Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich produktów spożywczych z HR Wam brakuje po powrocie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 06.09.2010 13:34

A mi brakuje burka (chociaż to nie rodem z Cro), pysznego winka, strudla z wiśniami lub jabłkami, lodów - tych gałkowych i na patyku-King Double, jejuu, pychota!!! :P
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 06.09.2010 23:36

Burek można kupić w Warszawie :) Nie zawsze i dość daleko ode mnie, ale jest na prawdę smaczny.
A co do Jamnicy to spróbowałem w tym roku i jest wyborna i do tego w szklanych butelkach - radość picia i brak wyrzutów sumienia :)
Pozdrawiam
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 07.09.2010 05:10

Zdecydowanie cevapcici z tą ich cebulą, jakas inna niz w Polsce, ajvarem,Ozujsko - dlaczego wszyscy zapijają sie Karlovacko, a to wszystko koniecznie w knajpce na plazy w Porecu, koło skuterow i banana. Robale tez mogą byc, ale to już z białym, zimnym winkiem...
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 08.09.2010 10:05

Piter, a możesz napisać gdzie w Wawie można burka dostać?? Chętnie bym spróbowała :P
konradoo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradoo » 08.09.2010 16:07

kalovaćko i arbuzy :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.09.2010 16:18

konradoo napisał(a):kalovaćko

A co to, ziomalu :wink: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 09:18

Właśnie skończyłem w ramach śniadania pracowniczego bjelovarską fetę (producent SIRELA). To był ostatni produkt spożywczy w postaci stałej z przywiezionych w czerwcu zapasów. Pozostały tylko płyny - a i to nie za wiele.
Ciężko będzie... :(
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 24.09.2010 09:35

piter83pl napisał(a):Burek można kupić w Warszawie :) Nie zawsze i dość daleko ode mnie, ale jest na prawdę smaczny.
A co do Jamnicy to spróbowałem w tym roku i jest wyborna i do tego w szklanych butelkach - radość picia i brak wyrzutów sumienia :)
Pozdrawiam

Możesz uszczknąć tejemnicy gdzie, nie robiąc przy tym kryktoreklamy?
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 24.09.2010 09:37

Właśnie, prosimy bardzo ponownie o jakieś szczegóły na temat burka :P Gdzie go można dostać?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.09.2010 10:28

A mnie strasznie smakował ketchup ;) Blagi ketchup :lol:
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 26.09.2010 17:05

monia85 napisał(a):Właśnie, prosimy bardzo ponownie o jakieś szczegóły na temat burka :P Gdzie go można dostać?

Wyczytałem na innym konkurencyjnym forum, o możliwości zakupu na Nowogrodzkiej oraz Aleji Róż. Nie podaję bliższych namiarów aby nie robić kryptoreklamy. Zaznaczam, że nie sprawdzałem tych info
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 06.10.2010 21:58

Przepraszam bardzo, ale nie zauważyłem postu - już się poprawiam!
To miejsce (sklep+piekarnia) znajduje się pomiędzy Koszykową, a pl. Starynkiewicza - właśnie na Nowogrodzkiej. Burek jest na prawdę dobry, jednak problem jest taki, że nie zawsze jest - ja zauważyłem dwie wersje, ser i ser+szpinak. Facet który to piecze jest Albańczykiem z Turcji więc jest to byrek :) Do tego z reguły są ze 2-3 rodzaje baklawy. Ja dość dawno tam nie byłem - parę m-c bo mam wyjątkowo nie po drodze, ale wcześniej zdarzyło mi się trafić ze 2-3 razy na byrek.
Pozdrawiam!
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 06.10.2010 22:51

Hej Cromaniacy
Temat rozlegly ale powiem tak jak Polska kiedys wejdzie do tzw Unii Europejskiej i stworzy normalne warunki dla rozwoju duzej i drobnej przedsiebiorczosci to wtedy pojawia sie burki baklavy i inne tego rodzaju smakolyki. Jedzenie poza domem stanie sie tanie i nikogo nie szokujace. A poza tym zmieni sie jeszcze wiele innych spraw ale to nastapi wtedy jak Polska dojrzeje (przyp. aut. 25-35 lat)
Pozdrav
p.s.
a narazie borykajcie sie z tymi i takimi problemami:(
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 17.10.2010 18:08

Odkryłem nową knajpkę, a właściwie Bar na Chmielnej. Nazywa się Cevap i z tego co się dowiedziałem działa od 3 m-cy. Typowy bar z Cevapcici i innymi specjałami. Reklamują się jako kuchnia Chorwacko-Bośniacka a w menu typowy dla tego regionu mięsny grill + burek. Jadłem tylko burek i był niezły, reszty nie próbowałem, ale może w tym tygodniu. Zjeść można przy bufecie, oprócz tego jest jeden stolik. Ceny moim zdaniem b.rozsądne, a jedzenie wyglądało b.apetycznie i jest grillowane na "świeżo" na oczach więc kolejny plus. Kolejne miejsce obok niedalekiego wietnamca Toan Pho z smacznym, ciekawym i świeżym jedzeniem - póki co polecam.
www.cevap.pl - tu jest menu :)
Pozdrawiam
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 18.10.2010 14:16

Mmm.. marzę o tym burku od sierpnia, już się nie doczekam, kiedy wstąpię do tego barku na Chmielnej :!: :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakich produktów spożywczych z HR Wam brakuje po powrocie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone