Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 16.03.2007 21:34

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 08:44 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 21:47

woka napisał(a):Plumek ...... na litość, co pokazujesz ???? Zbliżenie zapałki i zdjęcia z bliska owadów. ?????? Komu takie zdjęcie jest potrzebne ?? Jak do tego ma służyć lepszy aparat to ja nie kupuję już żadnego. ps. otworzyłem te wskazane linki w nadziei że coś konkretnego tam jest.

Pokazuję mozliwości obiektywu macro za 730 złotych... No ale Woka widze, że nie do Ciebie adresowane :D
Nie przejmuj się :) Nie każdy musi pasjonować się fotografią :D
Pstrykaj sobie, co chcesz :) I czerp z tego przyjemnosć :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.03.2007 23:14

Plumek napisał(a):
woka napisał(a):Plumek ...... na litość, co pokazujesz ???? Zbliżenie zapałki i zdjęcia z bliska owadów. ?????? Komu takie zdjęcie jest potrzebne ?? Jak do tego ma służyć lepszy aparat to ja nie kupuję już żadnego. ps. otworzyłem te wskazane linki w nadziei że coś konkretnego tam jest.

Pokazuję mozliwości obiektywu macro za 730 złotych... No ale Woka widze, że nie do Ciebie adresowane :D
Nie przejmuj się :) Nie każdy musi pasjonować się fotografią :D
Pstrykaj sobie, co chcesz :) I czerp z tego przyjemnosć :)

Zgadzam się całkowicie. Nie każdy. W zasadzie to dzięki Tobie nastąpił u mnie przełom- chyba mam już swoją decyzję, przejrzałem jakby na oczy. :roll: Błachosta zdecydowała.... zawsze myślałem że kobieta to "kobiecy" aparacik, jak chłop to coś tęższego, "poważniejszego" a tu masz ....... jakże się myliłem. Fotografią nigdy sie nie interesowałem i jakoś mnie to nie wciąga, więc i decyzja musi być krótka. Trwało to trochę nim zrozumiałem.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 02:21

woka napisał(a):Błachosta zdecydowała.... zawsze myślałem że kobieta to "kobiecy" aparacik, jak chłop to coś tęższego, "poważniejszego" a tu masz ....... jakże się myliłem.

A to źle myślałeś :D

Kilka przykładów:

Pierwszy

Drugi

Trzeci

Czwarty

Piąty

Szósty

:)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.03.2007 09:46

W podanych przykładach, większośc to kobiety chyba związane zawodem foto. Ale to najmniej ważne, lubią duzy sprzęt i każdemu wolno. Wczoraj, jak były zamieszczane zdjęciach tych aparatów, poprosiłem delikatnie małżonkę aby zobaczyła. Lepiej żebym tego nie robił- ubaw miała spory, ...." co Ci jest ?" ..... " czy Ci odbiło" ... " masz jakieś kompleksy" ..." Jak to bedzie wyglądało" ..' Czyś ty chłopie zwariował" ... śmiała się jeszcze przez godzinę. Później, jak już doszło do dyskusji, powaliła mnie zadając retoryczne pytanie - " jeździmy tu i tam. Widziałeś kiedyś u ludzi takie aparaty ? Przecież z codziennej obserwacji widać, że to ludzie którzy na brak pieniędzy nie narzekają a aparaty mają "super" tzn. nieduże, fajne, zgrabne. Masz już jednego olbrzyma i co, zadowolony jesteś ?? Po co Ci taki, przecież tylko będzie wadził. Tu mnie dopadła. Faktem jest, że w zasadzie większość wczasowiczów ma kompakty, wisi ci taki na temblaku na szyi, nie wadzi, do kieszonki można go schować. Przecież ja od samego początku mówiłem ,że "armata" nie jest dla mnie. Źle bym się z nią czuł, nie podoba się i już. .......... I takim oto sposobem....... wreszcie znalazłem swoje miejsce na ziemi. Pomysleć...... dwie różne kobiety i już jestem "ugotowany". :D :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 17.03.2007 10:32

Jurek napisał(a):ale wydaje mi sie że przesadziłeś

w wolnej chwili podejdz do sklepu i pomacaj :D

wg mnie jedynym plusem 400d jest mozliwosc zastosowania gripa
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 10:39

woka napisał(a):W podanych przykładach, większośc to kobiety chyba związane zawodem foto. Ale to najmniej ważne, lubią duzy sprzęt i każdemu wolno. Wczoraj, jak były zamieszczane zdjęciach tych aparatów, poprosiłem delikatnie małżonkę aby zobaczyła. Lepiej żebym tego nie robił- ubaw miała spory, ...." co Ci jest ?" ..... " czy Ci odbiło" ... " masz jakieś kompleksy" ..." Jak to bedzie wyglądało" ..' Czyś ty chłopie zwariował" ... śmiała się jeszcze przez godzinę. Później, jak już doszło do dyskusji, powaliła mnie zadając retoryczne pytanie - " jeździmy tu i tam. Widziałeś kiedyś u ludzi takie aparaty ? Przecież z codziennej obserwacji widać, że to ludzie którzy na brak pieniędzy nie narzekają a aparaty mają "super" tzn. nieduże, fajne, zgrabne. Masz już jednego olbrzyma i co, zadowolony jesteś ?? Po co Ci taki, przecież tylko będzie wadził. Tu mnie dopadła. Faktem jest, że w zasadzie większość wczasowiczów ma kompakty, wisi ci taki na temblaku na szyi, nie wadzi, do kieszonki można go schować. Przecież ja od samego początku mówiłem ,że "armata" nie jest dla mnie. Źle bym się z nią czuł, nie podoba się i już. .......... I takim oto sposobem....... wreszcie znalazłem swoje miejsce na ziemi. Pomysleć...... dwie różne kobiety i już jestem "ugotowany". :D :D

Widzisz... Małżonka zapewne ma rację :) Sam przyznałeś, ze fotografia nie jest Twoją pasją. Więc po co Ci taki aparat? Mnie akurat denerwuje, jak idzie człek ze sprzętem za kilka tysiecy złotych, a szeptem pyta co to jest ISO czy ogniskowa...

W zamieszczonych przeze mnie linkach są kobiety z aparatami - niekoniecznie parające sie tym fachem zawodowo.
Jednak ja nie wybieram sprzętu ze względu na jego wygląd:) Jestem świadomym "pstrykaczem" i chcę mieć aparat, którego funkcji będę świadomie używać, których brakuje mi w tych malutkich, leciutkich cyfraczkach. Ot co. Widze też na forum parę osób, które chcą mieć "duży" hehehe aparat z tych samych wzgledów - mają po prostu pojęcie do czego służy przysłona, centralny pomiar światła, podgląd głębi ostrości, balans bieli i takie tam :) Które wiedzą, co to jasny obiektyw i po co im to :)
A to, że argumentuję, że on jest cięższy - w lustrzankach ma to znaczenie. Cieższy aparat jest bardziej stabilny, pozwala na fotografowanie z ręki na długich czasach bez podbijania ISO. Ponadto przy założeniu cięższego obiektywu (a to dopiero lubi wazyć - jeśi obiektyw jest wyższej klasy - samo szkło!) - ten jest dobrze wyważony z body.

Właściwie Woka, to nie rozumiem, o co Ci chodzi? :) Chcesz koniecznie zmienić aparat, tylko nie wiesz po co?
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 17.03.2007 10:57

Plumek napisał(a): Cieższy aparat jest bardziej stabilny, pozwala na fotografowanie z ręki na długich czasach bez podbijania ISO.

Długi czas to jak dla mnie powyżej 1 sek. zrobisz na takim nieporuszone zdjęcie?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 11:15

arekwroc napisał(a):
Plumek napisał(a): Cieższy aparat jest bardziej stabilny, pozwala na fotografowanie z ręki na długich czasach bez podbijania ISO.

Długi czas to jak dla mnie powyżej 1 sek. zrobisz na takim nieporuszone zdjęcie?

Czepiasz się :)

Spytaj tych z kompaktami, czy zrobią coś na 1/8 s :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.03.2007 12:17

Cholera jasna po przepiciu łapy mi się trzęsą :cry:

Obrazek

f8, 1 sek :?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.03.2007 12:19

Plumek napisał(a):Właściwie Woka, to nie rozumiem, o co Ci chodzi? :) Chcesz koniecznie zmienić aparat, tylko nie wiesz po co?

Plumek ... Tobie w takim razie tylko pogratulować zakupu. :D :D
Odnośnie mnie, masz 200 % racji. Nie wiem nawet po co ( tzn. wiem, nowszy i taki że ja tylko przyłożę do oka a on sam wszystko zrobi). Jeden jest w chałupie ale bywa że nie wiadomo kto go wziął i na jak długo. :wink: Na dodatek w ostatnim poście ... 1 sek. .. 1/8 sek. :( :(
Nie mam najmniejszego pojęcia o czym rzecz i chyba nawet nie chcę wiedzieć. W posiadanej lustrzance nigdy tego nie ustawiałem i nie wiem jak to zrobić ale prawdą jest, że nigdy mnie to nie interesowało. Koniec .. wysiadam, nie ten przedział.
ps. ja, jak każdy próżny chłop, zwracam uwagę na wygląd. Musi się podobać i mieć tzw. klasę. ( aż się zawstydziłem). :oops: Teraz widzisz, że problem jest. Jak ma klasę to olbrzym ... jak zgrabny to jakaś taka zabawka . ........................
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 17.03.2007 13:01

Strasznie tu fachowe określenia. Ja robię zdjęcia " zwykłym" kodakiem PRO-Star 444, który ma prawie lat tyle, co mój syn ( niebawem dostanie dowód osobisty). Chciałabym kupić nowy aparat, ale własnie taki, "że przyłożę do oka, a on sam wszystko robi".Na ten cel nie mogę wydać więcej niż 1000 zł. Wiem, że bylo tu wiele różnych propozycji, ale już się w tym gąszczu informacji pogubiłam. Może ktoś będzie miał jeszcze trochę cierpliwości i coś mi doradzi.
Pozdrav.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.03.2007 13:15

Iwona Baśka napisał(a):Strasznie tu fachowe określenia. Ja robię zdjęcia " zwykłym" kodakiem PRO-Star 444, który ma prawie lat tyle, co mój syn ( niebawem dostanie dowód osobisty). Chciałabym kupić nowy aparat, ale własnie taki, "że przyłożę do oka, a on sam wszystko robi".Na ten cel nie mogę wydać więcej niż 1000 zł. Wiem, że bylo tu wiele różnych propozycji, ale już się w tym gąszczu informacji pogubiłam. Może ktoś będzie miał jeszcze trochę cierpliwości i coś mi doradzi.
Pozdrav.

PowerShot A710 IS polecam.Nie koniecznie w tym sklepie.
http://www.fotobasia.pl/produkt_1523_Ap ... 10_IS.html
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 17.03.2007 13:25

Lubuszanin napisał(a):
Iwona Baśka napisał(a):Strasznie tu fachowe określenia. Ja robię zdjęcia " zwykłym" kodakiem PRO-Star 444, który ma prawie lat tyle, co mój syn ( niebawem dostanie dowód osobisty). Chciałabym kupić nowy aparat, ale własnie taki, "że przyłożę do oka, a on sam wszystko robi".Na ten cel nie mogę wydać więcej niż 1000 zł. Wiem, że bylo tu wiele różnych propozycji, ale już się w tym gąszczu informacji pogubiłam. Może ktoś będzie miał jeszcze trochę cierpliwości i coś mi doradzi.
Pozdrav.

PowerShot A710 IS polecam.Nie koniecznie w tym sklepie.
http://www.fotobasia.pl/produkt_1523_Ap ... 10_IS.html

Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
Iwona
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.03.2007 13:30

Rysio napisał(a):Cholera jasna po przepiciu łapy mi się trzęsą :cry:

Obrazek

f8, 1 sek :?

No - trochę niedoświetlone :) Podbij ISO :) Albo naświetlaj dłużej :) ALbo skorzystaj z jaśniejszego obiektywu (no - w Twoim przypadku się nie da) :) Wtedy zobaczysz róznicę miedzy swoją hybrydą, a lustrzanką... Podbijesz ISO - zaszumisz, jak Puszcza Niepołomicka; wydłużysz czas naświetlania - poruszysz.

Ale jak na 1 s - nieporuszone. Gratulacje :D Udowodniłeś mi, że robisz nieporuszone zdjęcia z ręki przy długim czasie naświetlania :) Popracuj teraz nad ich jakością :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies