu tam, tak, ma czasami tydzień regionalnej żywności, ale co oferuje...kilka przypraw, jakieś pasty, puszki, trochę ciastek, a gdzie prawdziwe przysmaki, rarytasy :?:
Chodzę, a częściej żona, po różnych małych sklepikach, bazarach i wynajduje coś, z czego robimy przysmaki. Tworzymy własną, regionalna kuchnię. Jamnicy niestety nie zastąpię niczym co mogę w PL znaleźć :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2010 19:27

Za peerela byłbyś stałym bywalcem bazaru na Polnej ... :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.10.2010 19:31

weldon napisał(a):Za peerela byłbyś stałym bywalcem bazaru na Polnej ... :lol:

Byłem częstym, to już były moje czasy :D
W tamtych latach sklep warzywno-spożywczy prowadziłem, na Polnej miałem znajomych.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 19.10.2010 20:10

Ja właśnie wróciłem z Lidla ;) Fakt, to jest jeden ze sklepów gdzie można za normalną cenę kupić oryginalne narodowe produkty. Zaopatrzyłem się w "burkopodobne" wyroby ;) oraz takież same pierożki ze szpinakiem i serem :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 20:17

Wg mnie Alma próbuje stanąć na wysokości zadania. Na tyle na ile to możliwe.
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 19.10.2010 21:33

piter83pl napisał(a):Ja właśnie wróciłem z Lidla ;) Fakt, to jest jeden ze sklepów gdzie można za normalną cenę kupić oryginalne narodowe produkty. Zaopatrzyłem się w "burkopodobne" wyroby ;) oraz takież same pierożki ze szpinakiem i serem :)

Ja też zaopatrzyłem się w Lidlu w mrożone civapcici. Na razie boję sie spróbować i zderzyć się z rzeczywistością. Do tej pory sam robiłem z mieszanego miesa mielonego, przyprawy do CIVAPCICI i wychodzilo OK :? :roll: POLECAM
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 19.10.2010 21:44

Mogę Cię uspokoić, że są całkiem niezłe:)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.10.2010 21:50

Taaaaak, są całkiem niezłe, dają się zjeść :) kupowałem, jadłem to wiem, ale więcej w Lidlu nie kupię, wolę własnej roboty na smak syryjski, z baraniny
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakich produktów spożywczych z HR Wam brakuje po powrocie - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone