Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2007 15:09

Rafał obecnie statywy są niejednokrotnie lżejsze i duuuuuuużo tańsze od obiektywów :lol: więc skąd pomysł o taszczeniu :?: a i statyw ma tę zaletę, że zrobisz z niego zdjęcie na czasie 30s., a z łapy już tego nie zrobisz żeby nie wiem jak dobra była ta stabilizacja :D

Pozdrav :papa: więc może jednak statyw :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.04.2007 15:21

Byłbym Tobą, szukałbym czegoś ze stabilizacją matrycy w puszcze. Będziesz skazany na droższe szkła lub statyw :wink:

Chociaż każdy uwielbia teleobiektywy, niewielu ludzi wie, jak ich prawidłowo używać. Teleobiektywy przybliżają odległe obiekty, lecz także wzmacniają drgania i przemieszczenia aparatu. Drgania i poruszenia powodują rozmycie zdjęć, szczególnie przy dłuższych czasach naświetlania. Teleobiektywy są cięższe od zwykłych obiektywów, dlatego trudno je stabilnie utrzymywać.

Ogólnie rzecz biorąc, należy używać statywu w sytuacji, gdy prędkość migawki jest mniejsza niż długość ogniskowej (w ekwiwalentnej skali 35 mm). Na przykład, załóżmy, że fotografujemy przy użyciu obiektywu 200 mm. Zdjęcie będzie ostre, jeśli czas naświetlania będzie wynosił 1/200 s. lub mniej. Im dłuższa ogniskowa, tym krótszego czasu naświetlania powinniśmy użyć, aby zapobiec rozmazaniu zdjęcia. Zasady są po to, aby je łamać i ta reguła nie jest wyjątkiem. Jeśli masz pewne ręce i dobrą technikę, możesz używać dwukrotnie dłuższych czasów naświetlania i nadal uzyskiwać dobre rezultaty.

Niektórzy producenci aparatów (Canon, Nikon i Sony, aby wymienić tylko trzech) produkują aparaty z opcją stabilizacji obrazu (patrz rozdział 5.), która umożliwia wykonywanie poprawnych zdjęć bez konieczności użycia statywu. Obiektyw firmy Canon, którego użyłem do sfotografowania misia, posiadał tę opcję. Stabilizacja obrazu umożliwia fotografowanie z ręki przy prędkościach migawki osiem razy mniejszych niż w przypadku zwykłych obiektywów bez utraty ostrości na skutek drgań aparatu.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1579&p=1 tu masz więcej[/quote]
Ostatnio edytowano 02.04.2007 15:51 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2007 15:35

rafał krasoń napisał(a):witam.
mam pytanie do fotospecjalistów - jak uważacie, który z n/w zestawów ma najlepszy obiektyw kitowy:
- canon eos 400d + canon 18-55mm f/3,5-5,6 II
- nikon d40x + nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6GII
- olek e330 + zuiko 14-45mm f/3,5-5,6.

OLEK! Wyłącznie :) Canonowski jest do niczego :)
Najlepsza optykę kitowa ma Olek :) Aha! teraz wchodzą nowe kity Zuiko - 14-42 - ponoć optycznie identyczne, jak poprzednik (14-45), ale ma plastiklowy bagnet (a fuj!).
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2007 15:40

rafał krasoń napisał(a):a wiesz może, czy olek ma w ofercie jakiś obiektyw o ogniskowej granicach np. f 18 - 200 ze stabilizacją obrazu - body e 330 nie ma chyba stabilizacji matrycy a na tej funkcji mi zależy - nie wyobrażam sobie taszczenia ze sobą statywu. ja osobiście nic takiego nie znalazłem.
z góry dziękuję za odpowiedź.

Ma 18-180 chyba.

A w ogóle, to www.olympusclub.pl :)

E330 ma coś takiego, jak funkcja Anti-Shock :) Ta funkcja zmniejsza wstrząs aparatu spowodowany wibracjami wskutek ruchu lustra. Możesz
wybrać interwał pomiędzy podniesieniem lustra a zwolnieniem migawki. Ta funkcja może być
użyteczna w astrografii i fotografii mikroskopowej czy innych sytuacjach, w których czas otwarcia
migawki jest bardzo długi, a wibracje aparatu muszą być minimalne.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2007 15:46

No to takie byty z cholewami :lol: o makro to już tu było na tym forum, ale czy ktoś robił zdjecia mikroskopowe :?: 8O
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.04.2007 18:55

dzięki za podpowiedzi.

a teraz podzielę się z wami marzeniami...

Obrazek

Obrazek

narazie to muszą być tylko marzenia - jakbym na coś takiego wydał 5 koła, to... brrr..... najbidniej pół roku spałbym pod mostem :wink:

olek z kitem jest spoko opcją, ale brak stabilizacji matrycy to duży minus, a znając ceny optyki 4/3 to coś sensownego ze stabilką też pewnie kosztowałoby ze 2 koła.

kurnia :twisted: czego ten nikor taki drogi... :evil:
jak zejdzie do 1500 zeta to chyba zaryzykuję ten most..... tylko będziecie mi musieli wysyłać kanapki :wink:
pozdravki
Ostatnio edytowano 05.04.2007 16:37 przez Rafał K, łącznie edytowano 2 razy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.04.2007 19:03

Dlaczego Nikon :?:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.04.2007 19:28

slawek66 napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):witam.
mam pytanie do fotospecjalistów - jak uważacie, który z n/w zestawów ma najlepszy obiektyw kitowy:
- canon eos 400d + canon 18-55mm f/3,5-5,6 II
- nikon d40x + nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6GII
- olek e330 + zuiko 14-45mm f/3,5-5,6.

do nowego aparatu przymierzalem sie dobre pol roku, ogladnalem prawie wszystko co bylo do ogladniecia biarac pod uwage rownierz jakosc kitowych szkiel, kupilem olka i jestem zadowolony, pomijam juz podglad na zywo i ruchomy telewizor, rewelacyjne menu i szybkie dostepy, polecam

Jak się ten nabytek zwie ???
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.04.2007 19:40

w powszechnej opinii to lustro samo robi ekstra fotki i trzeba się mocno wysilić, żeby było inaczej. ma to związek z opracowaniem przez nikona algorytmu do systemu pomiaru światła na podstawie danych z wielu tysięcy fotografii zrobionych w bardzo różnych warunkach.
uważam, że dla początkującego amatora to coś w sam raz - od razu można się cieszyć z zalet lustra bez jakiejś drobiazgowej wiedzy i co najważniejsze doświadczenia w foceniu.
poza tym przez skórę jakoś czuję, że tak naprawdę różnice w jakości zdjęć (biorąc pod uwagę żę się tak wyrażę tylko hardware i pomijając umiejętności fotografa) biorą się nie z tego jakiej marki był korpus
(oczywiście zakładając, że mieściły się one w podobnej klasie), ale jaki użyty był obiektyw.
upraszczając - dobra optyka jest chyba ważniejsza dla jakości zdjęcia niż to czy ktoś lubi canony, pentaxy, czy jakie tam inne korpusiki.
co do optyki nikona to chyba nie ma sporu, że jest jedną z naj na świecie, a tradycja marki daję też możliwości korzystania z szerokiej oferty optyki np. sigmy, czy tamrona.
to tyle wywodów teoretycznych fotoamatora - nie zabijcie mnie śmiechem brutalnie - łagodnie to co innego. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.04.2007 21:40

woka napisał(a):
slawek66 napisał(a):do nowego aparatu przymierzalem sie dobre pol roku, ogladnalem prawie wszystko co bylo do ogladniecia biarac pod uwage rownierz jakosc kitowych szkiel, kupilem olka i jestem zadowolony, pomijam juz podglad na zywo i ruchomy telewizor, rewelacyjne menu i szybkie dostepy, polecam

Woka - zapomniałeś, było o tym kilka stron wcześniej "sławek66" razem z "plumkiem" zakupili Olympusa E330 i to chyba w tym samym dniu i w tym samym sklepie :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2007 21:47

Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a):
slawek66 napisał(a):do nowego aparatu przymierzalem sie dobre pol roku, ogladnalem prawie wszystko co bylo do ogladniecia biarac pod uwage rownierz jakosc kitowych szkiel, kupilem olka i jestem zadowolony, pomijam juz podglad na zywo i ruchomy telewizor, rewelacyjne menu i szybkie dostepy, polecam

Woka - zapomniałeś, było o tym kilka stron wcześniej "sławek66" razem z "plumkiem" zakupili Olympusa E330 i to chyba w tym samym dniu i w tym samym sklepie :lol:

A nawet dwa Olympusy :) Każdy swojego :)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 02.04.2007 21:48

rafał krasoń napisał(a):dzięki za podpowiedzi.

a teraz podzielę się z wami marzeniami...

Obrazek

Obrazek

narazie to muszą być tylko marzenia - jakbym na coś takiego wydał 5 koła, to... brrr..... najbidniej pół roku spałbym pod mostem :wink:

olek z kitem jest spoko opcją, ale brak stabilizacji matrycy to duży minus, a znając ceny optyki 4/3 to coś sensownego ze stabilką też pewnie kosztowałoby ze 2 koła.

kurnia :twisted: czego ten nikor taki drogi... :evil:
jak zejdzie do 1500 zeta to chyba zaryzykuję ten most..... tylko będziecie mi musieli wysyłać kanapki :wink:
pozdravki

A co jest na tych fotkach? Bo mi ućkły!!!! :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2007 07:38

Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a):

Sławek tak to ciekawie opisywał, pomyślałem .... anuż to jakieś cudo i warto na zwrócić uwagę. O wcześniejszych zamiarach, fakt, czytałem ale nie skojarzyłem. Fajny, miałem w ręku, choć wydaje mi się, że 400 jest kapkę zgrabniejszy (korpus). Tak czy siak - nie moja półka, ja jestem mówiąc językiem wojskowego - artylerzysta. W wojsku służyłem w batrerii haubic i baterii możdzierzy i już nic z tych rzeczy mnie nie interesuje. :D ..... osiągnąć cel ( zniszczyć przeciwnika) można np. również strzałą z łuku. Mniejsze, lżejsze, zgrabniejsze a efekt końcowy taki sam. :D :D :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.04.2007 07:44

Szczególnie wtedy kiedy się ma takie "szczały" jakie stosował Rambo :lool: ;)

P.S. pogadaj z Rysiem na temat wyższości lustra nad hybrydą, ostatnio jest nią zachwycony, co zresztą na forum widać w postaci jego zdjęć ;)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 03.04.2007 08:05

rafał krasoń napisał(a):a wiesz może, czy olek ma w ofercie jakiś obiektyw o ogniskowej granicach np. f 18 - 200 ze stabilizacją obrazu - body e 330 nie ma chyba stabilizacji matrycy a na tej funkcji mi zależy - nie wyobrażam sobie taszczenia ze sobą statywu. ja osobiście nic takiego nie znalazłem.
z góry dziękuję za odpowiedź.

stabilizacja matrycy jest obecna
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies