Pozdrav

Chociaż każdy uwielbia teleobiektywy, niewielu ludzi wie, jak ich prawidłowo używać. Teleobiektywy przybliżają odległe obiekty, lecz także wzmacniają drgania i przemieszczenia aparatu. Drgania i poruszenia powodują rozmycie zdjęć, szczególnie przy dłuższych czasach naświetlania. Teleobiektywy są cięższe od zwykłych obiektywów, dlatego trudno je stabilnie utrzymywać.
Ogólnie rzecz biorąc, należy używać statywu w sytuacji, gdy prędkość migawki jest mniejsza niż długość ogniskowej (w ekwiwalentnej skali 35 mm). Na przykład, załóżmy, że fotografujemy przy użyciu obiektywu 200 mm. Zdjęcie będzie ostre, jeśli czas naświetlania będzie wynosił 1/200 s. lub mniej. Im dłuższa ogniskowa, tym krótszego czasu naświetlania powinniśmy użyć, aby zapobiec rozmazaniu zdjęcia. Zasady są po to, aby je łamać i ta reguła nie jest wyjątkiem. Jeśli masz pewne ręce i dobrą technikę, możesz używać dwukrotnie dłuższych czasów naświetlania i nadal uzyskiwać dobre rezultaty.
Niektórzy producenci aparatów (Canon, Nikon i Sony, aby wymienić tylko trzech) produkują aparaty z opcją stabilizacji obrazu (patrz rozdział 5.), która umożliwia wykonywanie poprawnych zdjęć bez konieczności użycia statywu. Obiektyw firmy Canon, którego użyłem do sfotografowania misia, posiadał tę opcję. Stabilizacja obrazu umożliwia fotografowanie z ręki przy prędkościach migawki osiem razy mniejszych niż w przypadku zwykłych obiektywów bez utraty ostrości na skutek drgań aparatu.
rafał krasoń napisał(a):witam.
mam pytanie do fotospecjalistów - jak uważacie, który z n/w zestawów ma najlepszy obiektyw kitowy:
- canon eos 400d + canon 18-55mm f/3,5-5,6 II
- nikon d40x + nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6GII
- olek e330 + zuiko 14-45mm f/3,5-5,6.
rafał krasoń napisał(a):a wiesz może, czy olek ma w ofercie jakiś obiektyw o ogniskowej granicach np. f 18 - 200 ze stabilizacją obrazu - body e 330 nie ma chyba stabilizacji matrycy a na tej funkcji mi zależy - nie wyobrażam sobie taszczenia ze sobą statywu. ja osobiście nic takiego nie znalazłem.
z góry dziękuję za odpowiedź.
slawek66 napisał(a):rafał krasoń napisał(a):witam.
mam pytanie do fotospecjalistów - jak uważacie, który z n/w zestawów ma najlepszy obiektyw kitowy:
- canon eos 400d + canon 18-55mm f/3,5-5,6 II
- nikon d40x + nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6GII
- olek e330 + zuiko 14-45mm f/3,5-5,6.
do nowego aparatu przymierzalem sie dobre pol roku, ogladnalem prawie wszystko co bylo do ogladniecia biarac pod uwage rownierz jakosc kitowych szkiel, kupilem olka i jestem zadowolony, pomijam juz podglad na zywo i ruchomy telewizor, rewelacyjne menu i szybkie dostepy, polecam
woka napisał(a):slawek66 napisał(a):do nowego aparatu przymierzalem sie dobre pol roku, ogladnalem prawie wszystko co bylo do ogladniecia biarac pod uwage rownierz jakosc kitowych szkiel, kupilem olka i jestem zadowolony, pomijam juz podglad na zywo i ruchomy telewizor, rewelacyjne menu i szybkie dostepy, polecam
Jak się ten nabytek zwie ???
Janusz Bajcer napisał(a):woka napisał(a):slawek66 napisał(a):do nowego aparatu przymierzalem sie dobre pol roku, ogladnalem prawie wszystko co bylo do ogladniecia biarac pod uwage rownierz jakosc kitowych szkiel, kupilem olka i jestem zadowolony, pomijam juz podglad na zywo i ruchomy telewizor, rewelacyjne menu i szybkie dostepy, polecam
Woka - zapomniałeś, było o tym kilka stron wcześniej "sławek66" razem z "plumkiem" zakupili Olympusa E330 i to chyba w tym samym dniu i w tym samym sklepie
rafał krasoń napisał(a):dzięki za podpowiedzi.
a teraz podzielę się z wami marzeniami...
narazie to muszą być tylko marzenia - jakbym na coś takiego wydał 5 koła, to... brrr..... najbidniej pół roku spałbym pod mostem![]()
olek z kitem jest spoko opcją, ale brak stabilizacji matrycy to duży minus, a znając ceny optyki 4/3 to coś sensownego ze stabilką też pewnie kosztowałoby ze 2 koła.
kurniaczego ten nikor taki drogi...
![]()
jak zejdzie do 1500 zeta to chyba zaryzykuję ten most..... tylko będziecie mi musieli wysyłać kanapki![]()
pozdravki
Janusz Bajcer napisał(a):woka napisał(a):slawek66 napisał(a):do nowego aparatu przymierzalem sie dobre pol roku, ogladnalem prawie wszystko co bylo do ogladniecia biarac pod uwage rownierz jakosc kitowych szkiel, kupilem olka i jestem zadowolony, pomijam juz podglad na zywo i ruchomy telewizor, rewelacyjne menu i szybkie dostepy, polecam
Woka - zapomniałeś, było o tym kilka stron wcześniej "sławek66" razem z "plumkiem" zakupili Olympusa E330 i to chyba w tym samym dniu i w tym samym sklepie
rafał krasoń napisał(a):a wiesz może, czy olek ma w ofercie jakiś obiektyw o ogniskowej granicach np. f 18 - 200 ze stabilizacją obrazu - body e 330 nie ma chyba stabilizacji matrycy a na tej funkcji mi zależy - nie wyobrażam sobie taszczenia ze sobą statywu. ja osobiście nic takiego nie znalazłem.
z góry dziękuję za odpowiedź.