Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 13:42

Iwona Baśka napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):
Iwona Baśka napisał(a):Strasznie tu fachowe określenia. Ja robię zdjęcia " zwykłym" kodakiem PRO-Star 444, który ma prawie lat tyle, co mój syn ( niebawem dostanie dowód osobisty). Chciałabym kupić nowy aparat, ale własnie taki, "że przyłożę do oka, a on sam wszystko robi".Na ten cel nie mogę wydać więcej niż 1000 zł. Wiem, że bylo tu wiele różnych propozycji, ale już się w tym gąszczu informacji pogubiłam. Może ktoś będzie miał jeszcze trochę cierpliwości i coś mi doradzi.
Pozdrav.

PowerShot A710 IS polecam.Nie koniecznie w tym sklepie.
http://www.fotobasia.pl/produkt_1523_Ap ... 10_IS.html

Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
Iwona

Coś tańszego i zlepszymi parametrami:

http://www.sklepfotograficzny.pl/aparat ... us/FE-200/

Ewentualnie bardziej skomplikowany - wciaz jednak do 1000 złotych:

http://www.sklepfotograficzny.pl/aparat ... SP-510-UZ/

A to jeden ze sztandarowych modeli Olka, z serii mju:

http://www.sklepfotograficzny.pl/aparat ... s/mju-760/
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.03.2007 13:54

A ja Olimpusa odradzam!. Mam swojego Canona A60 i Olimpusa z firmy i niestety wypada on kiepsko. Akumulatory siadaja predko, fotki jakies takie..nie podobaja mi sie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.03.2007 14:01

Plumek napisał(a):A to jeden ze sztandarowych modeli Olka, z serii mju:

Silne szumy i rozmyte detale wychodzą na fotkach, czytałem to w kilku niezależnych miejscach.

Najrozsądniejszym wyborem z tego typu modeli wydaje mi się Canon, chwalony jest za dobrą optykę jeśli chodzi tą klasę aparatów np. Power Shot A700 lub wspomniany wcześniej 710. Dobre noty zbiera również malutki aluminiowy Sony DSC W50 za poprawną optykę Zeissa (niewielki aberracje) i niekolorowe szumy przy dużych czułościach

http://www.pixmania.com/pl/pl/230319/ar ... c-w50.html
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 17.03.2007 16:18

Plumek napisał(a):
Jurek napisał(a):
slawek66 napisał(a):
Jurek napisał(a):A zresztą czy Canon i Nikon mają konkurencję?

maja i to coraz wieksza, czekalem dlugo na 400d i jak go w sklepie zobaczylem to plakac mi sie chcialo ze tak fajna firma zrobila taka lipe, w zenicie mam lepszy obiektyw, nie mowiac o spasowaniu elementow obudowy, wstyd
prawie pol roku szukalem czegos fajnego, i znalazlem

Napewno jest to coś fajnego! Sam kiedyś w cyfrze zaczynałem od Fuji S3500 i nie dam nic złego na tą zabawkę powiedzieć! W Canonie nie siedzę, ale wydaje mi sie że przesadziłeś, że to takie be be :lol:

A w Zenicie masz stałkę. Jaki problem dokupić do jakiejś tam puszki!

Oj małe toto, obiektyw kitowy to w ogóle sobie darowac należy :( A inne sensowne... dość drogie. Ja też myślałam o 400D... Ale zdradziłam go z Olkiem! Heh Jak zaczęłam się wgłębiać w wiedzę o systemie Cztery Trzecie Olego - nie miałam dylematu. Dylematem był zaledwie wybór modelu - nie to, żeby duży rozrzut był - miedzy zaledwie dwoma modelami. Jak sie zagłebiłam w cennik osprzetu do Olesia - zapragnęłam nabyć i obiektyw macro :D Na ktyóry do tej pory nota bene nie było mnie stać (myśle o Canonie EOSie). A teraz? Proszę!

Test macro 1 - AF, 1:4

Test macro 2 - MF, 1:1

I to potrafi obiektyw za niewiele ponad 700 szelestów...

I jeszcze kilka przykładów:

Jeden

Dwa

Trzy

Cztery

Plumku - gratuluje udanego zakupu!
Poogladam go sobie, jak ci w łapce leży już niedługo i zobacze twoje super zdjęcia...
Może znów razem wybierzemy się wszyscy na kalmary do Dubrovnika? To i fajne foty będą....
A my zakupujemy trzeci już statyw, tym razem na 180 cm, co by sie nie schylać .....
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 17.03.2007 16:35

Dziękuję serdecznie Wszystkim za pomoc .
Iwona
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 18:32

Lubuszanin napisał(a):A ja Olimpusa odradzam!. Mam swojego Canona A60 i Olimpusa z firmy i niestety wypada on kiepsko. Akumulatory siadaja predko, fotki jakies takie..nie podobaja mi sie.

Model podaj :) Możego nie rozgryzłeś? Czy z tego firmowego Olka korzystasz wyłącznie Ty, czy jeszcze inne osoby?
Olek ma najlepsza kompaktową optykę ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 18:35

witki napisał(a):Plumku - gratuluje udanego zakupu!
A my zakupujemy trzeci już statyw, tym razem na 180 cm, co by sie nie schylać .....

Jeszcze na niego czekam heh...
No tak - jak ktoś taki dryblas jest, to musi ;P
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 18:48

Rysio napisał(a):
Plumek napisał(a):A to jeden ze sztandarowych modeli Olka, z serii mju:

Silne szumy i rozmyte detale wychodzą na fotkach, czytałem to w kilku niezależnych miejscach.

Podaj źródła, jeśli możesz. Może chodzi o C-765? ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.03.2007 19:00

Tych netowych nie pamiętam bo ostatnio tyle przejrzałem, że ho ho, ale choćby w "Fotografia@aparaty cyfrowe" wydanie specjalne PC Format Nr 1/2007, str 117 piszą:

Olympus u 700 Digital,
+ potężna matryca,
+atrakcyjny wygląd,
+ duży ekran LCD,
+ spora liczba różnorodnych funkcji,
+szeroki zakres programów tematycznych

- mocne rozmycie detali oraz krawędzi obiektów,
-zawodne działanie balansu bieli przy świetle jarzeniowym,
- purpurowe obwódki

Uzyskał tylko 2 gwiazdki na 5 możliwych :roll:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 19:10

Rysio napisał(a):Tych netowych nie pamiętam bo ostatnio tyle przejrzałem, że ho ho, ale choćby w "Fotografia@aparaty cyfrowe" wydanie specjalne PC Format Nr 1/2007, str 117 piszą:

Olympus u 700 Digital,
+ potężna matryca,
+atrakcyjny wygląd,
+ duży ekran LCD,

- purpurowe obwódki

Hm... Może im nie chcieli sprezentować gratisowych sztuk i dlatego tak słabo ocenili. Zresztą - czy naprawde tak słabo? Kwestia dyskusyjna. Użytkowników trzeba by zapytać...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.03.2007 19:14

Plumek napisał(a):
Rysio napisał(a):Tych netowych nie pamiętam bo ostatnio tyle przejrzałem, że ho ho, ale choćby w "Fotografia@aparaty cyfrowe" wydanie specjalne PC Format Nr 1/2007, str 117 piszą:

Olympus u 700 Digital,
+ potężna matryca,
+atrakcyjny wygląd,
+ duży ekran LCD,

- purpurowe obwódki

Hm... Może im nie chcieli sprezentować gratisowych sztuk i dlatego tak słabo ocenili. Zresztą - czy naprawde tak słabo? Kwestia dyskusyjna. Użytkowników trzeba by zapytać...

to wszystkie olki by po dupie dostały natomiast u500Digital dostał 5 gwiazdek a z minusów dali tylko brak lampy AF i dość wolny AF

a no i u800 też dostał 5 gwiazdek czyli w 700 po prostu coś spieprzyli i tyle :roll:
Ostatnio edytowano 17.03.2007 19:18 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 19:18

Rysio napisał(a):
Plumek napisał(a):

Olympus u 700 Digital,
+ potężna matryca,
+atrakcyjny wygląd,
+ duży ekran LCD,

- purpurowe obwódki

to wszystkie olki by po dupie dostały natomiast u500Digital dostał 5 gwiazdek a z minusów dali tylko brak lampy AF i dość wolny AF

Rysio - a jaka jest róznica między mju 700 a mju 760?? Bo ja pisałam o tym drugim...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.03.2007 19:23

Plumek napisał(a):Rysio - a jaka jest róznica między mju 700 a mju 760?? Bo ja pisałam o tym drugim...

750 wytknęli to samo co 700 tyle że 3 strony dalej - również 2 gwiazdki :?

a dodali jeszcze brak zaawansowanych funkcji, nieergonomiczną obsługę i wysoką cenę :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.03.2007 19:45

Forbidden
You don't have permission to access /o6/53/447853/1/72734275.tFJhdZll.Day7_061.jpg on this server.

--------------------------------------------------------------------------------

Apache/2.0.58 (Unix) Server at i.pbase.com Port 80

niestety to wszystko co widzę z linków :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone